ΔΕΗ: Τί δεσμεύσεις ανέλαβε η CMEC για τη Μελίτη | Pagenews.gr
Pagenews Team 19 Σεπτεμβρίου 2016, 13:30

Να αξιοποιήσει ελληνικό εργατικό και επιχειρηματικό δυναμικό για την κατασκευή της νέας Μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον ΑΗΣ Μελίτη (Φλώρινα) και να τηρήσει αυστηρά την ελληνική εργατική νομοθεσία, καθώς και τους περιβαλλοντικούς κανόνες, δεσμεύθηκε η κινεζική εταιρεία CMEC, μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τη ΔΕΗ.

Όπως τόνισαν κύκλοι της ΔΕΗ, εντός των επομένων ημερών, θα διευκρινιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη σύσταση κοινής Επιτροπής, η οποία θα «τρέξει» το έργο. 

Πρόσθεταν, επίσης ότι: «Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου, θα υπάρξει πλήρης και στενή συνεργασία και διάλογος με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της. Αυτό, εξάλλου, καταδεικνύουν η παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ.κ. Θ. Καρυπίδη και Στ. Μπίρου στην τελετή υπογραφής του μνημονίου, καθώς και η πρόσκληση σε άλλους αρμόδιους φορείς».

Υπενθυμίζεται ότι στο σχήμα κατασκευής της μονάδας θα συμμετάσχουν η ΔΕΗ, η CMEC, καθώς και οι φορείς των ιδιωτικών λιγνιτωρυχείων της περιοχής, ενώ το ποσοστό του καθενός θα προκύψει από την αξία της συμμετοχής του. Στόχος είναι η εταιρεία να συσταθεί το 2017.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι, με την κατασκευή της Μονάδας, σε συνδυασμό με την απόσυρση άλλων παλαιότερων πολλαπλάσιας ισχύος, αφενός μεν ανανεώνεται ουσιαστικά το παραγωγικό δυναμικό της Ελλάδας αφετέρου δε η χώρα θα υπερκαλύψει το 2025 τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς στόχους για το 2030 στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας για τη μείωση των εκπομπών CΟ2.