The Irishman

The Irishman
Ο Ιρλανδός (πρωτότυπος τίτλος: The Irishman) είναι αμερικανική επική αστυνομική ταινία σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορτσέζε, ο οποίος συμμετείχε και στην παραγωγή.

Το σενάριο γράφτηκε από τον Στίβεν Ζαΐλιαν, το οποίο βασίστηκε στο βιβλίο I Heard You Paint Houses (τίτλος που χρησιμοποιήθηκε κι από την ίδια την ταινία στο περιεχόμενό της). Πρωταγωνιστούν οι Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Αλ Πατσίνο και ο Τζο Πέσι. Στους δευτερεύοντες ρόλους υπάρχουν ηθοποιοί όπως οι Άννα Πάκουιν, Μπόμπι Κανβάλι, Τζέσι Πλέμονς και Χάρβεϊ Καϊτέλ. Επίκεντρο της πλοκής είναι ο Φρανκ Σίραν (Ντε Νίρο), ένας οδηγός νταλίκας, ο οποίος εμπλέκεται με τη μαφία και τον Ράσελ Μπουφαλίνο (Πέσι) και την οικογένεια του, ενώ σηματικό κομμάτι της πλοκής είναι και ο ηγέτης της Ένωσης Οδηγών Φορτηγού, Τζίμι Χόφα (Πατσίνο).

Τον Σεπτέμβριο του 2014, ανακοινώθηκε το Ο Ιρλανδός θα ήταν η επόμενη ταινία του Σκορτσέζε, μετά το Silence (2016). Ο Ντε Νίρο, πέραν του πρωταγωνιστικού ρόλου που θα είχε, συμμετείχε και στην παραγωγή. Τον ίδιο μήνα επιβεβαιώθηκε κι ότι κι ο Πατσίνο θα συμμετείχε στην ταινία. Το ίδιο και ο Πέσι, ο οποίος είχε παρέλθει σε μία ανεπίσημη απόσυρση από την ηθοποιία μετά από αρκετές αρνητικές απαντήσεις του σε διάφορες παραγωγές.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2017, με το περισσότερο μέρος της ταινάις να γυρίζεται στη Νέα Υόρκη, ενώ ολοκληρώθηκαν περί τον Μάρτιο του 2018. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε ειδική τεχνλογία, ώστε και οι τρεις πρωταγωνιστές να φαίνονται νεότεροι από ό,τι είναι. Η παραγωγή κόστισε 159 εκατομμύρια δολάρια και ο συνολικός χρόνος της ταινίας έφτασε τα 209 λεπτά, γεγονός που την καθιστά μία από τις ακριβότερες και μεγαλύτερες ταινίες του σκηνοθέτη.

  • Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 57ο Φεστιβαλ Κινηματογράφου Νέας Υόρκης, ενώ είχε και μία μικρή προβολή στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών την 1η Νοεμβρίου του 2019.
  • Στις 27 Νοεμβρίου του 2019, κυκλοφόρησε στο Netflix.
  • Η ταινία έλαχε πολύ καλών κριτικών, ιδιαίτερα για τη σκηνοθεσία του Σκορτσέζε, καθώς επίσης και για την ερμηνεία των τριών πρωταγωνιστών της.
  • Η ταινία έλαβε πολυάριθμες διακρίσεις, όπως για παράδειγμα στα Όσκαρ, όπου είναι υποψήφια σε δέκα κατηγορίες.
  • Υπήρξε επίσης υποψήφια σε πέντε κατηγορίες στις Χρυσές Σφαίρες, χωρίς να κερδίσει σε κάποια, καθώς επίσης είναι υποψήφια και σε δέκα κατηγορίες του BAFTA.

The Irishman σχετικές ειδήσεις: