Οικονομία

Χρέος: Τί «κερδίζουμε» από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

Χρέος: Τί «κερδίζουμε» από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα
Μία "σταγόνα" στον ωκεανό τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Τί λένε οι αναλυτές. "Πανηγυρίζει" η κυβέρνηση, μιλά για επιτυχία.

Του Αλέξη Ρωμανού

“Άνθρακες ο θησαυρός” από τα βραχυπρόθεσμη μέτρα που έχει επεξεργαστεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για το χρέος; Για κάποιους αναλυτές, ναι, καθώς αυτά θα έχουν πραγματική επίπτωση στα δημοσιονομικά μεγέθη το 2060!

Προφανώς αυτός είναι και ο λόγος που χάρηκε με μια τέτοια λύση ο Σόιμπλε και εξέφρασε την ικανοποίησή του! Ουσιαστικά, τα μέτρα αυτά είναι μία σταγόνα στον ωκεανό, όπως παραδέχεται, εμμέσως πλην σαφώς και η έγκυρη γερμανική Handelsblatt, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα ως “μικρές διευκολύνσεις” για το ελληνικό χρέος.

Όμως για άλλους αναλυτές τα μέτρα αυτά χαρακτηρίζονται σημαντικά αφού προβλέπουν μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του δημοσίου Χρέους κατά 36 έως 40 δις €, με σταθεροποίηση των επιτοκίων δανεισμού για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και περιορισμό του συνολικού κόστους τοκοχρεολυσίων στο 15% ΑΕΠ.

Επίσης το σχέδιο του ESM φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα δίκτυ ασφαλείας και να προστατεύσει την Ελλάδα από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων και αναταράξεις στις αγορές.

Μία τέτοια εξέλιξη είναι σημαντική για το ΔΝΤ, την παραμονή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που επιθυμούν οι Ευρωπαίοι.

“Πανηγυρίζει” η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί όπως υποστηρίζει με την απόφαση του Eurogroup μειώθηκε τουλάχιστον κατά 45 δισ. ευρώ, κάτι που αποτελεί, σύμφωνα με το Μαξίμου, εθνική επιτυχία, ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5%, γεγονός εξίσου σημαντικό, ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Κλ. Ρέγκλινγκ:

Με βάση την εντολή που λάβαμε, ο ESM πήρε κάποιες αποφάσεις για να βελτιώσουμε την βιωσιμότητα του χρέους. Όταν πάρουμε αυτά τα μέτρα ελπίζουμε να φτάσουμε σε μείωση του χρέους. Τα μέτρα αυτά τα έχει δεχθεί το Eurogroup. Ο ορίζοντας μέχρι το 2060 δημιουργεί αβεβαιότητες. Μπορεί να αλλάξουν οι συνθήκες τις αγοράς και γι’ αυτό τα μέτρα αυτά είναι προς συζήτηση, αλλά θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους.Τρία μέρη:

α’) Η ομάλυνση της αποληρωμής του βραχυπρόθεσμου χρέους. Η ωρίμανση είναι 28 έτη και θα αυξηθεί σε 32,5 έτη. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές και θα υπάρχει ένας καλύτερος βηματισμός.

β’) Η μείωση των επιτοκίων και του κινδύνου των επιτοκίων. Υπάρχει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με τις απαραίτητες εγγυήσεις να έχουν δοθεί. Θα υπάρξουν σταθερά επιτόκια με μεγαλύτερο διάστημα ωρίμανσης. Έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα.

γ’) Υπήρχαν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις κι αυτό θα σταθεροποιήσει τα δεδομένα. Υπάρχουν μακροπρόθεσμα ομόλογα που θα έχουν μικρότερο κίνδυνο. Στη συνέχεια υπάρχει και το waver που αφορούσε τη χρηματοδότηση. Αυτή η δόση αν δεν συμβεί κάτι θα έχει ένα περιθώριο 200 σημείων βάσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments