Χαλκιδική

Χαλκιδική
Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής είναι μία από τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής συνορεύει Βόρεια – Βορειοδυτικά με την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και ανατολικά με το Άγιο Όρος, ενώ βρέχεται από το Αιγαίο πέλαγος στις υπόλοιπες διευθύνσεις. Περιλαμβάνει γεωγραφικά την χερσόνησο της Χαλκιδικής με το χαρακτηριστικό σχήμα των τριών χερσονήσων (‘πόδια της Χαλκιδικής’), πλην του μεγαλύτερου τμήματος της ανατολικότερης χερσονήσου του Αγίου όρους, που είναι διοικητικά ανεξάρτητη με πρωτεύουσα τις Καρυές.

Πρωτεύουσα του Νομού Χαλκιδικής και σημαντικό διοικητικό κέντρο είναι ο Πολύγυρος και μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι τα Νέα Μουδανιά. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι η Ιερισσός, η Νέα Καλλικράτεια, η Κασσάνδρεια, η Νικήτη, ο Νέος Μαρμαράς η Μεγάλη Παναγία και η Αρναία. Ο νομός δημιουργήθηκε το 1924 με την κατάργηση της Υποδιοίκησης Χαλκιδικής (1913-1924) που διοικητικά ανήκε στον Νομό Θεσσαλονίκης, την δεκαετία του 40 ο νομός με μεταβολές απέκτησε την σημερινή του έκταση.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Καποδίστριας, το οποίο ίσχυσε από το 1999 μέχρι το 2010, ο πρώην Νομός Χαλκιδικής απαρτιζόταν από 14 δήμους. Για την παλιά διοικητική διαίρεση του νομού, όπως ίσχυσε έως το 2010 σύμφωνα με το Σχέδιο Καποδίστριας, δείτε: Διοικητική διαίρεση νομού Χαλκιδικής. Με την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης, από το 2011 η Π.Ε. Χαλκιδικής απαρτίζεται από 5 Δήμους και υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:

  • Αριστοτέλη
  • Κασσάνδρας
  • Νέας Προποντίδας
  • Πολυγύρου
  • Σιθωνίας

Χαλκιδική σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 57