SDF

SDF
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις γνωστές και ως SDF ή QSD, είναι μια πολυεθνική και πολυθρησκευτική συμμαχία μεταξύ Κούρδων, Αράβων, Ασσυρίων, Αρμενίων, Τουρκμένων και Καυκάσιων πολιτοφυλάκων κατά τη διάρκεια του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου.

Το SDF ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2015, με αποστολή να αγωνιστεί για τη δημιουργία μιας κοσμικής, δημοκρατικής και ομοσπονδιακής Συρίας, κατά μήκος των εδαφών της Επανάστασης της Rojava/Ροζάβα στη βόρεια Συρία. Το σχέδιο για το Σύνταγμα του 2016 στην αυτονομημένη περιοχή της Ομοσπονδίας από τη Βόρεια Συρία – Ροζάβα υποδεικνύει το SDF ως την επίσημη αμυντική του δύναμη.

Ο πρωταρχικός αντίπαλος του SDF είναι οι Σαλαφιστες και οι ισλαμικοί φονταμενταλιστές των ομάδων που συμμετέχουν στον εμφύλιο πόλεμο (the Army of Conquest, Hawar Kilis Operations Room, Αλ Κάιντα, Fatah Halab), και ιδίως το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL).  Το SDF έχει επικεντρωθεί κυρίως στο ISIL, κατακτώντας εδάφη σε σημαντικές περιοχές, όπως η Al-Hawl, το Shaddadi,το φράγμα του Tishrin και την πόλη Μανμπίτζ.

Η ίδρυση του SDF ανακοινώθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 2015, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο al-Hasakah. Η συμμαχία βασίστηκε πάνω στη μακροχρόνια προηγούμενη συνεργασία μεταξύ των ιδρυτικών αντάρτικων ομάδων. Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (Yekîneyên Parastina Gel, YPG) και οι Μονάδες Προστασίας των Γυναικών (Yekîneyên Parastina Jin, YPJ) λειτουργούν σε όλη την έκταση της Rojava, ενώ οι άλλοι εταίροι της συμμαχίας είναι τοπικές ομάδες γεωγραφικά συγκεντρωμένες στα όρια των πόλεων τους.

Κατά τη στιγμή της ίδρυσης του στα τέλη του 2015, το περιοδικό Economist περίγραφε το SDF ως θυγατρική του Κουρδικού YPG. Όμως η συνεχής ανάπτυξη του, ιδίως λόγω Αραβικών ομάδων και διεθνών εθελοντών, είχε περιορίσει τον Μάρτιο του 2016 σε περίπου 60% τον αριθμό των Κούρδων ανδρών και γυναικών στο SDF. Από τότε η εισροή Αράβων, Τουρκμάνων και Ασσυρίων συνεχίζεται στις τάξεις του κινήματος. Σε μια συνέντευξη για την πρώτη επέτειο από την ίδρυση του SDF ο εκπρόσωπος Ταλάλ Σιλό, με καταγωγή από το Τουρκμενιστάν και πρώην διοικητής της ταξιαρχίας Seljuq, δήλωσε ότι ξεκινήσαμε με 13 ομάδες και τώρα υπάρχουν 32. Τον Νοέμβριο του 2016 το SDF ξεκίνησε την επιχείρηση κατάληψης του Ισλαμικού Κράτους (ISIL ) από τον βορρά (Northern Raqqa offensive), με δύναμη που υπολογίζεται σε περίπου 20.000 μαχητές του YPG και περίπου 10.000 Σουνίτες Άραβες.

Στις 12 Οκτωβρίου 2015, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 έχει ρίξει 100 παλέτες με 45 τόνους όπλων και πυρομαχικών πάνω από SDF-ελεγχόμενη περιοχή στην Rojava. Η Polat Can, εκπρόσωπος του SDF, είπε πως το φορτίο περιείχε τουφέκια, όλμους και πυρομαχικά, αλλά όχι αντιαρματικούς πυραύλους, ούτε αντιαεροπορικά όπλα.Η προμήθεια με αλεξίπτωτα ήρθε λίγες ημέρες μετά την εγκατάλειψη του αποτυχημένου προγράμματος εκπαίδευσης και εξοπλισμού μετριοπαθών ανταρτών αξίας $500 εκατομμύριων για την καταπολέμηση του ISIL. Κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου 2016 στην επιχείρηση για την κατάληψη της al-Shaddadi, οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ ενσωματώθηκαν στο SDF για τον συντονισμό των αεροπορικών επιδρομών κατά του ISIL.

Στις 17 Μαρτίου του 2016, μια μέρα μετά την ανακήρυξη της Ομοσπονδίας από τη Βόρεια Συρία – Ροζάβα, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ εξήρε το SDF λέγοντας πως έχει αναδειχθεί σε άριστο συνεργάτη των ΗΠΑ στο έδαφος στην επιχείρηση καταπολέμησης του ISIL. Είμαστε ευγνώμονες για αυτό, και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την συνεργασία, αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα του περιφερειακού τους ρόλου. Τον Μάιο του 2016 κατά τη διάρκεια της επίθεση του SDF εναντίον του ISIL στη Βόρειο Raqqa, μέλη των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ φωτογραφήθηκαν μαζί με μαχητές του SDF και φορούσαν διακριτικά των YPG και YPJ τις στολές τους.

Το καλοκαίρι του 2016 κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την απελευθέρωση της Μανμπιτζ εναντίον του ISIL, πήραν μέρος η πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ , καθώς και ειδικές δυνάμεις από πολλές Δυτικές χώρες που υποστήριζαν το SDF. Το «Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», υποστήριξε ότι δίπλα σε ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, πήραν μέρος, γερμανικές και γαλλικές δυνάμεις, με τη Γερμανία επισήμως να αρνείται την συμμετοχή και τη Γαλλία να την επιβεβαιώνει.

  • Στα τέλη του καλοκαιριού του 2016 όταν ξεκίνησε η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στο Συριακό Εμφύλιο Πόλεμο στην περιοχή Shahba, Αμερικανικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων ενσωματώθηκαν στο SDF για να αποτρέψουν την Τουρκία και τους τζιχάντιστες αντάρτες να επιτεθούν σε δυνάμεις του SDF νότια τoυ ποταμιού Sajur .
  • Περαιτέρω, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις ανάρτησαν αμερικανικές σημαίες στην πόλη του Tel Abyad στο Kobanî για να αποτρέψουν τουρκική παρενόχληση και επιθέσεις εναντίον του SDF.
  • Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του SDF αργά το καλοκαίρι του 2016 στην Δυτική al-Bab εναντίον του ISIL, η πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ παρείχε υποστήριξης μάχης για τις δυνάμεις του SDF.
  • Τον Ιανουάριο του 2017 οι ΗΠΑ παρέδωσαν πλήθος ολοκαίνουργιων θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού στο SDF.

SDF σχετικές ειδήσεις: