Ματ Ντέιμον

Ματ Ντέιμον
Ο Ματ Ντέιμον είναι Αμερικανός ηθοποιός και σεναριογράφος.

Ο Ματ Ντέιμον είναι γεννημένος στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, γιος του Κεντ Τέλφερ Ντέιμον, ενός χρηματομεσίτη, και της Νάνσι Κάρλσον-Πέιτζ, μίας καθηγήτριας προσχολικής εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Λέσλι. Ο Ντέιμον έχει Σκωτσέζικη, Αγγλική, Φινλανδική, και Σουηδική καταγωγή.Έχει έναν αδερφό, τον Κάιλ, ο οποίος είναι ένας επιτυχημένος γλύπτης και καλλιτέχνης.Αυτός και η οικογένειά του μετακόμισαν στο Νιούτον και έζησαν εκεί για δύο χρόνια.

Αφού οι γονείς του χώρισαν, Ντέιμον και ο αδελφός του μετακόμισαν με τη μητέρα τους πίσω στο Κέιμπριτζ, όπου έζησαν σε κοινόχρηστο με άλλες έξι οικογένειες σπίτι.Ο Ντέιμον μεγάλωσε κοντά με τον ηθοποιό Μπεν Άφλεκ, ένα στενό φίλο από την παιδική ηλικία και συνεργάτη σε πολλές ταινίες (ο Ντέιμον είναι ο δέκατος εξάδελφος του Άφλεκ, κάποτε απομακρυσμένοι, μέσω ενός κοινού προγόνου της Νέας Αγγλίας.) Ένας άλλος γείτονας του Ντέιμον ήταν ο ιστορικός και συγγραφέας Χάουαρντ Ζιν, του οποίου την βιογραφική ταινία You Can’t Be Neutral on a Moving Train και την ακουστική έκδοση του A People’s History of the United States αφηγήθηκε ο Ντέιμον αργότερα.

Ο Ντέιμον έκανε το ντεμπούτο του σε ταινία το 1988 όταν ήταν δεκαοχτώ, με μία μόνο γραμμή διαλόγου στη ρομαντική κωμωδία Mystic Pizza. Ως φοιτητής στ Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, συνέχισε να ακολουθεί την υποκριτική και ερμήνευσε μικρούς ρόλους σε προγράμματα όπως στην αρχέτυπη ταινία της TNT Ανατέλλων ήλος και στο προ-σχολικό συνόλου δράμα School Ties. Το 1992, προσγείωσε ένα μεγάλο μέρος στο Geronimo: An American Legend με τους Τζιν Χάκμαν και Τζέισον Πάτρικ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, πήγε σε οντισιόν για ένα μικρό ρόλο στο Το Νησί των Κουρσάρων, αλλά απομακρύνθηκε.Ο Ντέιμον έπειτα εμφανίστηκε ως ένας οπιούχων-εθισμένος στρατιώτης στο Το Τίμημα του Θάρρους του 1996. Απαιτήθηκε να χάσει 18 κιλά σε 100 μέρες (για δύο μόνο μέρες γυρισμάτων). Αφού ακολούθησε μία αυτό-καθορισμένη δίαιτα και αγωγή υγείας για να χάσει το βάρος, στον Ντέιμον ειπώθηκε μετά το γυρίσματα ότι ήταν τυχερός που η καρδιά του δεν συρρικνώθηκε. Πήρε φάρμακα για αρκετά χρόνια αργότερα για να διορθώσει το στρες που προκλήθηκε στα επινεφρίδιά του. Το Τίμημα του Θάρρους του κέρδισε μερική κριτική προσοχή, καθώς η The Washington Post χαρακτήρισε την ερμηνεία του “εντυπωσιακή”: ο Ντέιμον έχει δηλώσει ότι άξιζε τον κόπο να ρισκάρει την υγεία του προκειμένου να απεικονίσει δεόντως τον χαρακτήρα του και να δείξει στην βιομηχανία πόσο αφοσιωμένος ήταν στη δουλειά του ως ηθοποιός.

Πρώτοι σημαντικοί ρόλοι

Κατά τη διάρκεια των αρχών της δεκαετίας του 1990, ο Ντέιμον και ο Άφλεκ έγραψαν ένα σενάριο σχετικά με μία νεαρή ιδιοφυΐα μαθηματικών, το οποίο στη συνέχεια τόνισαν γύρω στο Χόλιγουντ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Λαμβάνοντας συμβουλές από τον σκηνοθέτη Ρομπ Ράινερ, τον σεναριογράφο Ουίλιαμ Γκόλντμαν, και τον φίλο τους συγγραφέα/σκηνοθέτη Κέβιν Σμιθ, οι δυο τους έκαναν αλλαγές στο σενάριο. Το σενάριο τελικά έγινε Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ (1997), και έλαβε εννιά υποψηφιότητες Όσκαρ, κερδίζοντας ο Ντέιμον και ο Άφλεκ Όσκαρ για το Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο. Ο Ντέιμον ήταν επίσης υποψήφιος για ένα Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού για την ίδια ταινία, το οποίο συμψηφίζει ένα Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον συμπρωταγωνιστή Ρόμπιν Ουίλιαμς. Αυτός και ο Άφλεκ πληρώθηκαν ο καθένας απολαβές των $600,000, ενώ η ταινία απέφερε συνολικά πάνω από $225 εκατομμύρια στο παγκόσμιο box office. Οι δυο τους αργότερα διακωμώδησαν τους ρόλους τους από την ταινία στην ταινία του 2001 του Κέβιν Σμιθ Επιδρομή στο Χόλιγουντ.

Επίσης το 1997, ο Ντέιμον ήταν ο πρώτος στο αυστηρά επευφημημένο δράμα Ο Βροχοποιός, όπου αναγνωρίστηκε από την Los Angeles Times ως “ένας ταλαντούχος νέος ηθοποιός στο χείλος του καλλιτεχνικού στερεώματος”. Αφού συνάντησε τον Ντέιμον στο σετ του Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ, ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ θέτει τον Ντέιμον ως τον τιμητικό χαρακτήρα στην ταινία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου του 1998 Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν.

Σημαντικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε είναι:

  • Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν (Saving Private Ryan),
  • Η Συμμορία των Έντεκα (Ocean’s Eleven),
  • Η Συμμορία των Δώδεκα (Ocean’s Twelve)
  • Η Συμμορία των Δεκατριών (Ocean’s Thirteen),
  • Χωρίς Ταυτότητα (The Bourne Identity),
  • Στη Σκιά των Κατασκόπων (The Bourne Supremacy),
  • Το Τελεσίγραφο του Μπορν (The Bourne Ultimatum),
  • Σιριάνα (Syriana),
  • Ο Καθοδηγητής (The Good Shepherd),
  • Ο Πληροφοριοδότης (The Departed),
  • Contagion και Μνημείων Άνδρες (The Monuments Men).

Ματ Ντέιμον σχετικές ειδήσεις:

  • Ματ Ντέιμον κορωνοϊός: Καραντίνα σε μία κωμόπολη της Ιρλανδίας

    Ματ Ντέιμον κορωνοϊός: Καραντίνα σε μία κωμόπολη της Ιρλανδίας

    Ματ Ντέιμον κορωνοϊός: Ενώ η παρουσία του Ματ Ντέιμον στην κωμόπολη είναι ευπρόσδεκτη και αναμφισβήτητα ασυνήθιστη πραγματικότητα για τους κατοίκους, το ερώτημα γιατί η οικογένεια επέλεξε το Ντούλκεϊ προκαλεί απορίες στους θαυμαστές.

    Ματ Ντέιμον κορωνοϊός: Καραντίνα σε μία κωμόπολη της Ιρλανδίας