Τσίπρας για την τουρκική πρόκληση με την Αγία Σοφία: Η Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς συμβάσεις | Pagenews.gr
Pagenews Team 23 Ιουνίου 2017, 13:35 23 Ιουνίου 2017, 13:35

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μια ημέρα μετά την τουρκική πρόκληση να διαβαστεί το κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία. Ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής υπογράμμισε πως «η σταθερή αντίδραση της κυβέρνησης σε μία ακόμα απόπειρα ένα παγκόσμιο μνημείο να αξιοποιηθεί με έναν τρόπο που δεν αρμόζει στον χαρακτήρα του, έτυχε ευρύτερης στήριξης από τη διεθνή κοινότητα. Τοποθετήθηκε και η UNESCO και το State Department. Όλοι κρινόμαστε για τις προθέσεις και τις πράξεις μας, η Άγκυρα να συμμορφωθεί με τα όσα προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις. Αν θέλει η Τουρκία να συμβαδίσει με την Ευρωπαϊκή προοπτική θα πρέπει να αφήσει στην άκρη της προκλήσεις».

«Να συμμορφωθεί η Τουρκία με όσα προβλέπουν οι συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και να αφήσει κατά μέρος αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως πρόκειται για μία προσπάθεια να αξιοποιηθεί η Αγία Σοφία με τρόπο που δεν αρμόζει στην ιστορία και τον χαρακτήρα του μνημείου και παρατήρησε πως «η σταθερή και σθεναρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης βρήκε ανταπόκριση από την ΟΥΝΕΣΚΟ και το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η βιώσιμη λύση του, είναι ένα κρίσιμο διακύβευμα για την στρατηγική αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα υποστήριξε πως έθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το ζήτημα της προκλητικότητας της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Επανερχόμενος στο Κυπριακό υποστήριξε ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τον ΟΗΕ μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στις συνομιλίες για το Κυπριακό. «Δεν είναι ζήτημα που αφορά Κύπρο και Τουρκία, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ δοκιμάζεται σε αυτές τις συνομιλίες, πρέπει να μας στηρίξει στην κατάργηση των εγγυήσεων αλλά και την αποχώρηση ων τουρκικών δυνάμεων από το νησί. Σε συντονισμό με τον κ. Αναστασιάδη εξέφρασα την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες στην Ελβετία θα βάλουν τις βάσεις για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό» υποστήριξε.

Σχετικά με το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «συμφωνήσαμε στα μέτρα που αφορούν στη διαχείριση των ροών στην κεντρική μεσόγειο. Επανεπιβεβαιώσαμε τη στήριξή μας στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε να αποφασιστεί ότι η λίστα των ασφαλών τρίτων χωρών δεν είναι μια υπόθεση που θα αφορά τα κράτη – μέλη πρώτης υποδοχής αλλά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σχετικά με την απόφαση του Eurogroup και για το γεγονός ότι το ελληνικό ζήτημα δεν ετέθη στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως αυτό ήταν θετικό. «Δεν γίναμε θέμα γιατί είχαμε ξεκαθαρίσει πως εάν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στο Eurogroup θα το θέταμε στη Σύνοδο. Η ΕΕ όμως θα έπρεπε να αποφεύγει να λύνει τις κρίσεις τελευταία στιγμή» είπε.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η απόφαση του Eurogroup, δεν είναι το τέλος, αλλά «το άνοιγμα του δρόμου για έξοδο από την κρίση. Και αυτό φαίνεται να βλέπουν οι αγορές. Σήμερα είχαμε τη χαμηλότερη τιμή στο 10ετές ομόλογο από την έναρξη της κρίσης το 2010. Είχα τη δυνατότητα να τα συζητήσω με τον κ. Μακρόν και την κ. Μέρκελ κατι ιδίαν». 

Ετικέτες: