Αγία Άννα

Αγία Άννα
Η Αγία Άννα, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση, ήταν η μητέρα της Μαρίας, της μητέρας του Ιησού Χριστού.

Το εξελληνισμένο όνομα Άννα προέρχεται από το εβραϊκό Χάνα που σημαίνει «εύνοια, χάρη».Το όνομα της Αγίας Άννας καθώς και του συζύγου της Ιωακείμ αναφέρονται μόνο σε απόκρυφα ευαγγέλια όπως για παράδειγμα το Πρωτοευαγγέλιο του Ιακώβου.

Σύμφωνα με τις αντίστοιχες πηγές, η Αγία Άννα, η μητέρα της Μαρίας, της μητέρας του Ιησού Χριστού, καταγόταν από τη φυλή του Λευί. Ο πατέρας της, που ήταν ιερέας, ονομαζόταν Ματθάν και ιεράτευε την εποχή της βασιλείας της Κλεοπάτρας. Τη δε μητέρα της, την έλεγαν Μαρία.

Η Άννα είχε και δύο αδελφές, την ομώνυμη με τη μητέρα της Μαρία και τη Σοβήν. Και η μεν Μαρία, που παντρεύτηκε στην Bηθλεέμ, είχε κόρη τη Σαλώμη την μαία, η δε Σοβή, που παντρεύτηκε και αυτή στην Bηθλεέμ, την Ελισάβετ. Τέλος, η Αγία Άννα που παντρεύτηκε στην Γαλιλαία τον Ιωακείμ, γέννησε την Παρθένο Μαρία.

 • Η Αγία Άννα αξιώθηκε να έχει τη μεγάλη τιμή και ευτυχία να αποκτήσει μοναδική κόρη, τη μητέρα του Σωτήρα του κόσμου. Αφού η Αγία Άννα απογαλάκτισε τη Θεοτόκο και την αφιέρωσε στο Θεό, αυτή πέρασε την υπόλοιπη ζωή της με νηστείες, προσευχές και ελεημοσύνες προς τους φτωχούς.
 • Τέλος, ειρηνικά παρέδωσε στο Θεό τη δίκαια ψυχή της, κληρονομώντας τα αιώνια αγαθά. Διότι ο ίδιος ο Κύριος διαβεβαίωσε ότι «οἱ δίκαιοι εἰς ζωὴν αἰώνιο ἀπελεύσονται» (Ματθαίου, κε’ 46). Οι δίκαιοι, δηλαδή, θα μεταβούν για να απολαύσουν ζωή αιώνια.

Περικαλλή ναό προς τιμήν της αγίας Άννας, έκτισε στην Κωνσταντινούπολη περί το 550 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός. Λείψανο της Αγίας υπάρχει στην αγιορείτικη σκήτη της Αγίας Άννας, στον Ιερό Ναό της Αγίας Άννης Κατερίνης, καθώς και αλλού. Η σύλληψη της Αγίας Άννας γιορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 9 Δεκεμβρίου και η κοίμησή της στις 25 Ιουλίου.

Αγία Άννα σχετικές ειδήσεις:

 • Αγία Άννα: Σήμερα 25 Ιουλίου τιμάται η μνήμη της μητέρας της Παναγίας

  Σήμερα 25 Ιουλίου τιμάται η μνήμη της Αγίας Άννας, μητέρα της Παναγίας

  Αγία Άννα: Aξιώθηκε να έχει τη μεγάλη τιμή να αποκτήσει μοναδική κόρη, την Παναγία, για αυτό θεωρείται προστάτιδα όσων δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν.

  Αγία Άννα: Σήμερα 25 Ιουλίου τιμάται η μνήμη της μητέρας της Παναγίας
 • Daily Mail ελληνικά νησιά: Προτείνει τους 17 καλύτερους προορισμούς της Ελλάδας

  Η Daily Mail αποθέωσε την Ελλάδα - Τα 17 ελληνικά νησιά που προτείνει σε όλους τους επισκέπτες

  Daily Mail ελληνικά νησιά: Η βρετανική εφημερίδα αποθεώνει σε δημοσίευμα της την Ελλάδα συστήνοντας στους αναγνώστες της αυτό το καλοκαίρι, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να επιλέξουν τα νησιά της χώρα μας για τις διακοπές τους.

  Daily Mail ελληνικά νησιά: Προτείνει τους 17 καλύτερους προορισμούς της Ελλάδας
 • Φωτιά Αργολίδα: Υπό έλεγχο η φωτιά στους Μύλους

  Υπό έλεγχο η φωτιά στους Μύλους Αργολίδας, που ξέσπασε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου

  Φωτιά Αργολίδα: Οι άνδρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή, το βράδυ της Τρίτης 4 Φεβρουαρίου.

  Φωτιά Αργολίδα: Υπό έλεγχο η φωτιά στους Μύλους
 • Αγία Άννα: Μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας

  Αγία Άννα: Μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας

  Αγία Άννα: H μητέρα της Παναγίας και "γιαγιάς" του Χριστού, που μαζί με τον ομόζυγο της Ιωακείμ, κατάφεραν να ενώσουν την Παλαιά με την Καινή Διαθήκη.

  Αγία Άννα: Μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας