Σεισμός

Σεισμός
Σεισμός είναι η αισθητή ανατάραξη της επιφάνειας ενός ουράνιου σώματος λόγω απότομων μετακινήσεων μαζών, που συνοδεύεται από σεισμικά κύματα που μεταφέρουν την ενέργεια του σεισμού.

Σε πλανήτες με στερεό φλοιό, όπως η Γη, οι σεισμοί προκαλούν ανατάραξη της επιφάνειας του φλοιού και ο σεισμός γίνεται έτσι αισθητός από τους ανθρώπους. Ο σεισμός γίνεται και σε άλλα ουράνια σώματα όπως η Σελήνη, ο Άρης και ο Ήλιος, σε κάποιο άλλο άστρο, πλανήτη ή δορυφόρο πλανήτη, σε ένα αστέρα νετρονίων κλπ.

Ο σεισμός σε κάθε τέτοια περίπτωση έχει διαφορετική προέλευση και τα σεισμικά κύματα μπορεί να είναι διαφορετικού τύπου από τα γήινα ελαστικά, όπως για παράδειγμα τα σεισμικά κύματα ενός μαγνητικού σεισμού σε έναν αστέρα νετρονίων ή μάγναστρο.

Τα σεισμικά κύματα, στην περίπτωση που είναι ελαστικά, οδεύουν μεταβάλλοντας την πυκνότητα ή παραμορφώνοντας το σχήμα του μέσου από το οποίο διέρχονται και ταξιδεύουν στο εσωτερικό, στην επιφάνεια ή και στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη σαν τον δικό μας, μεταφέροντας την ενέργεια του σεισμού, η οποία τελικά απορροφάται στο μέσο διάδοσης.

Ο σεισμός στον πλανήτη μας συνήθως προκαλείται από ξαφνική απελευθέρωση συσσωρευμένης ενέργειας στον φλοιό της Γης. Τον αντιλαμβανόμαστε στην επιφάνειά της καθώς μέρος της ενέργειας μεταφέρεται εκεί με τα σεισμικά κύματα. Τα κύματα αυτά διαδίδονται στον φλοιό με ταλαντώσεις των πετρωμάτων και φθάνοντας στην επιφάνεια προκαλούν τις αναταράξεις του εδάφους που αισθανόμαστε.

Τα σεισμικά κύματα προκαλούν με τις ταλαντώσεις και διαφορές ηλεκτρικού δυναμικού στα πετρώματα του φλοιού καθώς οδεύουν μέσα από αυτά (σεισμικό-ηλεκτρικό φαινόμενο δευτέρου είδους). Άλλη μια εκδήλωση των σεισμών, που προκαλείται από τη μετακίνηση των πετρωμάτων της λιθόσφαιρας, είναι η δημιουργία τσουνάμι στη θάλασσα όταν ο σεισμός είναι υποθαλάσσιος και έχει αποτέλεσμα ικανή κατακόρυφη ανάταξη του βυθού. Οι περισσότεροι σεισμοί σχετίζονται με τον τεκτονικό χαρακτήρα της Γης και ονομάζονται τεκτονικοί σεισμοί. Ένας σεισμός όμως μπορεί να οφείλεται και στο απότομο γλίστρημα ενός παγετώνα.

Τύποι Σεισμών που γεννώνται στον Γήινο φλοιό

 • Τεκτονικοί
 • Ηφαιστειακοί
 • Εγκατακρημνισιγενείς
 • Κρυογενείς
 • Τεχνητοί

Σεισμός σχετικές ειδήσεις:

 • Σεισμός τώρα στη Ρόδο

  Σεισμός τώρα στη Ρόδο

  Σεισμός Ρόδος: Ισχυρός σεισμός 4,7 Ρίχτερ ταρακούνησε τα Δωδεκάνησα σήμερα το πρωί.

  Σεισμός τώρα στη Ρόδο
 • Σεισμός στην Κάσο: 4, 4 βαθμοί της κλίμακας ρίχτερ

  Σεισμός 4,4 ρίχτερ νοτιοδυτικά της Κάσου

  Σεισμός στην Κάσο: Στις 14:18 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, νοτιοδυτικά του νησιού. Το επίκεντρο του σεισμού στη θάλασσα.

  Σεισμός στην Κάσο: 4, 4 βαθμοί της κλίμακας ρίχτερ
 • Σεισμός τώρα στη Χαλκίδα

  Σεισμός τώρα στη Χαλκίδα

  Σεισμική δόνηση σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στην Εύβοια με επίκεντρο την Χαλκίδα.

  Σεισμός τώρα στη Χαλκίδα
 • Σεισμός στην Τουρκία: Αισθητός σε Λέσβο και Χίο

  Αισθητός σε Λέσβο και Χίο ο σεισμός στην Τουρκία

  Σεισμός στην Τουρκία: Η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο στα παράλια της Τουρκίας, 117 χιλιόμετρα ανατολικά - νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης. 

  Σεισμός στην Τουρκία: Αισθητός σε Λέσβο και Χίο
 • Σεισμός στην Τουρκία 5,2 Ρίχτερ

  Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

  Σεισμός στην Τουρκία: Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 68 χλμ. βορειοανατολικά της Σμύρνης.

  Σεισμός στην Τουρκία 5,2 Ρίχτερ
 • Σεισμός τώρα στην Κόνιτσα

  Ταρακουνήθηκε η Κόνιτσα

  Σεισμός τώρα στην Κόνιτσα: Ταρακουνήθηκε η Κόνιτσα το πρωί της Παρασκευής.

  Σεισμός τώρα στην Κόνιτσα
 • Σεισμός Μεξικό: Στους 10 οι νεκροί από τον ισχυρή σεισμική δόνηση της 23ης Ιουνίου

  Στους 10 οι νεκροί στο Μεξικό από τον ισχυρό σεισμό της 23ης Ιουνίου

  Σεισμός Μεξικό: Η ισχυρή δόνηση των 7,5 βαθμών είχε το επίκεντρό του στην πολιτεία Οαχάκα, στο νότιο τμήμα της χώρας, είχε ως αποτέλεσμα οι νεκροί να φτάσουν τους δέκα, ενώ παράλληλα να σημειωθούν υλικές ζημιές σε περίπου 30 κτίρια στην πρωτεύουσα.

  Σεισμός Μεξικό: Στους 10 οι νεκροί από τον ισχυρή σεισμική δόνηση της 23ης Ιουνίου
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι