Άννα Κουρή

Άννα Κουρή
Θέση που διατήρησε και στα αντίστοιχα Φεστιβάλ του 2016, του 2017, του 2018 και του 2019.

Η Άννα Κουρή (29 Ιουνίου 1966) είναι Ελληνίδα ηθοποιός.

Η Άννα Μαρία Κουρή γεννήθηκε από γονείς Έλληνες μετανάστες στο Βελγικό Κονγκό, όπου και πέρασε τα παιδικά της χρόνια, φοιτώντας σε γαλλικό σχολείο. Σε ηλικία 10 ετών, εγκαταστάθηκε μόνιμα με τους γονείς και την αδερφή της, Άλκηστη, στην Αθήνα και στη συνέχεια φοίτησε στην Γαλλική Ακαδημία Αθηνών, από όπου αποφοίτησε παίρνοντας το Baccalauréat.

Ένα χρόνο μετά, πήγε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στη Γερμανία, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, για εκμάθηση της γλώσσας και έπειτα επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη και αποφοίτησε το 1982.

Η καριέρα της στο χώρο του θεάματος ξεκίνησε το 1980, με τη συμμετοχή της στην κινηματογραφική ταινία «Ο Παρθενοκυνηγός», ενώ ήταν ακόμα μαθήτρια στη δραματική σχολή. Έγινε δημοφιλής στο ευρύ κοινό από τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά Οι Μεν και οι Δεν, ως Βάνα Δάγκα, αν και είχε αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστή ήδη από τις Τρεις Χάριτες, ως Τέτη Παπαχαρίτου, δηλαδή η τηλεοπτική κόρη της Άννας Παναγιωτοπούλου.

Εκτός από κωμικούς ρόλους, έχει ενσαρκώσει και δραματικούς, όπως εκείνον στο επεισόδιο «Ο Δράκος» της σειράς Ανατομία ενός εγκλήματος του Πάνου Κοκκινόπουλου, και εκείνους στα επεισόδια «Ο ιππότης», «Στεγνό καθάρισμα» και «Τρωικός πόλεμος» της σειράς Κόκκινος Κύκλος του Πάνου Κοκκινόπουλου, καθώς επίσης και σε κάποια θεατρικά έργα. Ιδιαίτερα δημοφιλής τηλεοπτικός ρόλος για εκείνη, που μάλιστα συνδύαζε κωμικά και δραματικά στοιχεία, υπήρξε και αυτός της Mademoiselle Claire στη σειρά των Χάρη Ρώμα και Άννας Χατζησοφιά με τίτλο Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον. Παράλληλα με την καριέρα της ως ηθοποιός, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2015 έγινε για πρώτη φορά και κριτικός θεάτρου, ως μέλος της κριτικής επιτροπής στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας (το οποίο είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου της χώρας, θέση που διατήρησε και στα αντίστοιχα Φεστιβάλ του 2016, του 2017, του 2018 και του 2019.

Άννα Κουρή σχετικές ειδήσεις: