Γιώργος Μπαμπινιώτης

Γιώργος Μπαμπινιώτης
Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης του Δημητρίου είναι Έλληνας φιλόλογος, γλωσσολόγος, πανεπιστημιακός καθηγητής, λεξικογράφος, παρουσιαστής και πολιτικός.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Ιανουαρίου 1939. Αποφοίτησε από το 9ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Το 1962 έλαβε το πτυχίο του, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στην Ελλάδα και τη Γερμανία με υποτροφία. Πριν συμπληρώσει τα 35, έγινε τακτικός καθηγητής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1991 εκλέχθηκε πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και το 2000 Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, θέση που κράτησε μέχρι το 2006, οπότε και ορίστηκε ομότιμος καθηγητής.

Είναι, ακόμη, πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων, και Πρόεδρος της Γλωσσικής Εταιρείας των Αθηνών. Διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού. Το 2009 ορίστηκε επικεφαλής του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ανέλαβε τη διεξαγωγή διαλόγου για τις αλλαγές στο Λύκειο και το εξεταστικό σύστημα ως προς την εισαγωγή στα Ανώτατα Ιδρύματα.

  • Αρθρογραφεί τακτικά στην εφημερίδα «Το Βήμα», ενώ ήταν και επιστημονικός συνεργάτης τηλεοπτικών εκπομπών στη δημόσια τηλεόραση.
  • Υπό την καθοδήγησή του λειτουργεί το «Κέντρο Λεξικολογίας», που το 1998 εξέδωσε το «Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας», το οποίο γνώρισε εκδοτική επιτυχία.
  • Στις 6 Μαρτίου 2012, στα πλαίσια μικρού ανασχηματισμού της Κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου, ανακοινώθηκε η τοποθέτησή του ως επικεφαλής στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων μετά από πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.
  • Ήταν υπουργός έως τις 17 Μαΐου 2012.

Γιώργος Μπαμπινιώτης σχετικές ειδήσεις: