G3A3

G3A3
Το G3 είναι τυφέκιο μάχης διαμετρήματος 7.62mm, το οποίο λειτουργεί με το σύστημα της επιβραδυνόμενης οπισθοδρόμησης.

Συνηθέστερες παραλλαγές/μοντέλα του είναι τα G3A3, G3A4 και G3A3ZF(ελεύθερου σκοπευτή). Φέρει πλαστικό χειροφυλακτήρα και το μεν G3A3 πλαστικό κοντάκιο, το δε G3A4 μεταλλικό πτυσσόμενο κοντάκιο. Στο αριστερό μέρος του όπλου βρίσκεται ο μοχλός οπλίσεως, καθώς και ο μοχλός πυρός και ασφαλείας, ενώ ο αναστολέας του γεμιστήρα βρίσκεται μεταξύ του γεμιστήρα και του χειροφυλακτήρα της σκανδάλης. Το όπλο φέρει αφαιρούμενο δίποδα και φλογοκρύπτη, ο οποίος χρησιμοποιείται και για την εκτόξευση οπλοβομβίδων με την χρήση προωθητικού φυσιγγίου.

Ο μηχανισμός σκόπευσης, που διατίθεται μαζί με τις οπλοβομβίδες, είναι μίας χρήσης και τοποθετείται είτε στα πτερύγια της βομβίδας είτε στον κορμό της. Το G3A3ZF δεν έχει καμία διαφορά από το G3A3 πέρα από τη διόπτρα Steiner 4×24, η οποία προσαρμόζεται σε STANAG βάση. Στο αριστερό μέρος του όπλου, στην υποδοχή του γεμιστήρα, αναγράφεται G3 καθώς και ο αριθμός μητρώου του όπλου και το έτος κατασκευής του.

Βασικά Εξαρτήματα

  • Σκελετός και κάννη
  • Συγκρότημα κλείστρου
  • Πιστολοειδής λαβή και μηχανισμός σκανδάλης
  • Κοντάκιο με επανατατικό ελατήριο
  • Χειροφυλακτήρας
  • Φλογοκρύπτη
  • Δίποδας και ξιφολόγχη
  • Γεμιστήρας 20 φυσ.

Το 1977 το Ελληνικό Δημόσιο υπέγραψε σύμβαση με τη Δυτικογερμανική εταιρεία Heckler und Koch για την κατασκευή, από την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ), των τυφεκίων G3A3 και G3A4. Οι μονάδες του Ελληνικού Στρατού άρχισαν να εξοπλίζονται με αυτά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αρχικά χορηγήθηκαν στην πλειονότητα των μονάδων, με εξαίρεση αυτές των Ειδικών Δυνάμεων και του Δ΄ Σ.Σ., οι οποίες συνέχισαν να χρησιμοποιούν τυφέκια FN, καθώς και κάποιες μονάδες των Σωμάτων Ασφαλείας και του Εσωτερικού, οι οποίες έφεραν αμερικανικό οπλισμό. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αντικαταστάθηκε και ο οπλισμός του Δ΄ Σ.Σ. από τυφέκια G3. Σήμερα τα G3 χρησιμοποιούνται από όλες σχεδόν τις μονάδες των Σωμάτων και του Εσωτερικού που χρησιμοποιούν τυφέκια FN. Το G3A3 φέρεται από τους στρατιώτες και το G3A4 από τους Υπαξιωματικούς και (από τη δεκαετία του 1990 και έπειτα) τους κατώτερους Αξιωματικούς και σε στρατιώτες που έχουν ειδικότητα πλήρωμα άρματος (πυροβολητές, οδηγοί, γεμιστές, αρχηγοί).

G3A3 σχετικές ειδήσεις:

  • G3 τέλος – Αυτό είναι το νέο όπλο του Ελληνικού Στρατού

    G3 τέλος - Αυτό είναι το νέο όπλο του Ελληνικού Στρατού

    G3 απόσυρση: Τέλος εποχής! Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι στο τελικό στάδιο για να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του θρυλικού όπλου του Ελληνικού Στρατού. Πότε θα εμφανιστεί πρώτη φορά.

    G3 τέλος – Αυτό είναι το νέο όπλο του Ελληνικού Στρατού
  • Έρχεται μεγάλη αλλαγή στον Ελληνικό Στρατό [pics]

    Έρχεται μεγάλη αλλαγή στον Ελληνικό Στρατό [pics]

    Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και έπειτα, τα ελληνικά σώματα στρατού είχαν ως βασικό όπλο εφόδου το G3A3 και σε μικρότερη χρήση την μπερέτα Μ1.

    Έρχεται μεγάλη αλλαγή στον Ελληνικό Στρατό [pics]
  • Έρχεται μεγάλη αλλαγή στον ελληνικό στρατό

    Έρχεται μεγάλη αλλαγή στον ελληνικό στρατό

    Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής επισκέφθηκαν το Ισραήλ και δοκίμασαν μάλιστα το όπλο το οποίο προτείνουν οι Ισραηλινοί στην Ελλάδα.

    Έρχεται μεγάλη αλλαγή στον ελληνικό στρατό