Αυτοκίνητο

Διόδια: Ίσως γίνουμε Ευρώπη…

Διόδια: Ίσως γίνουμε Ευρώπη…
Το Σεπτέμβριο έρχονται τα αναλογικά διόδια. Όπως ισχύει σε πολλές προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Όχι όμως σε όλους τους αυτοκινητόδρομους. Για να μην κακομαθαίνουμε.

Είναι η πρώτη φορά στην χώρα μας που – επιτέλους – τα διόδια θα γίνουν, έστω και σε ένα (προς το παρόν) αυτοκινητόδρομο, αναλογικά! Δηλαδή, ο οδηγός θα πληρώνει με γνώμονα την απόσταση και όχι μια πάγια πληρωμή, ανεξάρτητα της απόσταση που έχει διανύσει. Όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Όπως στην Ιταλία. Πληρώνεις στο τέλος της διαδρομής και με γνώμονα την απόσταση που έχεις διανύσει.

Αυτό, όπως είναι φυσικό θα ωφελήσει τους οδηγούς, που στο τέλος κάθε διαδρομής θα πληρώνουν το τίμημα που αντιστοιχεί στην απόσταση που έχουν χρησιμοποιήσει. Τα πρώτα αναλογικά διόδια θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο, όπως προγραμματίζει η κυβέρνηση. Η αρχή θα γίνει με την Κορίνθου – Πατρών καθώς είναι ο μόνος αυτοκινητόδρομος, στον οποίο είχε προβλεφθεί το υβριδικό σύστημα πληρωμής διοδίων. Ναι, καλά διαβάσατε. Μόνο σε έναν αυτοκινητόδρομο θα γίνει αυτό. Διότι, οι άλλοι αυτοκινητόδρομοι ανήκουν σε άλλες …Πολιτείες. Λες και είμαστε στις ΗΠΑ. Κάθε πολιτεία και άλλοι νόμοι. Μόνο που στην χώρα μας, κάθε αυτοκινητόδρομος έχει το δικό του καθεστώς. Το καθεστώς της εταιρείας που πρώτα φροντίζει το δικό της συμφέρον και έπειτα τον οδηγών.

Τι να θυμηθούμε και τι να ξεχάσουμε. Ότι πληρώναμε χρόνια διόδια για δρόμους πού κατασκευάζονταν; Που πληρώναμε διόδια για να κυκλοφορούμε σε παρακαμπτήριους δρόμους, κινδυνεύοντας κάθε στιγμή, και σε κάθε χιλιόμετρο; Ότι στα Τέμπη πληρώναμε διόδια – σε τρία διαφορετικά σημεία και σε απόσταση 70 χιλιομέτρων – για να ανοίξουν τα τούνελ, που ήταν έτοιμα εδώ και 5 χρόνια αλλά δεν τα άνοιγαν επειδή το κράτος χρωστούσε στον εργολάβο;

Όπως έχει γίνει γνωστό για τους υπόλοιπους οδικούς άξονες – δηλαδή για τις υπόλοιπες εταιρείες – θα χρειαστεί επαναδιαπραγμάτευση με το υπουργείο Υποδομών, συζήτηση που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Χρίστος Σπίρτζης. Αναμονή, λοιπόν, και σε αυτό. Όπως έχουμε συνηθίσει στην αυτοκινούμενη ζωή μας. Υπομονή και αναμονή. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments