Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι Λουξεμβουργιανός πολιτικός και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι και τον Νοέμβριο του 2019.

Γεννήθηκε στο Ρεντάγκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1954. O πατέρας του ήταν εργάτης σε εργοστάσιο χάλυβα και ο ίδιος ο Ζαν-Κλοντ σπούδασε αρχικά στο Βέλγιο. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και απέκτησε τίτλο Μάστερ το 1979. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1984 και αμέσως υπουργοποιήθηκε στην κυβέρνηση του Ζακ Σαντέρ. Ο Γιούνκερ έγινε υπουργός Εργασίας

. Λίγο πριν τις εκλογές του 1989, στις οποίες επανεξελέγη βουλευτής, τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα, κατάφερε όμως να ανανήψει και επέστρεψε στην πολιτική. Διορίστηκε στη θέση του διοικητή της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου υπηρέτησε από το 1989 ως το 1995.Έγινε Υπουργός Οικονομικών τον Ιούλιο του 1989. Εξελέγη άλλη μια φορά βουλευτής στις εκλογές του 1994. Στις 20 Ιανουαρίου του 1995 διαδέχθηκε το Ζακ Σαντέρ στην πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου. Μέλος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος του Λαού (CSV), η κυβέρνησή του επανεξελέγη το 1999 τον Ιούνιο και τον Ιούνιο του 2004. Το CSV κέρδισε 19 επί συνόλου 60 εδρών στο Κοινοβούλιο το 1999 και έφτασε τις 24 στις εκλογές του 2004.

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2004 ο Γιούνκερ έγινε ο ημιμόνιμος Πρόεδρος της ομάδας των 12 Υπουργών Οικονομικών από τις χώρες που υιοθέτησαν το ευρώ για νόμισμα των χωρών τους, δίνοντάς του το προσωνύμιο ο «κύριος ευρώ». Το 2005 διεξήχθη στις 10 Ιουλίου το κρίσιμο δημοψήφισμα στη χώρα του, στο οποίο το 56,5% των ψηφοφόρων ενέκριναν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η συμμετοχή έφτασε το 88%. H πίστη του Γιούνκερ στο θετικό αποτέλεσμα ήταν τόση ώστε είχε υποσχεθεί να παραιτηθεί σε περίπτωση που υπερίσχυε η αρνητική ψήφος στο δημοψήφισμα.

Το 2009 ο Γιούνκερ καταδίκασε την άρση του αφορισμού στον αμφιλεγόμενο επίσκοπο Ρίτσαρντ Γουίλιαμσον, μέλος της Κοινωνίας του Αγίου Πίου Ι΄.[4] Στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στις 7 Ιουνίου του 2009, ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές, το κυβερνών Χριστιανοσοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα του Γιούνκερ κέρδισε άλλη μια νίκη, με 26 επί συνόλου 60 εδρών στη Βουλή. Στις 9 Ιουνίου ο Γιούνκερ έλαβε νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, από τον Μεγάλο Δούκα Ερρίκο.

 • Στις εκλογές που διεξήχθησαν πρόωρα στις 20 Οκτωβρίου 2013 μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από την πρωθυπουργία, εξαιτίας εμπλοκής του σε σκάνδαλο κατασκοπείας το κόμμα του Γιούνκερ έχασε 3 έδρες.
 • Ωστόσο, το εν λόγω κόμμα παρέμεινε πρώτο σε δύναμη, καθώς κέρδισε 23 από 60 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
 • Τον Γιούνκερ διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Σαβιέ Μπετέλ.
 • Από την 1 Νοεμβρίου 2014 μέχρις τις 30 Νοεμβρίου 2019 ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχετικές ειδήσεις:

 • Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Eurogroup: Υπέρ κορωνοομολόγων ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν

  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Eurogroup: Υπέρ κορωνοομολόγων ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν

  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Eurogroup: Για τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, η αδιαλλαξία της Ολλανδίας είναι ακόμη πιο ακατανόητη από την στιγμή που «ο ΕΜΣ δεν θα είναι αρκετός για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Eurogroup: Υπέρ κορωνοομολόγων ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν
 • Γιούνκερ: Ιδού ποιοι ήθελαν το Grexit

  Ο Γιούνκερ αποκαλύπτει ποιοι ήθελαν το Grexit

  Γιούνκερ: Αποκαλύπτει τα πάντα για το Grexit . Ποιοι ήταν υπέρ της εξόδου της χώρας από την ζώνη του ευρώ και ποιοι κατά.

  Γιούνκερ: Ιδού ποιοι ήθελαν το Grexit
 • Ζαν Κλοντ – Γιούνκερ: Από το Λουξεμβούργο κυρίαρχος της Ευρώπης

  Ζαν Κλοντ – Γιούνκερ: Από το Λουξεμβούργο κυρίαρχος της Ευρώπης

  Ζαν Κλοντ - Γιούνκερ: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος Ευρωπαίος πολιτικός. Από το άσημο Ρεντάγκε... πρόεδρος της Κομισιόν. Ένας από τους λίγους ρομαντικούς της Ευρώπης που άφησε γερά το στίγμα του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Ζαν Κλοντ – Γιούνκερ: Από το Λουξεμβούργο κυρίαρχος της Ευρώπης
 • Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανέλαβε και επίσημα το τιμόνι της Κομισιόν

  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανέλαβε και επίσημα το τιμόνι της Κομισιόν

  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι νέοι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών βρέθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες για την ανάληψη των καθηκόντων της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Επιτροπή και του Βέλγου Σαρλ Μισέλ στο Συμβούλιο, υποσχόμενοι να ανταποκριθούν στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανέλαβε και επίσημα το τιμόνι της Κομισιόν
 • Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην τελευταία συνέντευξη Τύπου από την Κομισιόν: «Πεινάω»

  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην τελευταία συνέντευξη Τύπου από την Κομισιόν: «Πεινάω»

  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίστηκε κουρασμένος στην τελευταία συνέντευξη Τύπου από την Κομισιόν.

  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην τελευταία συνέντευξη Τύπου από την Κομισιόν: «Πεινάω»
 • Κομισιόν: Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η προεδρεία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

  Κομισιόν: Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η προεδρεία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

  Κομισιόν: Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είναι με κάθε επισημότητα η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφού πήρε σήμερα την τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την 1η Δεκεμβρίου αναλαμβάνει τα καθήκοντά της.

  Κομισιόν: Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η προεδρεία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
 • Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Ζάγκρεμπ ο πρωθυπουργός για την εκλογή της νέας ηγεσίας του ΕΛΚ

  Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Ζάγκρεμπ ο πρωθυπουργός για την εκλογή της νέας ηγεσίας του ΕΛΚ

  Κυριάκος Μητσοτάκης: Η εκλογή του απερχόμενου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναμένεται να εξελιχθεί σε τυπική διαδικασία.

  Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Ζάγκρεμπ ο πρωθυπουργός για την εκλογή της νέας ηγεσίας του ΕΛΚ
 • Μάριο Ντράγκι: Η πορεία της Ελλάδας είναι ένα success story

  Μάριο Ντράγκι: Η πορεία της Ελλάδας είναι ένα success story

  Μάριο Ντράγκι: «Όλες οι χώρες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν μια πιο φιλική προς την ανάπτυξη σύνθεση των δημόσιων οικονομικών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

  Μάριο Ντράγκι: Η πορεία της Ελλάδας είναι ένα success story
 • Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Ξαναδώσαμε στην Ελλάδα την αξιοπρέπεια που της αρμόζει»

  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Ξαναδώσαμε στην Ελλάδα την αξιοπρέπεια που της αρμόζει»

  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Ελλάδα, προσφυγική κρίση και Brexit ήταν κάποιες από τις σημαντικές προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η απερχομένη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της.

  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Ξαναδώσαμε στην Ελλάδα την αξιοπρέπεια που της αρμόζει»
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι