Μιτ Ρόμνεϊ

Μιτ Ρόμνεϊ
Ο Γουίλαρντ Μιτ Ρόμνεϊ είναι Αμερικανός επιχειρηματίας και πολιτικός.

Είναι γιος της Λενόρ και του Τζορτζ Ρόμνεϊ, κυβερνήτη του Μίσιγκαν τη περίοδο 1963-69 και μεγάλωσε στο Μπλούμφιλντ Χιλς (Μίσιγκαν), ένα εύπορο προάστιο του Ντιτρόιτ. Ξεκινώντας από το 1966, ήταν τρεις μήνες ιεραπόστολος των Μορμόνων στη Γαλλία. Το 1969 παντρεύτηκε την Αν Ντέιβις, με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά. Το 1971 πήρε Πτυχίο Καλών Τεχνών και το 1975 Πτυχίο Νομικής και Πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Χάρβαρντ. Ο Ρόμνι άρχισε να εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων και προσελήφθη στην εταιρεία Bain & Company. Στην συνέχεια ως διευθύνον εξειδικευμένος σύμβουλος βοήθησε την εταιρεία να ξεφύγει από την κρίση. Το 1984 συνίδρυσε την εταιρεία Bain Capital, μια επικερδή εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες του είδους της. Έφυγε από την εταιρεία το 1999. Με τα κέρδη του από την επιχείρηση χρηματοδότησε την πολιτική του εκστρατεία το 2012. Θεωρείται δε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους που ήταν υποψήφιοι για Πρόεδροι της Αμερικής.

Είναι ενεργό μέλος της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών και αρχικά επίσκοπος και μετά διακυβερνήτης της εκκλησίας στην Βοστώνη. Το 1994 έβαλε υποψηφιότητα για γερουσιαστής της Μασσαχουσέτης, αλλά έχασε από τον Τεντ Κένεντι. Το 1999 προσελήφθη ως διευθυντικό στέλεχος της Οργανωτικής Επιτροπής του Σολτ Λέικ για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002. Η αναγνωρισιμότητα που έλαβε του έδωσε ώθηση για να ασχοληθεί εκ νέου με τη πολιτική.

Ο Ρόμνι εξελέγη κυβερνήτης της Μασσαχουσέτης το 2002 αλλά δεν διεκδίκησε ξανά τη θέση το 2006. Κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε ως κύριο στόχο να εξαλείψει το έλλειμμα των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω ενός συνδυασμού περικοπών των δαπανών, αύξησης των αμοιβών και αφαίρεσης των νομικών παραθύρων του εταιρικού φόρου. Επίσης, βοήθησε στην ανάπτυξη του νόμου ανασύστασης του υγειονομικού συστήματος της Μασσαχουσέτης, τον οποίο μετά ψήφισε. Ο Ρόμνι προσπάθησε να πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2008, αλλά τελικά ηττήθηκε από τον Τζον Μακέιν. Το 2011 ανακοίνωσε ότι θα προσπαθούσε ξανά για τις εκλογές του 2012. Μέχρι το Μάιο του 2012 είχε γίνει ο επικρατέστερος υποψήφιος και τελικά τις 28 Αυγούστου έγινε ο επίσημος υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Στις προεδρικές εκλογές έλαβε το 47,5 % των ψήφων και δεν εκλέχθηκε πρόεδρος, με τον Μπάρακ Ομπάμα να ανανεώνει την θητεία του.

Ο Μιτ Ρόμνι έχει υποστηρίξει τη μείωση των φόρων και τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην οικονομία των ΗΠΑ μετά την ύφεση. Υποστηρίζει την μείωση των δαπανών των ομοσπονδιακών κυβερνήσεων έτσι ώστε το εθνικό χρέος της Αμερικής να μειωθεί. Έχει προτείνει αλλαγές όπως η σταδιακή αύξηση των ηλικιών επιλεξιμότητας για την παραλαβή Κοινωνικής Ασφάλισης, Medicare και άλλων προγραμμάτα παροχής υπηρεσειών. Επίσης, υποστηρίζει την σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, την αύξηση του στρατιωτικού προσωπικού σε υπηρεσεία και την επένδυση χρημάτων για την ανάπτυξη νέων όπλων.Υποστηρίζει την απόσυρση των στρατευμάτων από Ιράκ και Αφγανιστάν, σε συνδυασμό με αυστηρή θέση προς το Ιράν, και εμφανίζεται αποφασισμένος να σταματήσει η λαθρομετανάστευση από το Μεξικό.

Σχετικά με κοινωνικά ζητήματα ο Ρόμνι υιοθετεί μια συντηρητική στάση, δηλώνοντας σχετικά με τις αμβλώσεις κάτα του δικαιώματος επιλογής των γυναικών, με την «εξαίρεση των περιπτώσεων αιμομιξίας, βιασμού και για να σωθεί η ζωή της μητέρας». Έχει υποσχεθεί την εγκαθίδρυση ενός Ανωτάτου Δικαστικού Σώματος υπερπηδώντας τα παρόντα νομικά εμπόδια και έτσι η κάθε πολιτεία επιλέξη τη δική της πολιτική σχετικά με τις αμβλώσεις. Επίσης υποστηρίζει την απαγόρευση διά νόμου της ομοσπονδιακή αναγνώριση των γάμων ομοφυλόφιλων.

Σχετικά με την υγεία, ο Ρόμνι έχει πει σε συνέντευξή στο NBC ότι θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο Μπαράκ Ομπάμα με το όνομα Patient Protection and Affordable Care Act (Πράξη Προστασίας των ασθενών και Οικονομικά Προσιτής Φροντίδας), αλλά θα διατηρήσει αρκετά από τα στοιχεία του. Παλιότερα είχε πει ότι θα σταματούσε το πρόγραμμα δίνοντας στις πολιτείες περισσότερο έλεγχο στον φορέα υγεία Medicaid, ενώ τα χρήματα που θα διατίθεντο εκεί, θα χρησιμοποιηθούν αργότερα ως επιχορηγήσεις. Το σχέδιό του περιλαμβάνει να δώσει στα άτομα φοροαπαλλαγή παρόμοια με αυτή που δίνεται στις επιχειρήσεις, ώστε να πληρώσουν την ασφάλισή τους και να μπορούν να διαλέξουν τις ιατρικές υπηρεσείες που θέλουν.

  • Ο Μιτ Ρόμνι έχει χαρακτηριστεί από μερίδα του τύπου για την ασάφεια και την ασυνέπεια των θέσεών του.
  • Την δεκαετία του 1980 ο Ρόμνι ήταν υπέρ του δικαιώματος της επιλογής των γυναικών για τις αμβλώσεων ενώ σήμερα είναι κατά.
  • Επίσης ήταν υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, ενώ σήμερα υποστηρίζει την απαγόρευση της ομοσπονδιακής αναγνώρισης των γάμων τους.
  • Παρόμοιες ασυνέπειες παρατηρούνται και σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Όταν ήταν Κυβερνήτης της Μασσαχουσέτης ανέπτυξε και ψήφισε ένα νομό σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη όλου του πληθυσμού, όμως ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει το σχέδιο του Ομπάμα που έχει παρόμοιο σκοπό.
  • Σε πιο πρόσφατες ανακοινώσεις άλλαξε ξανά θέση και είπε ότι θα διατηρήσει αρκετά από τα στοιχεία του σχεδίου.

Μιτ Ρόμνεϊ σχετικές ειδήσεις: