Από σήμερα η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό | Pagenews.gr
Pagenews Team 5 Δεκεμβρίου 2016, 08:11

Μετά το «ναυάγιο» στο Μοντ Πελαράν της Ελβετίας, ο Κύπριος πρόεδρος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πιάνουν εκ νέου το νήμα της διαπραγμάτευσης για το κορυφαίο ζήτημα του Κυπριακού. Οι «ζυμώσεις» εντείνονται από σήμερα, Δευτέρα και αναμένεται να κορυφωθούν τον ερχόμενο Ιανουάριο, όταν και θα διεξαχθεί πολυμερής Διάσκεψη με τις εγγυήτριες δυνάμεις και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Τα τηλέφωνα έχουν πάρει «φωτιά», με απώτερο σκοπό την ύστατη προσπάθεια για εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης.


Από την πλευρά τους οι διαπραγματευτές για το Κυπριακό, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, αρχίζουν από τη Δευτέρα τις συναντήσεις τους.


Γι’ αυτήν την εβδομάδα δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντησή τους, ενώ ο κ. Ακιντζί θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες για επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Σημειώνεται ότι ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ `Εσπεν Έιντε θα έχει σήμερα συνομιλίες στην ‘Αγκυρα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και θα επιστρέψει στη Λευκωσία. Την Τετάρτη, θα συνεδριάσει υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη το Εθνικό Συμβούλιο.


Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, φόρμουλα που διαμορφώθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά και αφορά τη Μόρφου, επιχειρεί να απαντήσει στις τουρκοκυπριακές «ανησυχίες» για τη μη μετακίνηση πληθυσμών. Να μην μετακινηθεί, δηλαδή, ο σημερινός πληθυσμός της κατεχόμενης πόλης και παράλληλα να επιστρέψουν και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες. 


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», η πρόταση προβλέπει ότι εάν οι ιδιοκτήτες δεν θα θέλουν να επιστρέψουν, να μπορούν οι χρήστες να παραμείνουν στις περιουσίες. Αυτοί οι ιδιοκτήτες θα μπουν προφανώς στην κατηγορία όσων θα αποζημιωθούν. Εάν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες επιλέξουν να επιστρέψουν και δεν θα έχουν κανένα λόγο να μην το πράξουν από τη στιγμή που θα είναι η περιοχή υπό το ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, στους σημερινούς χρήστες θα κτιστούν σπίτια στην ίδια περιοχή. Όσοι από αυτούς θα επιλέξουν να παραμείνουν στη Μόρφου και υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, Τουρκοκύπριοι και έποικοι, θα έχουν κάποια ειδικά δικαιώματα. 


Το θέμα της Μόρφου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου. Το κεφάλαιο Μόρφου, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, θα συζητηθεί με τη μορφή «πάρε-δώσε» με την εκ περιτροπής προεδρία να είναι το αντάλλαγμα της ελληνοκυπριακής πλευράς.