Αυτοκίνητο

Στην πρίζα ολοταχώς

Στην πρίζα ολοταχώς
Ο Νίκος Λιβανός ανεβάζει τα Volt καταγράφοντας τα τελευταία νέα της ηλεκτροκίνησης, αποκλειστικά για το pagenews, που μπαίνει για τα καλά στις πρίζες των σπιτιών μας. Δύο μοντέλα, το Opel Ampera-e και το ηλεκτρικό Ford Focus διακρίνονται για τη μεγάλη τους αυτονομία, λύνοντας ένα σημαντικό μειονέκτημα των electric cars.

​Ηλεκτρικά, plug in – επαναφορτιζόμενα και ηλεκτροκίνητα με αρωγό βενζινοκινητήρες, σε ρόλο γεννήτριας. Τρεις νέες κατηγορίες ηλεκτρικών τρέχουν με …χίλια και εισέρχονται στη αυτοκινούμενη ζωή των Ευρωπαίων – πλην της ελληνικής επικράτειας που ακόμη αναζητά χώρους, λύσεις και νομοσχέδια που θα ενθαρρύνουν την ηλεκτροκίνηση. Οι μηδενικοί ρύποι και η αθόρυβη λειτουργία τους είναι το μεγάλο ατού των ηλεκτρικών μοντέλων. Το μεγάλο μειονέκτημα; Η περιορισμένη αυτονομία τους, που όμως και αυτό λύνεται σταδιακά από αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες χάρη στην τοποθέτηση ισχυρότερων μπαταριών.

Μεγάλη αυτονομία προσφέρει το πολλά υποσχόμενο, μικρό και ηλεκτροκίνητο Opel Ampera-e, που μπήκε σε φάση παραγωγής ( επιτέλους τα ηλεκτρικά ξεκόλλησαν από τα φανταχτερά σαλόνια των διεθνών εκθέσεων ). Το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 150 kW ή για να το καταλάβουμε καλύτερα 204 ίππους, με ροπή 360Nm. Πιάνει τα 0- 50 χλμ/ώρα σε 3,2 δευτ και τα 0-100 χλμ/ώρα σε 7,3 δευτερόλεπτα, έχοντας τελική ταχύτητα 150 χλμ/ώρα.

Το Opel Ampera-e θα προσφέρει αυτονομία 520 χιλιομέτρων, αυτονομία που μοιάζει με όαση σε σχέση με τις πρώτες ηλεκτροκίνητες προτάσεις που δεν έφθασαν – έπειτα από μια φόρτιση – ούτε στο περίπτερο για να πάρεις τσιγάρα. Πάντως, η Opel είπε να δοκιμάζει και σε πραγματικές συνθήκες το Ampera-e σύμφωνα με τον τύπο μέτρησης WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure), εκεί, όπου η αυτονομία ανήλθε στα 380 χλμ.

Μεγαλύτερη σε χωρητικότητα μπαταρία αποκτά και το Ford Focus Electric , το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο σε αρκετές χώρες της Ευρώπης . Κινείται από ένα ισχυρό ηλεκτρικό μοτέρ 145 ίππων (107 kW) ενώ η νέα μπαταρία 33,5 kilowatt-hour, έχει αυξημένη χωρητικότητα κατά 50% περισσότερη από το προηγούμενο μοντέλο. Σε αριθμούς, η αυτονομία του αγγίζει τα 225 χιλιόμετρα, ενώ σε επιδόσεις, τα 0-100 χλμ/ώρα πραγματοποιούνται σε 11,4 δευτερόλεπτα, έχοντας τελική ταχύτητα 137 χλμ/ώρα. Το 80% της φόρτισης μπορεί να γίνει σε 30 μόλις λεπτά, από ταχυφορτιστές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments