Υγεία

Η ευεργετική επίδραση της αγκαλιάς…

Η ευεργετική επίδραση της αγκαλιάς…
"Χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, οκτώ αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και δώδεκα αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε", έχει πει η αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια Virginia Satir.

«Χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, οκτώ αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και δώδεκα αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε», έχει πει η αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια Virginia Satir.

Ακούγεται ίσως παράξενο ή υπερβολικό, όμως η αγκαλιά έχει ευεργετική επίδραση τόσο στη διάθεσή μας όσο και στην υγεία μας. Μια ζεστή αγκαλιά με ένα αγαπημένο πρόσωπο, μας πλημμυρίζει με θετικά συναισθήματα, μας χαλαρώνει, αλλά και μας τονώνει. Μόλις 10 δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να νιώσουμε τη διαφορά, καθώς η αγκαλιά:

– Καταπολεμά την κατάθλιψη, το αίσθημα της μοναξιάς, τον θυμό, το άγχος, το στρες και κάθε αρνητικό συναίσθημα χάρη στην ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που παράγει ο οργανισμός μας όταν αγκαλιαζόμαστε. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν πρέπει να προσφέρουμε αδιακρίτως την αγκαλιά μας. Αν δύο άνθρωποι δεν γνωρίζονται μεταξύ τους ή αν η αγκαλιά δεν είναι επιθυμητή και από τους δύο, τότε η ωκυτοκίνη δεν κυκλοφορεί στο αίμα και άρα δεν υπάρχει κανένα όφελος. Το αντίθετο θα λέγαμε…

– Τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η ήπια πίεση στο στέρνο μας και το συναισθηματικό φορτίο που αυτή δημιουργεί, ενεργοποιεί τον θυμοειδή αδένα του εγκεφάλου, ο οποίος ρυθμίζει και εξισορροπεί την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους φροντίζουν να μας κρατούν υγιείς.

– Κάνει καλό στην καρδιά, καθώς επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση, σημαντικό παράγοντα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

– Βοηθάει τις σχέσεις μας. Οι συχνές αγκαλιές, που παράγουν τις ορμόνες της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, βοηθούν στη διατήρηση της αρμονίας μεταξύ δύο συντρόφων και το χτίσιμο μιας καλής σχέσης.

– Μας μαθαίνει να δίνουμε και να παίρνουμε. Η αγκαλιά μας διδάσκει πως η αγάπη είναι ένα συναίσθημα αμφίδρομης κατεύθυνσης.

– Μας απελευθερώνει. Όταν αγκαλιάζουμε κάποιον, σταματάμε αυτόματα να σκεφτόμαστε ο,τιδήποτε άλλο. Η ενέργεια της αγκαλιάς μας κατακλύζει, μας αποσυνδέει από τις σκέψεις μας και μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στα συναισθήματά μας.

– Χαλαρώνει τους μύες και αποβάλλει την ένταση από το σώμα. Μπορεί επίσης να απαλύνει τον πόνο, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος στους μαλακούς ιστούς.

– Μας βοηθάει να φτάσουμε σε κατάσταση ζεν. Μια αγκαλιά μπορεί να μας συνδέσει όχι μόνο με ένα άλλο πρόσωπο, αλλά και με την ίδια μας την καρδιά, τα συναισθήματα και την αναπνοή μας.

– Τέλος, τεράστια είναι η αξία της αγκαλιάς στη σχέση γονέα-παιδιού. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι λάθος να στερούμε από ένα μωρό την αγκαλιά από το φόβο μήπως το κακομάθουμε. Στοιχεία από έρευνες αποκαλύπτουν ότι η αγκαλιά και η σωματική επαφή τόσο με τη μητέρα όσο και με τον πατέρα, μπορεί να επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου, να δώσει ώθηση στη φυσική ανάπτυξη και μακροπρόθεσμα να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού και την αίσθηση ευεξίας, ενώ το βοηθάει ν’ αναπτύξει καλύτερες σχέσεις με τους γύρω του.

Με τόσα οφέλη που μας προσφέρει μια αγκαλιά, είναι νομίζουμε καιρός να γίνουμε πιο εκδηλωτικοί με τους ανθρώπους που αγαπάμε και να μην υποτιμάμε την αξία της, γιατί παραφράζοντας τη γνωστή λαϊκή ρήση με το μήλο, μπορούμε να πούμε ότι «μια αγκαλιά την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα»!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments