Wall Street

Wall Street
Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι χρηματιστήριο που βρίσκεται στην Wall Street στο νότιο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Η προέλευση του “NYSE” μπορεί να αναχθεί στις 17 Μαΐου 1792, όταν υπεγράφη η συμφωνία “Buttonwood” από 24 χρηματιστές, η οποία καθόριζε ένα επιτόκιο προμήθειας που χρεώνεται στους πελάτες και δέσμευσε τους υπογράφοντες στο να δώσουν προτίμηση στους άλλους υπογράφοντες σε πωλήσεις τίτλων, έξω από τον αριθμό 68 της Γουώλ Στρητ, στη Νέα Υόρκη, κάτω από ένα πλατάνι. Προηγουμένως, η ανταλλαγή τίτλων είχε τους πληστηριαστές ως μεσολαβητές, που διεξήγαγαν, επίσης, πιο απλές δημοπρασίες εμπορευμάτων όπως σιταριού και καπνού.

Οι πρώτοι τίτλοι που διαπραγματεύονταν ήταν ως επί το πλείστον κυβερνητικοί τίτλοι, όπως τα ομόλογα πολέμου από το απόθεμα του επαναστατικού πολέμου και της πρώτης τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, αν και το απόθεμα της Τράπεζας της Νέας Υόρκης ήταν μια μη κυβερνητική ασφάλεια που διαπραγματευόταν τις πρώτες μέρες. Η Τράπεζα της Βόρειας Αμερικής μαζί με την Πρώτη Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών και την Τράπεζα της Νέας Υόρκης ήταν οι πρώτες μετοχές που διαπραγματεύονταν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στις 8 Μαρτίου 1817, η οργάνωση συνέταξε κανονισμό και μετονομάστηκε σε «New York Stock Exchange».

Το 1817 οι χρηματιστές της Νέας Υόρκης που λειτουργούσαν στο πλαίσιο της συμφωνίας Buttonwood θέσπισαν νέες μεταρρυθμίσεις και αναδιοργανώθηκαν. Αφού έστειλαν αντιπροσωπεία στην Φιλαδέλφεια για να παρακολουθήσουν την οργάνωση του συμβουλίου των χρηματιστών τους, εγκρίθηκαν περιορισμοί πάνω στη χειραγώγηση των συναλλαγών καθώς και επίσημα όργανα διακυβέρνησης. Μετά τoν ανασχηματισμό του ως το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η μεσιτική οργάνωση άρχισε να εκμισθώνει χώρο αποκλειστικά για εμπορία τίτλων, διαδικασία η οποία μέχρι τότε πραγματοποιούνταν στο Tontine Coffee House. Διάφορες τοποθεσίες χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ του 1817 και του 1865, μέχρι να εγκριθεί η σημερινή τοποθεσία.

Η πρώτη κεντρική τοποθεσία του Χρηματιστηρίου ήταν ένα δωμάτιο, νοικιασμένο το 1792 για $ 200 το μήνα. Μετά από την μεγάλη πυρκαγιά της Νέας Υόρκης το 1835, το Χρηματιστήριο μετακινήθηκε προς άλλη προσωρινή έδρα. Το νέο κτίριο, που βρίσκεται στον αριθμό 18 της Broad Street, κόστισε $ 4 εκατ. και άνοιξε στις 22 Απριλίου 1903.

Η εφεύρεση των ηλεκτρικών τηλεγράφων ενοποίησε τις αγορές, και η αγορά της Νέας Υόρκης ανήλθε στην κυριαρχία, έναντι της Φιλαδέλφειας, αφού προκάλεσε κάποιες ανησυχίες για την αγορά σε σχέση με άλλες εναλλακτικές λύσεις. Το “Open Board of Stock Brokers” ιδρύθηκε το 1864 ως ανταγωνιστής του “NYSE”. Με 354 μέλη, το “Open Board of Stock Brokers” ανταγωνίστηκε το NYSE (το οποίο είχε 533) “επειδή χρησιμοποίησε ένα πιο σύγχρονο, συνεχές σύστημα διαπραγμάτευσης, ανώτερο από τις συνεδρίες, δύο φορές την ημέρα, του NYSE”. Το “Open Board of Stock Brokers” συγχωνεύθηκε με το NYSE το 1869. Ο Robert Wright του “Bloomberg” γράφει ότι η συγκέντρωση αύξησε τα μέλη του NYSE καθώς και τον όγκο συναλλαγών, καθώς “αρκετοί ανταγωνίζονταν επίσης το NYSE για τους πελάτες. Οι αντιπρόσωποι, όλοι ήθελαν να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τόσο γρήγορα και φτηνά όσο ήταν τεχνολογικά εφικτό και αυτό σήμαινε την εύρεση των αγορών με τις πιο εμπορικές συναλλαγές ή τη μεγαλύτερη ρευστότητα στη σημερινή γλώσσα.

Η ελαχιστοποίηση του ανταγωνισμού ήταν απαραίτητη για τη διατήρηση μεγάλου αριθμού παραγγελιών και η συγχώνευση βοήθησε τη NYSE να διατηρήσει τη φήμη της για την παροχή ανώτερης ρευστότητας.” Ο εμφύλιος πόλεμος ενθάρρυνε πολύ την κερδοσκοπική διαπραγμάτευση τίτλων στη Νέα Υόρκη. Μέχρι το 1869 τα μέλη έπρεπε να περιοριστούν και από τότε αυξήθηκαν σποραδικά. Το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα παρουσίασε ταχεία ανάπτυξη στις συναλλαγές τίτλων.

Το εμπόριο τίτλων στη δεκαετία του δέκατου ένατου αιώνα και στις αρχές του εικοστού αιώνα ήταν επιρρεπής σε πανικό και συντριβές. Η κυβερνητική ρύθμιση της διαπραγμάτευσης τίτλων θεωρήθηκε τελικά αναγκαία, με αναμφισβήτητα τις πιο δραματικές αλλαγές να εμφανίζονται στη δεκαετία του 1930 μετά από μια μεγάλη συντριβή χρηματιστηριακών αγορών που οδήγησε στην παγκόσμια [[Κραχ της Γουόλ Στριτ (1929) |οικονομική ύφεση του 1929]].

Το “Luncheon Club” βρισκόταν στον έβδομο όροφο από το 1898 έως το κλείσιμό του το 2006. Το κεντρικό κτίριο, που βρίσκεται στην οδό “18 Broad Street”, μεταξύ των γωνιών της “Wall Street” και του “Exchange Place”, ορίστηκε Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο το 1978,[9] όπως και το κτίριο της “11 Wall Street”.

Το NYSE ανακοίνωσε τα σχέδιά του για συγχώνευση με το “Archipelago” στις 21 Απριλίου 2005, σε συμφωνία που αποσκοπούσε στην αναδιοργάνωση του NYSE ως δημόσια εισηγμένη εταιρεία. Το διοικητικό συμβούλιο της NYSE ψήφισε να συγχωνευθεί με το αντίπαλο “Archipelago” στις 6 Δεκεμβρίου 2005 και έγινε κερδοσκοπική δημόσια εταιρεία. Ξεκίνησε να διαπραγματεύεται με την επωνυμία NYSE Group στις 8 Μαρτίου 2006. Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, στις 4 Απριλίου 2007, ο Όμιλος NYSE ολοκλήρωσε τη συγχώνευσή του με την “Euronext”, την ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά, σχηματίζοντας έτσι το “NYSE Euronext”, το πρώτο διατλαντικό χρηματιστήριο.

Η “Wall Street” είναι το κορυφαίο αμερικανικό κέντρο για διεθνείς χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και η μεγαλύτερη θέση των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή χονδρικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. “Περιλαμβάνει ένα πλέγμα χονδρικών χρηματοπιστωτικών τομέων, χρηματοπιστωτικών αγορών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εταιρειών χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων” (Robert, 2002). Οι κυριότεροι τομείς του είναι η βιομηχανία κινητών αξιών, η εμπορική τραπεζική, η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και η ασφάλιση.

Πριν από την απόκτηση του “NYSE Euronext” από το “ICE” το 2013, ο Marsh Carter ήταν πρόεδρος του NYSE και διευθύνων σύμβουλος ο Duncan Niederauer. Επί του παρόντος, ο πρόεδρος είναι ο Jeffrey Sprecher. Το 2016, ο ιδιοκτήτης της NYSE Intercontinental Exchange Inc. κέρδισε 419 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

20ός αιώνας

Το χρηματιστήριο έκλεισε σύντομα μετά την έναρξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου (31 Ιουλίου 1914), αλλά ξανά-άνοιξε μερικώς στις 28 Νοεμβρίου εκείνου του έτους, προκειμένου να ενισχύσει την πολεμική προσπάθεια με τη διαπραγμάτευση ομολόγων[15] και να ανοίξει πλήρως για συναλλαγές μετοχών στα μέσα Δεκεμβρίου.

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1920, μια βόμβα εξερράγη στη Wall Street, έξω από το κτήριο NYSE, σκοτώνοντας 33 άτομα και τραυματίζοντας περισσότερα από 400 άτομα. Οι δράστες δεν βρέθηκαν ποτέ. Το κτίριο NYSE και κάποια κοντινά κτίρια, όπως το κτίριο JP Morgan, εξακολουθούν να έχουν σημάδια στις προσόψεις τους, τα οποία προκλήθηκαν από τον βομβαρδισμό.

Το κράχ της Μαύρης Πέμπτης του Χρηματιστηρίου στις 24 Οκτωβρίου του 1929 και ο πανικός που ξεκίνησε την Μαύρη Τρίτη στις 29 Οκτωβρίου συχνά κατηγορούνται για την καταστροφή της Μεγάλης Ύφεσης. Σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, το Χρηματιστήριο παρουσίασε ένα πρόγραμμα δεκαπέντε σημείων με στόχο την αναβάθμιση της προστασίας του επενδυτικού κοινού, στις 31 Οκτωβρίου 1938.

Την 1η Οκτωβρίου 1934, το χρηματιστήριο καταχωρήθηκε ως εθνικό χρηματιστήριο ανταλλαγής τίτλων, σύμφωνα με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με πρόεδρο και τριάντα τρία μέλη. Στις 18 Φεβρουαρίου 1971, δημιουργήθηκε η μη κερδοσκοπική εταιρεία και ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου μειώθηκε σε είκοσι πέντε.

Ένα από τα πιο γνωστά ακροβατικά διαφημίσεων του Abbie Hoffman έλαβε χώρα το 1967, όταν οδήγησε μέλη του κινήματος Yippie στην γκαλερί του χρηματιστηρίου. Οι προβοκάτορες έριξαν χρυσά νομίσματα προς τον κάτω όροφο. Κάποιοι έμποροι γιούχαραν, μερικοί γελούσαν και χαιρετούσαν. Τρεις μήνες αργότερα το χρηματιστήριο έφραξε τη γκαλερί με αλεξίσφαιρο γυαλί. Ο Χόφμαν έγραψε, μια δεκαετία αργότερα: «Δεν είχαμε καλέσει τους δημοσιογράφους, εκείνη την εποχή δεν είχαμε καμία ιδέα όσον αφορά τα διαφημιστικά κόλπα».

Στις 19 Οκτωβρίου του 1987, ο Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε 508 μονάδες, με απώλειες 22,6% σε μια μέρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση που είχε σημειώσει το χρηματιστήριο. Η Μαύρη Δευτέρα ακολουθήθηκε από την Τρομερή Τρίτη, ημέρα κατά την οποία τα συστήματα του χρηματιστηρίου δεν είχαν καλές επιδόσεις και μερικοί είχαν δυσκολία να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους.

Στη συνέχεια, υπήρξε μια άλλη μεγάλη πτώση για τον Dow Jones στις 13 Οκτωβρίου 1989, το “Mini-Crash” του 1989. Η συντριβή πιθανών προκλήθηκε από μια αντίδραση σε μια ιστορία ειδήσεων για μια συμφωνία εξαγοράς ύψους 6,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την UAL Corporation, United Airlines, η οποία έσπασε. Όταν έπεσε η συμφωνία UAL, βοήθησε να πυροδοτηθεί η κατάρρευση της αγοράς ομολογιακών δανείων, προκαλώντας πτώση του Dow Jones κατά 190,58 μονάδες ή 6,91%.

