Χουάν Γκουαϊδό

Χουάν Γκουαϊδό
Ο Χουάν Γκουαϊδό είναι μηχανικός και πολιτικός από τη Βενεζουέλα, Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της χώρας του από τον Ιανουάριο του 2019.

Αποφοίτησε από το Καθολικό Πανεπιστήμιο Αντρές Μπέγιο το 2007 και είναι επαγγελματίας μηχανικός. Επίσης, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον και στο Instituto de Estudios Superiores de Administración. Είναι μέλος του κόμματος Λαϊκή Θέληση(από το 2014 εθνικός συντονιστής του), έχοντας αναπτύξει συνδικαλιστική δράση από τα φοιτητικά του χρόνια, και υπηρετεί ως ομοσπονδιακός βουλευτής στην πολιτεία Βάργας.

Αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας στις 11 Ιανουαρίου 2019 από την Εθνοσυνέλευση με την ορκωμοσία του Νικολάς Μαντούρο για δεύτερη θητεία την οποία η Εθνοσυνέλευση κήρυξε παράνομη. Ως υπηρεσιακός πρόεδρος αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, το Πουέρτο Ρίκο, την Κολομβία, και τη Χιλή.

  • Συνελήφθη από άνδρες των μυστικών υπηρεσιών της SEBIN στις 13 Ιανουαρίου 2019 και τέθηκε υπό κράτηση.
  •  Απελευθερώθηκε έπειτα από τρία τέταρτα της ώρας.
  • Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών καταδίκασε τη σύλληψή του.
  • Από τις 11 Ιανουαρίου 2019 είναι μερικώς αναγνωρισμένος πρόεδρος της χώρας, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας χαρακτήριξαν την αυτοανακήρυξή του πραξικόπημα.

Χουάν Γκουαϊδό σχετικές ειδήσεις: