Μπράντλεϊ Κούπερ

Μπράντλεϊ Κούπερ
Ο Μπράντλεϊ Τσαρλς Κούπερ είναι Αμερικανός ηθοποιός.

Ο Κούπερ γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια (Πενσυλβάνια) των Ηνωμένων Πολιτειών, και μεγάλωσε κοντά στην Jenkintown, Πενσυλβάνια. Η μητέρα του, Γκλόρια (Καμπάνο), είναι Ιταλό-Αμερικανίδα, και ο πατέρας του, Τσαρλς Τ. Κούπερ, ήταν Ιρλανδοαμερικανός και δούλευε ως χρηματιστής για την Merrill Lynch. Έχει μία αδερφή, τη Χόλι. Ο Κούπερ μεγάλωσε ως Καθολικός. Όσο παρακολουθούσε την Germantown Academy, ο Κούπερ εργαζόταν στην Philadelphia Daily News. Μετά την αποφοίτησή του από την Germantown Ακαδημία το 1993, πήγε στο Πανεπιστήμιο Villanova, μετά μεταγράφηκε στο Πανεπιστήμιο Τζώρτζταουν, από το οποίο απεφοίτησε με άριστα το 1997. Ο Κούπερ έμαθε άπταιστα γαλλικά στο Τζώρτζταουν και πέρασε έξι μήνες ως φοιτητής με τα πρόγραμμα ανταλλαγής στο Aix-en-Provence, στη Γαλλία. Το 2000, έλαβε το Master of Fine Arts από το Actors Studio Drama School στη Νέα Υόρκη.

Σταδιοδρομία

Ο Κούπερ ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως επαγγελματίας ηθοποιός στην τηλεοπτική σειρά Sex and the City το 1999, και επίσης ως παρουσιαστής του Globe Trekker]. Ο Κούπερ έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με την ταινία Wet Hot American Summer το 2001, πριν το ρόλο του ως Γουίλ Τίπιν στο επιτυχημένο τηλεοπτικό δράμα Alias. Επίσης ήταν guest star στην τηλεοπτική σειρά Miss Match. Ο Κούπερ γύρισε σκηνές για το ψυχολογικό θρίλερ Σε Αντίθετη Τροχιά (Changing Lanes) το 2002 το βίντεο αφαιρέθηκε από την τελική ταινία αλλά εμφανίζεται στο DVD και στο Blu-ray.

Ο Κούπερ συμπρωταγωνίστησε στην τηλεταινία I Want to Marry Ryan Banks με τον Τζέισον Πρίστλεϊ, και εμφανίστηκε ως guest star στη σειρά Jack & Bobby. Έπαιξε στην κωμωδία Γαμο-μπελάδες (Wedding Crashers) και εμφανίστηκε στην ταινία 30άρης από σπίτι (Failure to Launch) ως φίλος του χαρακτήρα του Μάθιου ΜακΚόναχι. Το 2012 συμπρωταγωνίστησε με τους Τζένιφερ Λόρενς, Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Τζάκι Γουίβερ στην κωμωδία Οδηγός Αισιοδοξίας (Silver Linings Playbook) κι έλαβε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Το 2018 πρωταγωνίστησε μαζί με τη Lady Gaga , στη ταινία ”A Star Is Born”.

Προσωπική ζωή

  • Ο Κούπερ νυμφεύθηκε την ηθοποιό Τζένιφερ Εσποσίτο το 2006. Τον Μάιο του 2007 ανακοινώθηκε ότι η Εσποσίτο κατέθεσε αίτηση διαζυγίου.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2010 αναφέρθηκε ότι ο Κούπερ και η ηθοποιός Ρενέ Ζελβέγκερ έχουν σχέση εδώ και ένα χρόνο, αλλά στις 18 Μαρτίου 2011 το περιοδικό People ανέφερε ότι το ζευγάρι χώρισε.
  • Από το 2015 έχει σχέση με τη Ρωσίδα σούπερμοντελ Ιρίνα Σέικ και έχουν μια κόρη, τη Λία Ντε Σέιν Σέικ Κούπερ (21 Μαρτίου 2017).Μετά από μερικά χρόνια γάμου ανακοίνωσαν ότι δεν είναι πια μαζί.

Μπράντλεϊ Κούπερ σχετικές ειδήσεις: