Όλεγκ Σοκόλοφ

Όλεγκ Σοκόλοφ
Ο Όλεγκ Σοκόλοφ είναι Ρώσος ιστορικός με ειδίκευση στους Ναπολεόντιους πολέμους.

Ο Όλεγκ Σοκόλοφ γεννήθηκε το 1959 στο τότε Λένιγκαρντ, την σημερινή Αγία Πετρόυπολη. Το 1979 αποφοίτησε με ειδικό πτυχίο φυσικής και μηχανικής από τη Σχολή Φυσικής και Μηχανικής του Πολυτεχνείου του Λένινγκραντ. Το 1984 αποφοίτησε με τιμητική διάκριση από το Τμήμα Σύγχρονης Ιστορίας της Σχολής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λένινγκραντ.

Από το 2000 ήταν Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας της Αγίας Πετρούπολης. Έχει γράψει πολλά βιβλία για την στρατιωτική ιστορία της Ευρώπης από τις αρχές του 17ου μέχρι τον 19ο αιώνα. Το 1999 δημοσίευσε μια μελέτη για τον στρατό του Ναπολέοντα. Αυτό του το έργο απέσπασε πολλές θετικές κριτικές και μεταφράστηκε στα Γαλλικά το 2003. Αφιέρωσε τα επόμενα χρόνια της καριέρας του στον Βασιλιά Ναπολέων και τον στρατό του.

Ήταν εξέχουσα προσωπικότητα στη ρωσική ιστορική αναγέννηση. Το 1976 ίδρυσε την πρώτη ομάδα αναπαράστασης της εποχής του Ναπολέοντα. Τον Φεβρουάριο του 1989 δημιουργήθηκε η Ομοσπονδία Στρατιωτικών Σωματείων Στρατού της Σοβιετικής Ένωσης και ο Σοκόλοφ έγινε πρόεδρος της.

Η υπόθεση δολοφονίας

Στις 9 Νοεμβρίου ο Σοκόλοφ έγινε ο βασικός ύποπτος για την δολοφονία της φοιτήτριας του Αναστάσια Γιετσένκο. Ο Όλεγκ Σοκόλοφ φέρεται ότι δήλωσε στους ερευνητές πως σκότωσε στη διάρκεια καβγά την πρώην φοιτήτριά του, με την οποία διατηρούσε σχέση και η οποία ζούσε στο σπίτι του. Μετά έκοψε το κεφάλι της, τα χέρια και τα πόδια της στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από το πτώμα, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η Αναστάσια Γιετσένκο, 24 ετών, είχε επίσης πάθος για την εποχή του Ναπολέοντα και της άρεσε, όπως και σε εκείνον, να φοράει κοστούμια της εποχής εκείνης. Αφού υπήρξε φοιτήτριά του, συνέχισαν τη συνεργασία τους και είχε συνυπογράψει μαζί του βιβλία.

Όλεγκ Σοκόλοφ σχετικές ειδήσεις: