Τζακ Μα

Τζακ Μα
Ο Τζακ Μα, είναι Κινέζος μεγιστάνας, ο οποίος είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Alibaba Group, μια πλατφόρμα στο Διαδίκτυο με βάση τις επιχειρήσεις.

Ο Μα γεννήθηκε στη Χανγκτσόου, Τσετσιάνγκ της Κίνας όπου και άρχισε να σπουδάζει αγγλικά σε νεαρή ηλικία και ασκεί την αγγλική γλώσσα καθημερινά. Αργότερα, στα νιάτα του,ο Μα πάλεψε για να παρευρεθεί στο κολέγιο. Οι Κινέζικες εισαγωγικές εξετάσεις διεξάγονται μια φορά το χρόνο και πήρε στον Μα τέσσερα χρόνια για να περάσει. Μετά από αυτό, ο Μα παρακολούθησε το Κανονικό Πανεπιστήμιο της Χανγκτσόου και αποφοίτησε το 1988 με Β. Α. στην αγγλική γλώσσα.Στο σχολείο, ο Μα ήταν πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου. Μετά την αποφοίτησή του, έγινε καθηγητής της αγγλικής και του Διεθνούς Εμπορίου στο Πανεπιστήμιο Ντιεντσί του Χανγκτσόου. Αργότερα γράφτηκε στη Σχολή Απόφοιτων Επιχειρήσεων Τσέουνγκ Κονγκ, το οποίο βρίσκεται στο Πεκίνο, απ’ όπου και αποφοίτησε το 2006.

Ο Μα έκανε αίτηση για 30 διαφορετικές δουλειές και έχει απορριφθεί από όλες. «Πήγα για μια δουλειά με την αστυνομία, και μου είπαν, «δεν είσαι καλός», δήλωσε ο Μα σε συνέντευξή του στον Τσάρλι Ρόους.»Πήγα ακόμα και στην KFC , όταν ήρθε στην πόλη μου. Είκοσι τέσσερις άνθρωποι πήγαν για δουλειά. Είκοσι τρεις έγιναν αποδεκτοί. Ήμουν ο μόνος…». Επιπλέον, έκανε αίτηση 10 φορές για το Χάρβαρντ και τον απέρριψαν.

Το 1994, ο Μα άκουσε για το διαδίκτυο. Στις αρχές του 1995, πήγε στις ΗΠΑ και με την βοήθεια των φίλων του όπου γνώρισε το Διαδίκτυο. Κατά την πρώτη επαφή του με το διαδίκτυο, έψαξε τη λέξη «μπύρα». Έπειτα, προσπάθησε να ψάξει για γενικές πληροφορίες σχετικά με την Κίνα και δεν βρήκε απολύτως τίποτα. Έτσι, αυτός και ένας φίλος του, δημιούργησαν μια κακής ποιότητας ιστοσελίδα που σχετιζόταν με την Κίνα. Η ιστοσελίδα ξεκίνησε στις 9:40 π. μ. και από τις 12:30 μ. μ. είχε λάβει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από κάποιον Κινέζο που επιθυμούσε να μάθει γι ‘ αυτόν. Τότε ήταν όπου ο Μα κατάλαβε ότι το Διαδίκτυο είχε κάτι σπουδαίο να προσφέρει. Τον Απρίλιο του 1995, ο Μα, η γυναίκα του και μια φίλη της, πήραν δάνειο 20.000 δολάρια, και ξεκίνησαν την πρώτη τους εταιρεία. Η εταιρεία τους ήταν αφιερωμένη στη δημιουργία ιστοσελίδων για επιχειρήσεις. Ονόμασε την εταιρεία του «Κίνα Κίτρινες Σελίδες.» Μέσα σε τρία χρόνια, η εταιρεία του είχε κάνει 5,000,000 Κινεζικό Γουάν, που ισοδυναμεί με USD 800,000.

Ο Μα άρχισε να κατασκευάζει ιστοσελίδες για τις Κινεζικές εταιρείες με τη βοήθεια φίλων του στις ΗΠΑ. Έχει πει ότι «η μέρα που συνδέθηκα με το Διαδίκτυο, είχα προσκαλέσει τους φίλους μου και ανθρώπους της τηλεόρασης στο σπίτι μου,» και με μια πολύ αργή σύνδεση dial-up, «περιμέναμε τρεις και μισή ώρες και είχαμε μισή σελίδα…. Ήπιαμε, είδαμε τηλεόραση και παίζαμε χαρτιά, περιμένοντας. Αλλά ήμουν τόσο περήφανος. Απέδειξα ότι το Διαδίκτυο υπήρχε.» (Σε ένα συνέδριο το 2010, Μα, αποκάλυψε ότι ποτέ δεν έχει γράψει ούτε μια γραμμή κώδικα, ούτε έγινε μία πώληση σε πελάτη. Απέκτησε έναν υπολογιστή για πρώτη φορά στην ηλικία των 33.

Από το 1998 έως το 1999, ο Μα με επικεφαλής μια εταιρεία πληροφορικής που ιδρύθηκε από την Κίνα Διεθνούς Ηλεκτρονικού Εμπορίου Κέντρο, υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας. Το 1999 παραιτήθηκε και επέστρεψε στην Χανγκτσόου με την ομάδα του να ιδρύει το Alibaba, στο διαμέρισμά του με μια ομάδα 18 φίλους. ξεκίνησε ένα νέο γύρο επιχείρηση ανάπτυξης με 500.000 γιουάν.

Τον Οκτώβριο του 1999 και τον Ιανουάριο του 2000, το Alibaba κέρδισε δύο φορές συνολικά $25 εκατομμύρια ξένων επενδύσεων επιχειρηματικού κεφαλαίου. Το πρόγραμμα αναμένεται να βελτιώσει την εγχώρια αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου και να τελειοποιήσει την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου για τις Κινεζικές επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις , για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Ο Μα ήθελε να βελτιώσει το παγκόσμιο σύστημα ηλεκτρονικού εμπορίου και από το 2003 ίδρυσε Taobao Marketplace, το Alipay, το Αλί Μαμά και το Lynx. Μετά την ταχεία αύξηση του Taobao, το eBay προσφέρεται να αγοράσει την εταιρεία. Ωστόσο, ο Μα απέρριψε την προσφορά τους, και αντί αυτού προτίμησε την υποστήριξη του Τζέρι Γιανγκ, συν-ιδρυτή του Yahoo ο οποίος επένδυσε $1 δισεκατομμύριο. Ο Μα συχνά καλείται να διαλέξει σε πανεπιστήμια όπως τη Σχολή Γουάρτον του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

  • Το 2004, η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας και οι τηλεθεατές της επέλεξε τον Μα ως έναν από τους «Κορυφαίους 10 Επιχειρηματίες του Χρόνου».
  • Τον Μάιο του 2009, το περιοδικό Τime επέλεξε τον Μα ως μία από τις 100 πιο ισχυρούς ανθρώπους. Στην αναφορά των επιτευγμάτων του, ο Άντι Ιγκνάτιους, πρώην ανώτερος συντάκτης του Time και αρχισυντάκτης του Harvard Business Review, σημείωσε ότι «ο Κινέζος επιχειρηματίας του Διαδικτύου είναι γλυκομίλητος — και μιλάει πολύ καλά αγγλικά«.
  • Το 2014, ήταν και πάλι συμπεριλαμβανομένος στον κατάλογο. Το BusinessWeek τον επέλεξε ως ένα από Πιο Ισχυρούς Ανθρώπους της Κίνας,. Το Forbes Κίνα , επίσης, τον επέλεξε ως έναν από τους 10 Πιο Αξιοσέβαστους Επιχειρηματίες στην Κίνα από το 2009. Ο Μα έλαβε το 2009 το βραβείο Οικονομικό Πρόσωπο της Χρονιάς από την Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας: οι Ηγέτες των Επιχειρήσεων της Δεκαετίας.
  • Το 2010, Ο Μα είχε επιλεγεί από το Forbes της Ασίας ως ένας από τους Ήρωες της Φιλανθρωπίας για την συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της καταστροφής και της φτώχειας.
  • Ο Μα απονεμήθηκε επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ το Νοέμβριο του 2013.
  • Το 2014, κατατάχθηκε ως ο 30ς πιο ισχυρός άνθρωπος στον κόσμο σε ετήσια κατάταξη που δημοσίευσε το Forbes.
  • Το 2015, του τιμήθηκε το Ασιατικό Βραβείο του Επιχειρηματία της Χρονιάς.
  • Το 2017, το Fortune κατέταξε τον Μα στην δεύτερη θέση στην Παγκόσμια λίστα με τους 50 Μεγαλύτερους Ηγέτες.

Τζακ Μα σχετικές ειδήσεις: