Βούλα Παπαχρήστου

Βούλα Παπαχρήστου
Η Βούλα Παπαχρήστου είναι Ελληνίδα αθλήτρια του άλματος εις τριπλούν.

Γεννημένη στην Αθήνα, η Βούλα Παπαχρήστου κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου Νέων που διεξήχθη στο Μπίντγκοστς της Πολωνίας το 2008. Τον επόμενο χρόνο, αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Τορίνο της Ιταλίας, όπου προκρίθηκε στην προημιτελική φάση με άλμα 14,47 μέτρων. Ωστόσο, στον τελικό τραυματίστηκε και απέτυχε να καταχωρήσει ένα έγκυρο άλμα. Αφού πήρε το χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες τον ίδιο χρόνο στη Πεσκάρα της Ιταλίας, αγωνίστηκε έπειτα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου, όπου δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό. Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών την ίδια αγωνιστική περίοδο.

Κατά την αγωνιστική περίοδο κλειστού στίβου το 2011, αγωνίστηκε στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου χωρίς να προκριθεί στον τελικό. Κατάφερε να κάνει ατομικό ρεκόρ με 14,72 μέτρα τον Ιούνιο του 2011 σε αγώνες στίβου στα Χανιά, που αποτέλεσε την τρίτη καλύτερη επίδοση για Ελληνίδα αθλήτρια, μετά την Χρυσοπηγή Δεβετζή και την Παρασκευή Τσιαμίτα. Αυτό το άλμα ήταν και η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κάτω των 23 ετών μετά το ρεκόρ της Ρωσίδας Άννα Πιάτικ με άλμα στα 14,79 μέτρα. Υπερασπίστηκε με επιτυχία το χρυσό της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών στην Οστράβα της Τσεχίας.

Η αποβολή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

  • Η Βούλα Παπαχρήστου ήταν να αγωνιστεί στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, αλλά αποβλήθηκε από την ελληνική ομάδα όταν στις 25 Ιουλίου 2012 δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Twitter ένα ανέκδοτο που αναφέρονταν στους Αφρικάνους σχετικά με τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου.
  • Η δημοσίευση αυτή ήταν παράλληλη της ειδησεογραφίας που υπήρχε εκείνο το διάστημα στην Ελλάδα, σχετικά με την εμφάνιση του Ιού του Δυτικού Νείλου και την προσβολή τουλάχιστον πέντε ατόμων και τον θάνατο ενός.
  • Το ανέκδοτο, που χαρακτηρίστηκε ατυχές από την ίδια καθώς, όπως είχε δηλώσει, ήταν ένα άκομψο αστείο και για το οποίο αργότερα ζήτησε συγγνώμη, καταδικάστηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ως κάτι που ήταν αντίθετο προς τις ολυμπιακές αξίες και τα ολυμπιακά ιδεώδη.
  • Η ανάκληση της συμμετοχής της από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωσή της, ώστε να υπάρξει πιθανή απολογία της, έφερε αντιδράσεις από βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που κατέθεσαν ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα αυτό, όπως και από Έλληνες πρώην αθλητές του στίβου και καλλιτέχνες.
  • Το θέμα, έχοντας λάβει πολιτικές προεκτάσεις, συνδέθηκε και με την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ της αθλήτριας και του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

Βούλα Παπαχρήστου σχετικές ειδήσεις: