Πολιτική

Σκάνδαλο Nοvartis: Στη Βουλή η δικογραφία – Όλα τα ονόματα (vids)

Σκάνδαλο Nοvartis: Στη Βουλή η δικογραφία – Όλα τα ονόματα (vids)
Στην αίθουσα 131 της Βουλής θα φυλάσσεται η δικογραφία για τη Novartis και θα είναι προσβάσιμη μόνο σε βουλευτές κομμάτων. Αυτή η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της έκτακτης διάσκεψης των προέδρων στη Βουλή με θέμα τους χειρισμούς της δικογραφίας, που διαβιβάστηκε από την Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο της Novartis.

Στην Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία για την υπόθεση της Novartis και όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, θα φυλάσσεται στην αίθουσα 131 στον πρώτο όροφο της Βουλής.

Η δικογραφία, στην οποία αναφέρονται τα ονόματα δυο πρώην πρωθυπουργών και 8 πρώην υπουργών θα μπορεί να είναι προσβάσιμη μόνο για βουλευτές και μόνο στον συγκεκριμένο χώρο.

Συγκεκριμένα, στη δικογραφία για τη Novartis που έφτασε και τυπικά σήμερα στη Βουλή, περιλαμβάνονται οι εξής πρωθυπουργοί και πρώην υπουργοί:

1) Αντώνης Σαμαράς πρωθυπουργό από 20/6/2012 έως 26/1/2015

2) Παναγιώτης Πικραμμένος από 16/5/2012 – 20/6/2012

3) Δημήτρης Αβραμόπουλος υπ. Υγείας από 2006 έως 2009

4) Ανδρέας Λοβέρδος υπουργός Υγείας

5) Ανδρέας Λυκουρέντζος από 21/6/2012 έως 25/6/.2013

6) Μάριος Σαλμάς αναπλ. Υπ. Υγείας από 22/6/2012 έως 23/6/2013

7) Άδωνις Γεωργιάδης υπ. Υγείας από 25/6/2013 έως 9/6/2014

8) Ιωάννης Στουρνάρας Υπουργός Οικονομικών από 5/7/2012 έως 10/6/2014

9) Ευάγγελος Βενιζέλος από 17/6/20111 έως 21/3/2012 και αντιπρόεδρο κυβέρνησης από 2013 έως 25/1/2015

10) Γεώργιος Κουτρουμάνης Υπουργός Εργασίας από Ιούνιο 2011 έως 2012Σύμφωνα με το διαβιβαστικό που ανάγνωσε η Τασία Χριστοδουλοπούλου οι ανωτέρω φέρονται να κατηγορούνται για τυχόν δωροληψία κρατικών αξιωματούχων του άρθρου, παθητική δωροδοκία και απιστία σχετικά με την υπηρεσία το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία άνω των 120.000 ευρώ στρεφόμενη κατά του δημοσίου και η ζημία που προξενήθηκε ή απειλήθηκε για δημόσιο υπερβαίνει το ποσό 150.000 ευρώ.Να σημειωθεί ότι η σχετική δικογραφία θα παραμείνει στο γραφείο 131 του Μεγάρου της Βουλής, όπου κατά προτεραιότητα οι εμπλεκόμενοι θα μπορούν να διαβάσουν την δικογραφία.

Για τις πράξεις:1) Δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων2) Παθητική δωροδοκία3) Απιστία σχετικά με την υπηρεσία

Η ανακοίνωση από την αντιπρόεδρο της Βουλής

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης φέρεται να τάχθηκε υπέρ του να διανεμηθεί η σχετική δικογραφία στους βουλευτές, ωστόσο κατόπιν σχετικού ερωτήματος προς την επιστημονική επιτροπή της Βουλής η τελευταία εμφανίστηκε αρνητική.

Στην διάσκεψη των Προέδρων ο Νίκος Βούτσης έγινε δέκτης των ενστάσεων από τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε και επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία του ζητεί να δοθεί στην δημοσιότητα ο φάκελος με τις κατηγορίες.

Ο Σπύρος Λουκούδης από το Ποτάμι, διερωτήθηκε γιατί δεν δίνεται στην δημοσιότητα ο φάκελος αφού ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλάει για μεγάλο σκάνδαλο. «Από που κι ως που το ξέρει», είπε.

Ο κ. Βούτσης, απαντώντας στις ενστάσεις και τις απορίες, είπε ότι θα συμφωνούσε στην δημοσιοποίηση αλλά η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, ζήτησε να μην δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι διερωτήθηκε επίσης αφού υπάρχει εξεταστική επιτροπή για τα φάρμακα γιατί δεν εντάσσεται εκεί το θέμα της Novartis.

Ο Νίκος Βούτσης, είπε ακόμα ότι υπάρχουν τρία ενδεχόμενα για το θέμα της Novartis. Εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή ή επιστροφή της δικογραφίας στην Δικαιοσύνη αν κρίνουμε ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα και άρα είμαστε αρμόδιοι.

Τι έγινε νωρίτερα στην Εξεταστική Επιτροπή

Νωρίτερα, με μεγάλη ένταση ξεκίνησε η συνεδρίαση της εξεταστικής για την υγεία, στην οποία επρόκειτο να καταθέσει ο Άδωνις Γεωργιάδης για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αφορμή ήταν η δικογραφία για τη Novartis και η προτροπή του προεδρεύοντος Αντώνη Μπαλομενάκη προς τα μέλη της επιτροπής να μην συζητεί τη υπόθεση της Novartis γιατί η δικογραφία δεν έχει φτάσει ακόμα στη Βουλή και έτσι ό,τι πούμε ή ό,τι φανταστούμε θα είναι άνευ αντικειμένου.

Με αφορμή το σχόλιο αυτό ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς ζήτησε από τον πρόεδρο της επιτροπής να διανεμηθεί η δικογραφία της Novartis στα μέλη της επιτροπής μόλις η δικογραφία έρθει στη Βουλή. Απαντώντας ο κ Μπαλομενάκης, δίνοντας και ένα στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συσταθεί για αυτό το θέμα προανακριτική επιτροπή, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης οι οποίοι αντέτειναν ότι η εξεταστική επιτροπή για την υγεία διερευνά και το θέμα της Novartis.

Το λόγο πήρε και η Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, χαρακτηρίζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τη Novartis κακοστημένη σκευωρία στην οποία εμπλέκονται οι δύο υπουργοί Δικαιοσύνης Κοντονής και Παπαγγελόπουλος αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος οι οποίοι ως μη όφειλαν μίλησαν για σκάνδαλο. Την υπόθεση δεν την έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή αλλά η Δικαιοσύνη απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments