Πάτρικ Στιούαρτ

Πάτρικ Στιούαρτ
Ο Σερ Πάτρικ Στιούαρτ (αγγλικά:Sir Patrick Stewart), OBE (γεννηθείς 13 Ιουλίου 1940) είναι Άγγλος ηθοποιός ο οποίος είχε μια διακεκριμένη καριέρα στο θέατρο και στην τηλεόραση.

Ο Στιούαρτ γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 1940 στο Μίρφιλντ, κοντά στο Ντιούσμπέρι στο Γουέστ Ράιντινγκ του Γιόρκσαιρ, στην Αγγλία. Είναι ο γιος της Γκλάντις Μπάροκλο, που ήταν υφάντρα και εργάτρια κλωστοϋφαντουργίας, και του Άλφρεντ Στιούαρτ, έναν Συνταγματικό Επιλοχίας μείζονος Συντάγματος στον Βρετανικό Στρατό που υπηρέτησε στο βασιλικό πεζικό του Γιόρκσαιρ, και πιο πριν δούλεψε ως γενικός εργάτης και ως ταχυδρόμος. Το 2008 σε μια συνέντευξη, ο Στιούαρτ είπε: “Ο πατέρας μου ήταν ένα πολύ ικανό άτομο, ένας πολύ δυνατός άντρας που είχε ό,τι ήθελε. Λεγόταν πως όταν μπήκε στο χώρο της παρέλασης, τα πουλιά σταμάτησαν να κελαηδούν. Ήταν πολλά, πολλά χρόνια πριν ανακαλύψω πως ενσωμάτωσα τον πατέρα μου στη δουλειά μου. Είχα βγάλει μουστάκι για το ΜακΜπέθ. Ο πατέρας μου δεν είχε, αλλά όταν κοίταξα τον εαυτό μου στον καθρέφτη λίγο πριν ανεβώ στη σκηνή είδα το πρόσωπο του πατέρα μου να με κοιτάζει

Ο Στιούαρτ μεγάλωσε σε ένα διαδεδομένο νοικοκυριό με ενδοοικογενειακή βία από τον πατέρα του, μια εμπειρία που επηρέασε αργότερα τις πολιτικές και τις ιδεολογικές θεωρίες του. Το 2006 ο Στιούαρτ έκανε ένα μικρό βίντεο ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία για την Διεθνής Αμνηστία, στην οποία αναπολούσε τις φυσικές επιθέσεις του πατέρα του στην μητέρα του και την επίδραση που είχε σε αυτόν ως παιδί, και έδωσε το όνομα του σε μια υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ, όπου είναι Καγκελάριος, για να χρηματοδοτήσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην ενδοοικογενειακή βία. Οι παιδικές του εμπειρίες τον οδήγησαν να γίνει προστάτης του Πρόσφυγα, ενός ιδρύματος του Ηνωμένου Βασιλείου για τις κακοποιημένες γυναίκες. Τον Οκτώβριο του 2011 παρουσίασε μια εκπομπή στο BBC που αφορά τους πρόσφυγες, μιλώντας για την εμπειρία του στην ενδοοικογενειακή βία και παίρνοντας συνέντευξη από μια γυναίκα της όποιας η κόρη δολοφονήθηκε από τον πρώην σύζυγό της.

Ο Στιούαρτ παρακολούθησε την Εκκλησία Κρόουλις της Αγγλίας των Νεαρών και Βρέφων Σχολή Χαρακτηρίζει την ενεργή σταδιοδρομία του σε μια Αγγλίδα δασκάλα την Σέσιλ Ντόρμαντ η οποία “έβαλε ένα αντίγραφο του Σαίξπηρ στο χέρι μου και είπε, ‘Τώρα σήκω στα πόδια σου και εκτέλεσε'” όπου συνέχισε να σπουδάζει δράμα. Στην ηλικία των 15 ο Στιούαρτ παράτησε το σχολείο και αύξησε τη συμμετοχή του στο τοπικό θέατρο. Απέκτησε δουλειά ως δημοσιογράφος εφημερίδας και συγγραφέας νεκρολογίας αλλά μετά από ένα χρόνο, ο εργοδότης του ζήτησε να διαλέξει την ηθοποιία ή την δημοσιογραφία. Παράτησε τη δουλειά. Ο αδερφός του λέει την ιστορία πως ο Στιούαρτ θα παρακολουθούσε πρόβες κατά τη διάρκεια της δουλειάς και έπειτα θα εξεύρισκε τις ιστορίες που ανέφερε. Ο Στιούαρτ εκπαιδεύτηκε επίσης ως μποξέρ.

Ακολουθώντας μια περίοδο με τη Βιβλιοθήκη Θεάτρου του Μάντσεστερ, έγινε μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Σαίξπηρ το 1966, μένοντας με αυτούς μέχρι το 1982. Ήταν Αναπληρωτής Καλλιτέχνης της εταιρίας το 1968. Εμφανίστηκε δίπλα σε ηθοποιούς όπως ο Μπεν Κίνγκσλι και ο Ίαν Ρίτσαρντσον. Τον Ιανουάριο του 1967, έκανε το ντεμπούτο του σε τηλεοπτικές εμφανίσεις στην Coronation Street ως Υπεύθυνος Πυρκαγιάς. Το 1969 είχε ένα σύντομο τηλεοπτικό ρόλo καμέων όπως ο Οράτιος, αντίθετα με τον Άμλετ του Ίαν Ρίτσαρντσον, σε μια απόδοση της σκηνής του νεκροθάφτη σε ένα μέρος του επεισοδίου έξι των τηλεοπτικών σειρώ με τίτλο Ο Πολιτισμός του Σερ Κένεθ Κλάρκ.Έκανε το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ στο ρόλο του Σνάουτ στον μύθο του Πίτερ Μπρούκ μια παραγωγή του A Midsummer Night’s Dream, και έπειτα μετακινήθηκε στο Εθνικό Βασιλικό Θέατρο στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Με το πέρασμα των χρόνων, ο Στιούαρτ πήρε ρόλους σε πολλές μικρές τηλεοπτικές σειρές χωρίς να γίνει διάσημος. Εμφανίστηκε στο ρόλο του Λένιν στο Η Πτώση των Αετών, τον Σιτζάνους στο Κλαύδιος Ι, τον Κάρλα στους ανθρώπους του Γανωματή, του Ράφτη, του Στρατιώτη, του Κατασκόπου, και του Γελαστού, και τον Κλαύδιο σε μια διασκεύη του Άμλετ το 1980. Επίσης πήρε το πρωταγωνιστικό ρόλο του ρομαντικού αρσενικού σε μια διασκεύη του έργου Mrs Gaskell’s North and South (φορώντας περούκα). Επίσης πήρε το προβάδισμα στο ρόλο του Ψυχιατρικού Σύμβουλου Δρ. Έντουαρντ Ρόμπουκ στις τηλεοπτικές σειρές του ΒΒC με τίτλο Μέιμπερι το 1981.

Επίσης είχε μικρούς ρόλους σε αρκετές ταινίες όπως τον Βασιλιά Λεοντεγκράνς στο Excalibur του Τζον Μπόρμαν (1981), τον χαρακτήρα Γκέρνει Χάλεκ σε μια κινηματογραφική έκδοση του έργου Dune του Ντέιβιντ Λίντς το 1984 και τον Δρ. Άρμστρονγκ στο Δύναμη της Ζωής του Τόμπι Χούπερ (1985). Ενώ δεν ήταν πλούσιος ο Στιούαρτ είχε άνετο τρόπο ζωής ως ηθοποιός. Ωστόσο, είδε πως παρ’όλη την μακροχρόνια καριέρα του,η φήμη του δεν ήταν αρκετή για να φέρει μια παραγωγή στο Ποιος Φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ? στο Θέατρο Δυτικού Τέλους. Έτσι ο Στιούαρτ το 1987 συμφώνησε να δουλέψει στο Χόλυγουντ, μετά από τον Ρόμπερτ Η. Τζάστμαν, τον παραγωγό για την αναβίωση μιας εκπομπής που είχε από καιρό ακυρωθεί, τον είδε ενώ παρακολουθούσε μια λογοτεχνική ανάγνωση στο UCLA  o Στιούαρτ δεν ήξερε τίποτα για την πραγματική εκπομπή, Star Trek, ή την εικονική καταστασή του στον Αμερικάνικο πολιτισμό. Ήταν πρόθυμος να υπογράψει το σταθερό συμβόλαιο των έξι χρόνων, αλλά το έκανε επειδη πίστευε πως η νέα εκπομπή θα έπεφτε γρήγορα και θα επέστρεφε στην σκηνή αφού έβγαζε μερικά χρήματα.

Ενδεικτική φιλμογραφία

  • Υπεύθυνος Πυρκαγιάς
  • Πτώση των Αετών
  • Άντονι και Κλεοπάτρα
  • Χέντα
  • Χένεσι
  • Κλαύδιος Ι
  • Γανωματής, Ράφτης, Στρατιώτης, Κατάσκοπος
  • Μικρός Λόρδος
  • Άμλετ,
  • Εξκάλιμπερ
  • Τα Σκυλιά της Πλάκας
  • Οι Άνθρωποι της Σμάιλι
  • Star Trek: Η Επόμενη Γενιά
  • Star Trek: Γενιές Κάπταιν
  • X-Men: Επόμενη Διάσταση

Πάτρικ Στιούαρτ σχετικές ειδήσεις:

  • Ρότζερ Μουρ: Ο “άγιος” κατάσκοπος που αγαπήσαμε

    Ρότζερ Μουρ: Ο "άγιος" κατάσκοπος που αγαπήσαμε

    Ρότζερ Μούρ: Ο εμβληματικός ηθοποιός έφυγε σε ηλικία 89 ετών σαν σήμερα στις 23 Μαϊου του 2017 στην Ελβετία, χτυπημένος από την επάρατο νόσο. Είχε νυμφευτεί 4 φορές και είχε αποκτήσει τρία παιδιά.

    Ρότζερ Μουρ: Ο “άγιος” κατάσκοπος που αγαπήσαμε
  • Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ΝΑΤΟ Τουρκία: Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος προειδοποιεί τους γείτονες

    Προειδοποίηση Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε ΝΑΤΟ - Η Τουρκία «φλερτάρει» με ατύχημα στο Αιγαίο

    Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ΝΑΤΟ Τουρκία: Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε το παρών στη τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ αναφέροντας πως οι επικίνδυνοι ελιγμοί της Τουρκίας σε Έβρο και Αιγαίο μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο ατυχήματος.

    Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ΝΑΤΟ Τουρκία: Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος προειδοποιεί τους γείτονες
  • Άννα Βίσση: Μια μοναδική βραδιά μαζί της

    Άννα Βίσση: Μια μοναδική βραδιά μαζί της

    Άννα Βίσση: Η σπουδαία Ελληνίδα καλλιτέχνιδα με τις μοναδικές ερμηνείες συνεχίζει την πορεία της και μας συναρπάζει.

    Άννα Βίσση: Μια μοναδική βραδιά μαζί της
  • Σούπερμαν: Η φημισμένη μπέρτα των 175.000 ευρώ [pics&vid]

    Σούπερμαν: Η φημισμένη μπέρτα των 175.000 ευρώ [pics&vid]

    Σούπερμαν: Μια από τις έξι κάπες που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη ταινία βρίσκεται πλέον με κάθε επισημότητα σε χέρια ιδιώτη και μεγάλου θαυμαστή του μυθικού ήρωα.

    Σούπερμαν: Η φημισμένη μπέρτα των 175.000 ευρώ [pics&vid]
  • Πάτρικ Στιούαρτ: Αισθάνομαι ντροπή για το Brexit

    Πάτρικ Στιούαρτ: Αισθάνομαι ντροπή για το Brexit

    Πάτρικ Στιούαρτ: Ο πρωταγωνιστής του Star Trek, μοιράστηκε τις απόψεις του σχετικά με το Brexit κατά τη διάρκεια συζήτησης, λέγοντας ότι αισθάνεται "ντροπή" για την υπό εξέλιξη διαδικασία.

    Πάτρικ Στιούαρτ: Αισθάνομαι ντροπή για το Brexit