Παρομοίως, υπήρξε πανικός στον οικονομικό κόσμο κατά τη διάρκεια του 1997, κατά τη διάρκεια της Ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης. Όπως και η πτώση πολλών ξένων αγορών, ο Dow Jones υπέστη μείωση της αξίας του κατά 7,18% (ή 554,26 μονάδες) στις 27 Οκτωβρίου 1997, η ημέρα που αργότερα έγινε γνωστή ως το “Mini-Crash” του 1997, αλλά ο Dow Jones ανέκαμψε γρήγορα.

21ος αιώνας

Στις 26 Ιανουαρίου 2000, μια διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια της μαγνητοσκόπησης του μουσικού βίντεο για το Rage Against the Machine-“Sleep Now in the Fire”, σε σκηνοθεσία Μάικλ Μουρ, προκάλεσε το κλείσιμο των θυρών της ανταλλαγής και η μπάντα να συνοδεύεται έξω από τον χώρο με ασφάλεια,αφού τα μέλη προσπάθησαν να εισέλθουν στον χώρο του χρηματιστηρίου.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το NYSE έκλεισε για τέσσερις εμπορικές συναλλαγές, επιστρέφοντας τη Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου, μια από τις σπάνιες στιγμές που το NYSE έκλεισε για περισσότερες από μία συνεδρίες και μόνο για τρίτη φορά από τον Μάρτιο του 1933. Την πρώτη ημέρα, η NYSE υπέστη μείωση κατά 7,1% (684 μονάδες). Μετά από μια εβδομάδα, έπεσε κατά 14% (1370 μονάδες). Υπολογίστηκαν απώλειες ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εντός πέντε ημερών από την ημερομηνία διαπραγμάτευσης. Το NYSE ήταν μόνο 5 τετράγωνα μακριά από τους δίδυμους πύργους.

Στις 6 Μαΐου 2010, ο Dow Jones Industrial Average παρουσίασε το μεγαλύτερο ποσοστό ενδοημερήσιας πτώσης από τη συντριβή στις 19 Οκτωβρίου 1987, με απώλειες 998 μονάδων που αργότερα ονομάστηκαν “Flash Crash 2010” (καθώς η πτώση συνέβη μέσα σε λίγα λεπτά πριν την ανάκαμψη). Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η CFTC δημοσίευσαν έκθεση σχετικά με την εκδήλωση, αν και δεν κατέληξε σε συμπέρασμα ως προς την αιτία. Οι ρυθμιστικές αρχές δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η πτώση προκλήθηκε από εσφαλμένες παραγγελίες.

  • Στις 29 Οκτωβρίου του 2012, το χρηματιστήριο έκλεισε για δύο ημέρες λόγω του τυφώνα Sandy.Την τελευταία φορά που το χρηματιστήριο έκλεισε λόγω καιρικών συνθηκών για δύο ολόκληρες μέρες ήταν στις 12 και 13 Μαρτίου 1888.
  • Την 1η Μαΐου 2014, στο χρηματιστήριο επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την κατηγορία ότι είχε παραβιάσει τους κανόνες της αγοράς.
  • Στις 14 Αυγούστου 2014, οι μετοχές “A Class” της Berkshire Hathaway, οι μετοχές με τις υψηλότερες τιμές στο NYSE, έλαβαν για πρώτη φορά $ 200.000 ανά μετοχή.

Στις 8 Ιουλίου 2015, κάποια τεχνικά ζητήματα επηρέασαν το χρηματιστήριο, εμποδίζοντας τις συναλλαγές στις 11:32 π.μ. Το NYSE διαβεβαίωσε τους εμπόρους μετοχών ότι η διακοπή “δεν ήταν αποτέλεσμα παραβίασης του κυβερνοχώρου” και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχαν “σημάδια κακόβουλης δραστηριότητας”. Οι διαπραγματεύσεις συνέχισαν τελικά στις 3:10 μ.μ. ET την ίδια μέρα.

Wall Street σχετικές ειδήσεις: