Κόρινθος

Κόρινθος
Η Κόρινθος είναι πόλη και σημαντικός λιμένας της Πελοποννήσου. Αποτελεί την πρωτεύουσα του Νομού Κορινθίας και την έδρα του ομώνυμου Δήμου, ενώ είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η Κόρινθος αποτελεί συνέχεια της αρχαίας Κορίνθου. Το 1858 η παλαιά πόλη της Κορίνθου, γνωστή πλέον ως Αρχαία Κόρινθος, ισοπεδώθηκε από σεισμό. Αυτό οδήγησε στο κτίσιμο της νέας πόλης ΝΑ του αρχαίου λιμανιού του Λεχαίου, στις όχθες του Κορινθιακού Κόλπου. Η πόλη χτυπήθηκε από νέο καταστρεπτικό σεισμό στις 22 Απριλίου του 1928, που κατέστησε την πλειοψηφία των σπιτιών ακατοίκητα και άφησε άστεγες 5000 οικογένειες.

Ανοικοδομήθηκε με τους πιο πλήρεις αντισεισμκούς κανόνες υπό την επίβλεψη του ΑΟΣΚ (Αυτόνομος Οργανισμός Σεισμοπαθών Κορίνθου), τον οποίον σύστησε η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου και προικοδότησε με 75 εκ. δραχμές, τα έσοδα του τότε Καζίνο Λουτρακίου και ετήσια επιπλέον επιχορήγηση 5 εκατ. δραχμές Ο ισχυρός σεισμός 6.6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 24 Φεβρουαρίου 1981 έφερε και πάλι την πόλη στο επίκεντρο του πανελλήνιου ενδιαφέροντος, αλλά οι βλάβες ήταν περιορισμένες χάρη στο νέο αντισεισμικό κώδικα.

Η Κόρινθος γειτνιάζει με τον οδικό άξονα Αθήνα–Πάτρα, με την πρόσβαση στην πρωτεύουσα να καθίσταται εύκολη είτε μέσω του σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου, είτε μέσω του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, η λειτουργία του οποίοι ξεκίνησε το 2005. Η σύγχρονη πόλη, όπως ανοικοδομήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, διαθέτει άριστη ρυμοτομία με κάθετες οδούς οι οποίες οδηγούν προς τη θάλασσα. Το νοτιότερο τμήμα της πόλης, ο λεγόμενος Συνοικισμός ή επισήμως Ιωνία, έχει σχετικά άναρχη δόμηση, καθώς διαμορφώθηκε σταδιακά και χωρίς οργανωμένο σχέδιο κατά την αθρόα έλευση προσφύγων που ακολούθησε τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Πολιούχος Άγιος της περιοχής είναι ο Απόστολος Παύλος. Ο ομώνυμος μητροπολιτικός ναός δεσπόζει μέσα σ’ έναν πανέμορφο κατάφυτο προαύλιο χώρο, στο κέντρο της πόλης. Στο Συνοικισμό κεντρική εκκλησία θεωρείται ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το κέντρο, σε μεγάλο βαθμό πεζοδρομημένο, συγκεντρώνει τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα. Αξιοπρόσεκτα είναι το Δικαστικό Μέγαρο και το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας. Η κεντρική λεωφόρος – Εθνικής Αντιστάσεως – οδηγεί στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (γνωστή στους ντόπιους ως Φλοίσβος), όπου συναντάται το άγαλμα του φτερωτού Πήγασου, συμβόλου της πόλης. Σημείο αναφοράς αποτελεί η παραλία “Καλάμια”, διαθέτουσα πλήθος χώρων εστίασης και διασκέδασης και πολύ καλά οργανωμένη παραλία.

  • Στην Κόρινθο εδρεύει η Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με δύο τμήματα.
  • Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων και το Τμήμα Κοινωνικής & Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
  • Λειτουργούν επίσης συνολικά 39 δημόσιες και 11 ιδιωτικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Κόρινθος σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 3 ΑΠΟ 18