Ο Νορντ Στριμ είναι ένας υπεράκτιος αγωγός φυσικού αερίου από το Βίμποργκ της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς το Γκράιφσβαλντ της Γερμανίας και ανήκει και λειτουργεί από την εταιρεία Nord Stream AG.
Το έργο περιλαμβάνει δύο παράλληλες γραμμές. Η πρώτη γραμμή είχε ολοκληρωθεί το Μάιο του 2011 και εγκαινιάστηκε στις 8 Νοεμβρίου 2011.Η δεύτερη γραμμή ολοκληρώθηκε το 2011-2012 και εγκαινιάστηκε στις 8 Οκτωβρίου 2012. Έχοντας 1.222 χιλιόμετρα μήκος, είναι ο μακρύτερος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο, ξεπερνώντας τον αγωγό Λάντζελντ κατά 54 χιλιόμετρα.Έχει ετήσια δυναμικότητα 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αλλά η ικανότητά του σχεδιάζεται να διπλασιαστεί σε 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι το 2019, με την τοποθέτηση δύο επιπλέον γραμμών.
Ωστόσο, λόγω των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Gazprom, χρησιμοποιούνται στην πραγματικότητα μόνο 22,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα της χωρητικότητάς του.Ο Νορντ Στριμ περιστασιακά έχει ευρύτερο νόημα, συμπεριλαμβανομένου του χερσαίου αγωγού τροφοδοσίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, και περαιτέρω συνδέσεις στη Δυτική Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη Gazprom, το κόστος των χερσαίων αγωγών στη Ρωσία και τη Γερμανία εκτιμήθηκε στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Το υποθαλάσσιο τμήμα του έργου αναμενόταν να κοστίσει €8,8 δισεκατομμύρια. Το 30% της χρηματοδότησης διατέθηκε μέσω ιδίων κεφαλαίων που παρείχαν οι μέτοχοι ανάλογα με τα μερίδιά τους στο έργο, ενώ το 70% προήλθε από εξωτερική τραπεζική χρηματοδότηση.
Η πληρωμή έγινε με δύο δόσεις. Η πρώτη δόση ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει ένα 3,1 δισεκατομμυρίων 10ετές ακάλυπτο εμπορικό δάνειο 10 ετών, του οποίου η εξυπηρέτηση γίνεται από τα έσοδα των συμβάσεων μεταφοράς. Ένα δάνειο 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ καλύπτεται από το γαλλικό πιστωτικό ίδρυμα Euler Hermes, ένα ποσό 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από τη γερμανική United Loan Guarantee Programme και 500 εκατομμύρια από τον ιταλικό τραπεζικό οργανισμό SACE SpA.
Τα δάνεια τα παρείχαν 26 εμπορικές τράπεζες με πιο σημαντικές τις Crédit Agricole, Société Générale, Commerzbank, UniCredit, Deutsche Bank και Sumitomo Mitsui Banking Corporation.
Οι οικονομικοί σύμβουλοι ήταν οι Société Générale, Royal Bank of Scotland (ABN Amro), Dresdner Kleinwort (Commerzbank) και Unicredit.
Ο νομικός σύμβουλος του Νορντ Στριμ ήταν η αμερικανική εταιρεία White Case και νομικός σύμβουλος για τους δανειστές ήταν η εταιρεία Clifford Chance.
Nord Stream με μια ματιά
Είναι αγωγός φυσικού αερίου.
Ξεκινάει από την Ρωσία και καταλήγει στην Γερμανία.
Ανήκει στην εταιρία Nord Stream AG.
Nord Stream σχετικές ειδήσεις:
EastMed και Nord Stream 2 ξεκαθαρίζουν τα στρατόπεδα
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για την κατασκευή του αγωγού EastMed που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη και αναφέρει πόσο η Ελλάδα και η Κύπρος ωφελούνται από αυτό.
Ο πόλεμος των αγωγών - Nord Stream vs East Med ή Γερμανοί εναντίον Αμερικανών
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για τον πόλεμο των αγωγών και για τους αναδυόμενους γεωπολιτικούς άξονες, ορισμένοι από τους οποίους είναι δυσδιάκριτοι. Πώς έρχονται σε σύγκρουση Γερμανοί και Αμερικανοί.
Το Κρεμλίνο απορρίπτει τις κατηγορίες για δηλητηρίαση του Ναβάλνι
Αλεξέι Ναβάλνι: Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν βλέπει τον λόγο που ο πρόεδρος Πούτιν θα έπρεπε να κάνει κάποια ειδική δήλωση σε σχέση με την κατάσταση του Ναβάλνι.
Ταραγμένα νερά - Η Ελλάδα στην πιο σύνθετη κατάσταση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για την πολυπλοκότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται εμπλεκόμενη και η Ελλάδα. Αφού επισημαίνει μια σειρά από λόγους για να δικαιολογήσει αυτό το συμπέρασμα, προτείνει η χώρα να προχωρήσει και στη σύσταση θεσμικών οργάνων για την αντιμετώπιση αυτών των συνθηκών, όπως ένα κανονικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.
Έρχεται σύγκρουση Ηνωμένων Πολιτειών με Γερμανία και Τουρκία (και) για τα ενεργειακά – Και στο βάθος Ρωσία
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για την αντίδραση της Eυρωπαϊκής Ένωσης στην αμερικανική παρέμβαση στα ενεργειακά της Μεσογείου και συγχρόνως στέκεται στην αντίθεση της Ουάσινγκτον στον TurkStream.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ο TurkStream υπομονομεύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Την αντίθεσή του στον αγωγό TurkStream εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την τακτική του "διαίρει και βασίλευε" για να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.