Συνεντεύξεις

Νίκος Οικονόμου στο Pagenews.gr: “Η ιστορία γράφτηκε ξανά, όπως το ’99”

Νίκος Οικονόμου στο Pagenews.gr: “Η ιστορία γράφτηκε ξανά, όπως το ’99”
Ένας από τους "ήρωες" του 1999, όταν ο Παναθηναϊκός έκανε και πάλι break σε 5ο τελικό στο ΣΕΦ, μιλάει αποκλειστικά στο Pagenews.gr και θυμάται τι έζησε εκείνη τη βραδιά. "Δεν ξεχνιέται το συναίσθημα αυτό. Ποτέ. Ο Παναθηναϊκός είναι δίκαια πρωταθλητής και τώρα, όπως και τότε".

Εκείνο το τρίποντο του Νίκου Οικονόμου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το μακρινό 1999 θα μείνει χαραγμένο στο μυαλό των φίλων του Παναθηναϊκού για μια ζωή. 51 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε, ο Οικονόμου “έγραφε” το 51-58. Ήταν το τρίποντο που σφράγιζε μια ιστορική νίκη για το “τριφύλλι”. Ήταν η πρώτη φορά που στην Α1 μπάσκετ μια ομάδα κέρδιζε 5ο τελικό στην έδρα του αντιπάλου και κατακτούσε το πρωτάθλημα.

nnn

nnn

Από εκείνο το βράδυ πέρασαν 18 ολόκληρα χρόνια. Σχεδόν μια ολόκληρη γενιά. Σε αυτά τα 18 χρόνια, ποτέ, καμιά ομάδα δεν είχε καταφέρει να πετύχει κάτι ανάλογο. Όσες φορές οι σειρές των τελικών πήγαιναν σε πέντε παιχνίδια, ο γηπεδούχος στεφόταν πρωταθλητής. Μέχρι την 11η Ιουνίου 2017, όταν και πάλι ο Παναθηναϊκός θα κάνει break στο ΣΕΦ και θα κατακτήσει με τρόπο επιβλητικό το 35ο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

nnn

nnn

nnn

nnn

Ο Νίκος Οικονόμου, προπονητής του Πανιωνίου πλέον, τούτη τη φορά παρακολούθησε την “άλωση” του ΣΕΦ από τον καναπέ του σπιτιού του. Πιθανότατα πέρασαν από το μυαλό του σκέψεις από εκείνη τη βραδιά του 1999. Σκέψεις που τις μοιράστηκε αποκλειστικά στο Pagenews.gr, όπως μοιράστηκε και τις απόψεις του για τη σειρά των τελικών, ξεκαθαρίζοντας πως ο Παναθηναϊκός είναι δίκαια πρωταθλητής.

nnn

nnn

– Πως κρίνεις τη σειρά των τελικών; Είναι δίκαια πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός;

nnn

nnn

“Πάρα πολύ δίκαια. Θα μπορούσε να το είχει τελειώσει και πιο νωρίς, αφού ήταν καλύτερος σε όλη τη σειρά. Δύο φορές στο ΣΕΦ θα μπορούσε να κερδίσει. Ειδικά το τρίτο ματς της σειράς, δεν το κέρδισε ο Ολυμπιακός, αλλά το έχασε ο Παναθηναϊκό. Ξέρεις, λένε ότι το μπάσκετ είναι δίκαιο άθλημα και ο καλύτερος κερδίζει. Αυτό συνέβη και τώρα”.

nnn

nnn

– Πιστεύεις ότι ευθύνεται που ο Ολυμπιακός είχε περισσότερα και πιο κρίσιμα ματς μέσα στον Μάιο;

nnn

nnn

“Όλα αυτά τα πράγματα είναι ωραία να τα συζητάμε, αλλά πιστεύει κανείς πως υπάρχει κάποιος απ’ τον Ολυμπιακό που δεν ήθελε αυτό το πρωτάθλημα; Που δεν έκανε τα πάντα για να το πάρει. Ο Ολυμπιακός είχε ματς στο Final 4, αλλά και η Φενέρ για παράδειγμα είχε, όμως προχωράει στη χώρα της και πάει να πάρει και το πρωτάθλημα.

nnn

nnn

Νομίζω ότι είναι δύο τεράστιες ομάδες ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός για να βρίσκουν δικαιολογίες. Ο Ολυμπιακός έκανε μια πολύ καλή χρονιά συνολικά, αλλά αυτό που μένει στο φινάλε και αυτόν που θυμούνται όλοι είναι τον πρώτο. Είναι ένας ιδιαίτερος τίτλος αυτός. Και να σκεφτείς ότι στην αρχή δεν το πίστευε κανείς πως μπορεί ο Παναθηναϊκός να τα καταφέρει”.

nnn

nnn

nnn

nnn

– Τι πιστεύεις πως άλλαξε στον Παναθηναϊκό και εμφανίστηκε με αυτό το πρόσωπο στους τελικούς;

nnn

nnn

“Όταν ξεκίνησε η σειρά δεν πίστευε κανείς πως αν πάει πέμπτο ματς θα μπορεί να το πάρει ο Παναθηναϊκός. Το πλεονέκτημα ήταν υπέρ του Ολυμπιακού, είχε πάει στο φάιναλ φορ, είχε παίξει καλά. Οι καταστάσεις που δημιουργήθηκαν όμως στον Παναθηναϊκό, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν μέσα στη χρονιά, ένωσαν την ομάδα.

nnn

nnn

Έχει μεγάλο μερίδιο ο προπονητής, εμφάνισε μια συγκεντρωμένη ομάδα. Έβγαλαν λύσεις, βρήκαν τρόπους και τα κατάφεραν. Απέδειξαν στο γήπεδο ποιος ήταν ο καλύτερος. Πλέον ο Παναθηναϊκός έχει χρόνο να κάνει όλα όσα χρειάζονται. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να βρεθούν ακόμα περισσότεροι Έλληνες, αλλά δεν θέλει πολλές αλλαγές. Ο προπονητής είναι αυτό που είναι , ο πρόεδρος είναι κοντά στην ομάδα, έχει έναν απίστευτο κόσμο και όλοι μαζί μπορούν να τον οδηγήσουν ψηλά”.

nnn

Όμως σε τέτοια παιχνίδια μετράει ο εγωισμός και η πυγμή. Πρέπει να επιβληθείς, πρέπει να καταλάβουν οι άλλοι ότι είσαι καλύτερος. Ότι το θές, ότι πήγες εκεί μέσα για να τους κερδίσεις. Έτσι πήγαμε εμείς στο πέμπτο ματς τότε. Έτσι πήγε ο Παναθηναϊκός και τώρα”.

nnn

– Είχες ζήσει σαν πρωταγωνιστής το πρωτάθλημα του 1999. Τι κοινά μπορούμε να βρούμε;

nnn

nnn

“Φαντάσου πόσα χρόνια πέρασαν για να συμβεί κάτι ανάλογο και να δούμε πάλι νικητή σε πέμπτο τελικό τον φιλοξενούμενο. Υπάρχουν κοινά. Η κατάσταση και τώρα, όπως και τώρα, στον ψυχολογικό τομέα ήταν πάνω κάτω η ίδια. Δεν μας πίστευε κανείς ούτε τότε. Χάσαμε τη διαφορά πόντων στην κανονικά διάρκεια και πήρε ο Ολυμπιακός το πλεονέκτημα. Είχαν γίνει διάφορα μέσα στην ομάδα και εκείνη την εποχή.

nnn

nnn

Όμως σε τέτοια παιχνίδια μετράει ο εγωισμός και η πυγμή. Πρέπει να επιβληθείς, πρέπει να καταλάβουν οι άλλοι ότι είσαι καλύτερος. Ότι το θές, ότι πήγες εκεί μέσα για να τους κερδίσεις. Έτσι πήγαμε εμείς στο πέμπτο ματς τότε. Έτσι πήγε ο Παναθηναϊκός και τώρα”.

nnn

nnn

nnn

nnn

nnn

nnn

– Τι θυμάσαι από εκείνο το παιχνίδι; Τι σου έχει μείνει;

nnn

nnn

“Το σημαντικότερο που σου μένει είναι το αποτέλεσμα. Είναι το φινάλε του αγώνα που έχει κερδίσει. Και το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο σπουδαίο όταν έρχεται με τέτοιον αντίπαλο στην έδρα του. Κάποιες επιτυχίες είναι τόσο μεγάλες που μένουν χαραγμένες όλα αυτα τα χρόνια στο μυαλό.

nnn

nnn

Ήταν πολύ μεγάλη η χαρά. Αυτό είναι το συναίσθημα που σου μένει. Η πολύ μεγάλη χαρά. Εκτός από τη χαρά, μου έχει μείνει και η στιγμή που βγήκαμε ξανά στο παρκέ από τα αποδυτήρια για να πανηγυρίσουμε με τον κόσμο μας. Τότε υπήρχε μετακίνηση οπαδών και είχαμε 4.000 κόσμο. Ήταν φοβερό συναίσθημα η στιγμή που βγήκαμε ξανά έξω”.

nnn

nnn

– Ο Μποντίρογκα είπε πως χρειάζεται ποιότητα και “καρύδια” σε τέτοια ματς…

nnn

nnn

“Καλά το είπε ο Ντέγιαν. Χωρίς αυτά δεν μπορείς να κερδίσεις τέτοια παιχνίδια. Αυτά τα παιχνίδια είναι για τις μεγάλες ομάδες. Το δείξαμε τότε, το έδειξε και τώρα ο Παναθηναϊκός”.

nnn

nnn

nnn

nnn

nnn

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments