Όλι Ρεν

Όλι Ρεν
Ο Όλι Ρεν είναι Φινλανδός πολιτικός και πρώην αρμόδιος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ρεν γεννήθηκε στο Μίκκελι της Φινλανδίας. Σπούδασε οικονομικά, διεθνείς σχέσεις και δημοσιογραφία στην Μινεσσότα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αργότερα έκανε το μάστερ πάνω στις πολιτικές επιστήμες (master in political science) στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, ενώ το 1996 στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έκανε το διδακτορικό του στη φιλοσοφία με κυρίως θέμα τη Διεθνή Πολιτική Οικονομία (Doctor of Filosophy, in international political economy). Ο Όλι Ρεν έπαιζε και ποδόσφαιρο όταν ήταν νέος για την ομάδα πρώτης κατηγορίας Μίκελιν Παλόιλιγιατ. Το 1996 διετέλεσε πρόεδρος της ‘Veikkausliiga’, δηλαδή της πρώτης κατηγορίας ποδοσφαίρου.

Ο Όλι Ρεν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα όταν ήταν αρχηγός της νεολαίας του κεντρώου κόμματος τις χρονιές 1987-1989. Το 1988 εξελέγη αντιπρόεδρος του κεντρώου κόμματος και παρέμεινε σ’αυτή τη θέση έως το 1994. Παράλληλα εκείνες τις χρονιές ήταν και δημοτικός σύμβουλος στο Ελσίνκι. Εξελέγη βουλευτής το 1991 στην εκλογική περιφέρεια του Ελσίνκι. Συγχρόνως ήταν επικεφαλής της φινλανδικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και από το 1992 έως το 1993 ειδικός σύμβουλος του Φινλανδού Πρωθυπουργού Έσκο Άχο(Esko Aho). Το 1995 έγινε ευρωβουλευτής και ήταν αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων, Δημοκρατών και Μεταρρυθμιστών. Το 1996 έπαψε να είναι ευρωβουλευτής μετά τις Ευρωεκλογές που διεξήχθησαν. Από το 1998 έως το 2002 ήταν προϊστάμενος του γραφείου του Έρκκι Λίκανεν (Erkki Liikanen-τότε μέλος της Κομισιόν). Το 2002 ήταν υποψήφιος για πρόεδρος του κεντρώου κόμματος, αλλά τελικά η Άννελι Γιαάτενμακι πήρε την θέση.

Το φθινόπωρο του 2002 ο Άλπο Ρούσι (Alpo Rusi- Φινλανδός διπλωμάτης), ο οποίος ήταν χρόνια στενός φίλος του Ρεν, ήταν ύποπτος για κατασκοπία. Έτσι, ο Ρεν αποφάσισε να μην είναι πια υποψήφιος στις Φινλανδικές βουλευτικές εκλογές του 2003 και επικεντρώθηκε στην υποστήριξη του φίλου του. Το φθινόπωρο του 2003, όταν ο Ρούσι είχε πια απαλλαγεί από τις κατηγορίες, έγραψαν μαζί ένα βιβλίο με τίτλο Kylmä tasavalta, όπου η Αστυνομία που είναι αρμόδια για τέτοιου είδους υποθέσεις δέχθηκε σκληρή κριτική. Τις χρονιές 2002-2003 δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών , ώσπου επιλέχθηκε ως ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Μάττι Βάνχανεν(Matti Vanhanen) σε θέματα οικονομικής πολιτικής .

Έμεινε σ’αυτή τη θέση μέχρι τον διορισμό του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επόμενο έτος (2004) στην θέση του Έρκκι Λίικανεν ως υπεύθυνος για τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία της Πληροφορίας υπό την προεδρία του Ρομάνο Πρόντι. Από τον Νοέμβριο του 2004 έως το Φεβρουάριο του 2010 ήταν ο επίτροπος υπεύθυνος για τη Διεύρυνση, υπό την Προεδρία του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. O Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πρότεινε τον Νοέμβριο του 2009 τον Ρεν ως Επίτροπο υπεύθυνο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις την περίοδο 2010-2014. Η πρόταση έπρεπε να ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο τον Ιανουάριο του 2010, ψηφίστηκε, όμως, τελικά τον Φεβρουάριο του 2010.Υπέγραψε ως εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Επιτροπής την δανειακή σύμβαση διευκολυνσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των κρατών μελών της Ευρωζώνης για χορήγηση δανείου 80 δις ευρώ.

  • Οι γονείς του Όλι Ρεν είναι οι Τάουνο Ίλμαρι Ρεν και Βούοκκο Ρεν.
  • Ο πατέρας του Τάουνο ήταν διευθύνων σύμβουλος και η μητέρα του Βούοκκο βουλευτής.
  • Η αδερφή του, πολλά υποσχόμενη σκιέρ, Σίρπα Ρεν πέθανε σε νεαρή ηλικία σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα(1965-1987).
  • Ο Ρεν είναι παντρεμένος με την Μέργια Μαρία Ρεν και έχουν μια κόρη, τη Σίλβα (γεν. 1998).

Όλι Ρεν σχετικές ειδήσεις: