AvtoVAZ

AvtoVAZ
Η AvtoVAZ είναι ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία και,σύμφωνα με την ίδια, εξυπηρετεί 46 χώρες παγκοσμίως.

Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1966 με την ονομασία VAZ: Volzhskiy Automotive Factory εγκαθιστώμενη στο Τολιάττι κοντά στην Μόσχα. Το 1971 μεταονομάστηκε στην σημερινή της επωνυμία. Η ίδρυσή της, αποτέλεσε ως στόχο την ενδυνάμωση της εγχώριας οικονομίας και την ανάπτυξη της ποιοτικής ζωής των Ρώσων πολιτών και ήταν μέσα στο πενταετές σχέδιο της Σοβιετικής Ένωσης. Ως αυτοκινητοβιομηχανία τέθηκε η δημιουργία κεντρικού εργοστασίου μετά από πολλές προσπάθειες με ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, στο τέλος με την Fiat. Στις 15 Αυγούστου 1966, υπογράφουν ο πρόεδρος της εταιρείας, Αλεξάντερ Ταράσοφ με τον διευθυντή της Ιταλικής μάρκας, Τζιάννι Αγκνέλλι για την κατασκευή εργοστασίου στο Τολιάττι.

Το πρώτο μοντέλο της μεταξύ τους συνεργασίας ήταν το Fiat 124R σε πολλές μορφές αμαξώματος. Ωστόσο, στην Ρωσία το μοντέλο κυκλοφορούσε υπό την ονομασία Zhiguli (κωδικός προϊόντoς: VAZ 2101), προερχόμενη από το κοντινό βουνό της περιοχής. Το 1971 η βιομηχανία είχε φτάσει τον αριθμό παραγωγής 220.000 μοντέλων, το 1973 στις 660.000 και το 1974 είχε καταφέρει να φτάσει στο ένα εκατομμύριο. Εκείνη την χρονιά μάλιστα, είχε λάβει και την κρατική αδειοδότηση και επιπλέον το δυναμικό της είχε αυξηθεί στις 100.000 θέσεις.

Η πρώτη εξωτερική αγορά που εισέβαλε, ήταν της Μεγάλης Βρετανίας, το 1974. Εκεί ήταν που το όνομα «Lada» είχε πρωτοεμφανιστεί, ενώ όλα τα εξαγωγικά αντίτυπα υιοθέτησαν αποκλειστικά τον κωδικό 2101 ως το επίσημο όνομα του μοντέλου (η ονομασία «Zhiguli» αποκλείστηκε ως επιλογή για τις εξαγωγικές πωλήσεις, επειδή θύμιζε την, γνωστή στις δυτικές χώρες, λέξη «ζιγκολό»). Οι πωλήσεις είχαν θετική εξέλιξη, λόγω του χαμηλού κόστους των οχημάτων. Επεκτάθηκε αργότερα και στην Γερμανία, την Τουρκία, το Βέλγιο, την Γαλλία και την Ουγγαρία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως δεν υπήρχαν ανταγωνιστές στο θέμα της οικονομικής της τιμής. Το Zhiguli όμως είχε αποκτήσει μια αρνητική απήχηση, όσον αφορά την αξιοπιστία. Το σοβαρότερο ζήτημα του μοντέλου ήταν η εύρεση των εξαρτημάτων του, η οποία είχε καταντήσει αρκετά δύσκολη στο θέμα της συντήρησης.

Το 1975, νέος πρόεδρος καθορίστηκε ο Ζίτκοφ που βοήθησε στην εξέλιξη της κατασκευής δικών της μοντέλων. Το 1976 εντάχθηκε στην παραγωγή μια κάπως πολυτελέστερη έκδοση του Zhiguli, γνωστή ως «Six» ή 2103 Zhiguli (κωδικός προϊόντος: VAZ-2106). Το 1977 όμως, εισήχθη στην παραγωγή το πρώτο μοντέλο που δεν είχε κοινά με μοντέλο άλλης αυτοκινητοβιομηχανίας και ήταν το Lada Niva (κωδικός προϊόντος: VAZ-2121). Το θρυλικό Niva για πολλούς είχε αποτελέσει την έναρξη της κατηγορίας SUV / Crossover. Κύριο χαρακτηριστικό του οχήματος ήταν η δυνατότητα προσαρμογής του σε ακραίες συνθήκες, όπως οι χαμηλές θερμοκρασίες και η οδήγηση εκτός δρόμου.

Το 1979, οι ανανεώσεις του Zhiguli οδήγησαν στο Lada 2105 και το 1982 κυκλοφόρησε και η κάπως πολυτελέστερη έκδοση 2107. Το 1984 εισήχθη άλλο ένα αυτόνομο μοντέλο, το Lada Samara (κωδικός προϊόντος: VAZ-2108), που ήταν το πρώτο στην ιστορία αεροδυναμικής σχεδίασης Lada και το πρώτο με τη διάταξη «κινητήρας μπροστά, κίνηση μπροστά», κοινώς «όλα εμπρός». Το 1986 άρχισε και η εξαγωγή του στις δυτικές χώρες. Παράλληλα, το Zhiguli συνέχισε λίγο ακόμα στην παραγωγή, μέχρι το 1987, καθώς ήταν εκτιμώμενο μοντέλο από την κοινή γνώμη.

  • Οι πρώτες δυσκολίες εμφανίστηκαν όταν επικρατούσε η κρίση της Σοβιετικής Ένωσης το 1990 – 1991.
  • Από εκείνη την εποχή, η ίδια ξεκίνησε να αναπτύσσει το δικό της όνομα και τα δικά της αυτοδημιούργητα προϊόντα, πέρα από το θρυλικό Niva.
  • Τελικά τα κατάφερε, με το μοντέλο Lada 110 να είναι το πρώτο της μοντέρνο όχημα, που αν και ήταν έτοιμο από το 1990, τελικώς εισήχθη μόλις το 1995, ενώ ακολούθησαν και οι επιπλέον εκδόσεις του.
  • Πρώτα κυκλοφόρησε η Sedan και μετέπειτα οι Station Wagon και Hatchback.
  • Το 1999, κυκλοφόρησε και η έκδοση Coupe.

AvtoVAZ σχετικές ειδήσεις: