Πολιτική

ΚΚΕ: Η «επαναφορά των ΣΣΕ» είναι η μεγαλύτερη κοροϊδία της δεκαετίας

ΚΚΕ: Η «επαναφορά των ΣΣΕ» είναι η μεγαλύτερη κοροϊδία της δεκαετίας

Πηγή Φωτογραφίας: 45 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΜΙΛΙΑ Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ EUROKINISSI

Τα ίδια μνημονιακά δεσμά με καινούργιο περιτύλιγμα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τις πλάτες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και των «κοινωνικών εταίρων», παρουσίασε πριν από λίγες μέρες ως «ιστορική συμφωνία» και «επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» ένα κείμενο που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επίσημη μονιμοποίηση και διαιώνιση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που ψηφίστηκε τα χρόνια των μνημονίων από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει τα κυβερνητικά πανηγύρια «πρόκληση και προσβολή της νοημοσύνης εκατομμυρίων μισθωτών» που παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά και καλούνται να ζήσουν με αυτά μέσα σε έναν πληθωρισμό-φωτιά, με ενοίκια-φωτιά, ρεύμα-φωτιά και βασικά αγαθά απλησίαστα.Και δεν έχει άδικο.

Γιατί στην ουσία δεν επανέρχεται τίποτα. Αντίθετα, κατοχυρώνεται για πάντα ο μηχανισμός που κρατάει τους μισθούς καθηλωμένους σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμα κι από το 2011. Ο κατώτατος μισθός και οι κλαδικοί μισθοί θα εξακολουθούν να καθορίζονται όχι από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά από τις «δημοσιονομικές αντολές» και την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων – δηλαδή από το πόσο κέρδος θέλουν οι εργοδότες.

Παραμένει ζωντανή και η δυνατότητα οι επιχειρησιακές συμβάσεις να είναι χειρότερες από τις κλαδικές, ακόμα κι όταν οι κλαδικές είναι καλύτερες. Η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που ήταν πυλώνας του εργατικού δικαίου για δεκαετίες, έχει πεθάνει και επίσημα. Και δεν πρόκειται να αναστηθεί.

Οι Ομοσπονδίες μπαίνουν σε ακόμα πιο ασφυκτικό κλοιό: για να υπογράψουν κλαδική σύμβαση θα χρειάζονται πλέον την έγκριση των εργοδοτικών ενώσεων και της ΓΣΕΕ. Με λίγα λόγια, οι εργαζόμενοι θα εξαρτώνται από αυτούς που θέλουν να τους πληρώνουν όσο το δυνατόν λιγότεροτερα. Το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο: ακόμα περισσότερες «συμβάσεις πείνας» και ακόμα μεγαλύτερο ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου – μέχρι και 13 ώρες την ημέρα, όπως ψηφίστηκε πρόσφατα.

Και όλα αυτά έγιναν «στο σκοτάδι». Χωρίς να περάσει καν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ. Χωρίς να ρωτηθεί κανένα σωματείο βάσης. Την ίδια ακριβώς περίοδο που η Βουλή ψήφιζε το 6ήμερο και το 13ωρο. Η σύμπτωση δεν είναι τυχαία.

Το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο: Αυτή η «συμφωνία» δεν είναι βήμα μπροστά. Είναι η ταφόπλακα των συλλογικών συμβάσεων όπως τις ξέραμε. Είναι η επίσημη νομιμοποίηση της εργοδοτικής ασυδοσίας που ξεκίνησε το 2011 και συνεχίστηκε ακάθεκτη από όλες τις κυβερνήσεις.

Η μόνη απάντηση δεν είναι να περιμένουμε από τους «κοινωνικούς εταίρους» να μας λυπηθούν. Είναι ο οργανωμένος αγώνας για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, για 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο που ανταποκρίνεται στις ανάγκρινες ανάγκες της εποχής μας.

Γιατί οι μισθοί πείνας και το 13ωρο δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι πολιτική επιλογή. Και οι πολιτικές επιλογές ανατρέπονται μόνο με αγώνες.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments