Αθλητισμός

Φάκελος Μάικλ Εσιέν: Τα πονεμένα του πόδια και ο “πόνος” που προκαλεί στον Παναθηναϊκό

Φάκελος Μάικλ Εσιέν: Τα πονεμένα του πόδια και ο “πόνος” που προκαλεί στον Παναθηναϊκό
Ο Μάικλ Εσιέν απειλεί να "πονέσει" τον Παναθηναϊκό τόσο όσο πονούσαν τα δικά του πόδια, τον καιρό που δεν μπορούσε να αγωνιστεί με το τριφύλλι. Το www.pagenews.gr θυμάται την πορεία του Γκανέζου στους πράσινους, τα προβλήματα που φάνηκαν από το ξεκίνημα και οδήγησαν σε μια μεταγραφή - φιάσκο.

Ήταν η πρώτη νύχτα του καλοκαιριού του 2015. Στις 23:52 της 1ης Ιουνίου το αεροσκάφος που μετέφερε τον Μάικλ Εσιέν προσγειωνόταν στο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Περίπου 2.000 οπαδοί του τριφυλλιού, παρά το προχωρημένο της ώρας, ήταν εκεί για να καλοσωρίσουν το μεγαλύτερο απόκτημα επί εποχής Γιάννη Αλαφούζου. Έναν παίκτη με σπουδαία καριέρα, έναν παίκτη που ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε να "πονέσει" οικονομικά για να τον φέρει στην Ελλάδα. Και πλέον "πονάει" περισσότερο απ’ όσο πονούσε ο Εσιέν στα "προβληματικά" πόδια του.

Περίπου 2,5 χρόνια μετά, ο Παναθηναϊκός βλέπει τον Γκανέζο να τον απειλεί πως ουσιαστικά θα τον… καταστρέψει. Τα χρήματα που του οφείλονται αγγίζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ, οι πράσινοι αδυνατούν να είναι τυπικοί ακόμα και στους διακανονισμούς και ο Γκανέζος ρίχνει ακόμα περισσότερο αλάτι στις πληγές. Κι αν δεν δει μέσα στη μέρα χρήματα, τότε θα απαιτήσει ολόκληρο το ποσό. Σε διαφορετική περίπτωση, οι συνέπειες για τον Παναθηναϊκό μπορεί να είναι οδυνηρές. Διότι χρήματα δεν υπάρχουν. Άρα θα υπάρξει αφαίρεση βαθμών. Δεδομένο.

Η… κακή μέρα φάνηκε από το "πρωί"

Πρώτες μέρες της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού στην Ολλανδία, το καλοκαίρι του 2015 και όσοι εκπρόσωποι του Τύπου βρίσκονταν εκεί αδημονούσαν για να δουν τον Μάικλ Εσιέν να αγωνίζεται. Έστω και σε μια προπόνηση, έστω και σε μια άσκηση. Μάταια, όμως.

Οι ανταποκρίσεις από την Ολλανδία προς την Ελλάδα ήταν καθημερινά οι ίδιες. "Ατομικό πρόγραμμα ο Εσιέν", "Ανέτοιμος ο Εσιέν", "Έτρεξε μόνος του ο Εσιέν", "Δεν θα αγωνιστεί ούτε στο αυριανό φιλικό ο Εσιέν". Όσο κι αν στον Παναθηναϊκό προσπαθούσαν να πείσουν πως ο Γκανέζος θα ήταν έτοιμος για τα ευρωπαϊκά προκριματικά του Παναθηναϊκού, κανείς δεν μπορούσε να πειστεί. Κανείς απ’ όσους τον έβλεπαν με τα μάτια τους.

Ο Εσιέν αδυνατούσε όχι μόνο να τρέξει μαζί με τους υπόλοιπους, αλλά ακόμα και να σηκώσει ψηλά το πόδι του. Σε περίπου δέκα μέρες βασικού σταδίου προετοιμασίας, πήρε μέρος μονάχα μια φορά σε μια άσκηση με μπάλα, με τον Αναστασίου να τον βάζει για να κάνει κάποιες πάσες. Οι δε αιτήσεις για μια συνέντευξη του Γκανέζου, έπεφταν στο κενό. Η πληροφόρηση ήταν πως ο Εσιέν αισθάνεται άσχημα που δεν είναι έτοιμος να βοηθήσει την ομάδα και πως δεν έχει κάτι να πει.

Φάνηκε από πολύ νωρίς, από τις πρώτες κιόλας μέρες, πως ο Γκανέζος, που ο Παναθηναϊκός πλήρωνε πλουσιοπάροχα, θα αποδεικνυόταν μια μεταγραφή – φιάσκο. Μια "θηλιά" στον λαιμό του Παναθηναϊκού, η οποία τον ταλαιπωρεί και "σφίγγει" ακόμα περισσότερο ακόμα και 2,5 χρόνια μετά.

Ο Στραματσόνι και η πρώτη συμμετοχή

Ο Παναθηναϊκός ξεκινά εκείνη τη σεζόν με μια αποτυχία που όμοιά της δεν είχε ζήσει ξανά. Αποκλεισμός από κάποια Γκαμπάλα από το Αζερμπαϊτζάν και λαϊκά δικαστήρια στη Λεωφόρο, πριν καλά καλά φύγει ο Αύγουστος. Η σεζόν εξελίσσεται με τραγικό τρόπο, ο Αναστασίου φεύγει και την ομάδα αναλαμβάνει ο Αντρέα Στραματσόνι.

Από το πρώτο του κιόλας παιχνίδι στον πάγκο του τριφυλλιού, ο Ιταλός επιλέγει τον Εσιέν για την αρχική ενδεκάδα. Το ματς είναι απέναντι στον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, αλλά δεν θα διεξαχθεί ποτέ, λόγω της απόφασης του διαιτητή Παππά να μην το ξεκινήσει ελέω μιας φωτοβολίδας που εκτοξεύτηκε προς τους παίκτες του Ολυμπιακού στο ζέσταμα.

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 28 Νοεμβρίου 2015, ο Εσιέν ξεκινάει στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη και η εικόνα του προκαλεί… λύπηση. Δεν μπορεί να σπριντάρει, δεν μπορεί να πασάρει μακριά, κινείται σε συγκεκριμένο – μικρό – χώρο του γηπέδου, δεν κάνει ανοίγματα και προτιμά κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με την μπάλα να τη δίνει κοντά του. Ένας παίκτης που τον έβλεπες και απορούσες αν έχει κάποια σχέση με τον παιχταρά που θαυμάζαμε παλαιότερα σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Παρ’ όλα αυτά, ο Στραματσόνι τον αφήνει μέσα για 90 λεπτά, παρά την ήττα του Παναθηναϊκού με 1-0.

Έκτοτε, ο Γκανέζος αγωνίζεται σε δέκα σερί παιχνίδια με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, σημειώνει γκολ στη Λιβαδειά απέναντι στον Λεβαδειακό, ωστόσο σε κάθε του παιχνίδι δείχνει πως τα χρήματα που σπαταλήθηκαν και το μεγάλο συμβόλαιο που κουβαλάει δεν δικαιολογούνται. Ο Εσιέν παραμένει μια… μετριότητα, που περισσότερο ζημιά έκανε με την εμμονή του Στραματσόνι να τον χρησιμοποιεί, παρά βοηθούσε τον Παναθηναϊκό.

Η τελευταία του συμμετοχή χρονολογείται στις 31 Μαρτίου, στην εκτός έδρας ήττα με 3-1 από τον Ολυμπιακό, όπου αγωνίστηκε για 19 λεπτά. Συνολικά στον Παναθηναϊκό καταγράφει 15 συμμετοχές. 15 συμμετοχές για ένα συμβόλαιο που ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο ευρώ με τα μπόνους.

Ο "σκληρός" Πιβετό και η προσφυγή

Το καλοκαίρι του 2016 ο Εσιέν μπαίνει σε διαδικασία συζητήσεων με τον Παναθηναϊκό για τη λύση του συμβολαίου του, αλλά οι κουβέντες πέφτουν συνεχώς στο κενό. Ο Εσιέν ζητά όλα τα χρήματα, αυτά που δούλεψε κι αυτά που δεν δούλεψε, για να αποχωρήσει. Τελικά, στις 2 Αυγούστου 2016 οι δύο πλευρές δίνουν τα χέρια, έπειτα από δεκάδες επαφές, ραντεβού κι ανταλλαγές emails.. Ο ατζέντης του παίκτη, Φαμπιέν Πιβετό, ζητούσε 800.000 ευρώ που ήταν οι "πάγιες" απολαβές του παίκτη για τον δεύτερο χρόνο.

Τελικά η συμφωνία κλείνει στις 500.000 ευρώ, ποσό που θα πληρωνόταν σε πέντε δόσεις μέχρι το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα του Παναθηναϊκού δεν του επιτρέπουν να φανεί συνεπής, με αποτέλεσμα τον περασμένο Δεκέμβρη ο Εσιέν να κάνει προσφυγή. Ταυτόχρονα, μέσω ανάρτησής του στα social media, κατηγορούσε τον Γιάννη Αλαφούζο πως είναι ο άνθρωπος που με την τακτική του θα… καταστρέψει τον Παναθηναϊκό.

Περίπου ένα χρόνο μετά από εκείνη την προσφυγή, ο Γκανέζος εμφανίζεται και πάλι, αυτή τη φορά έτοιμος να τραβήξει την υπόθεση μέχρι τέλους, κουρασμένος κι εκείνος από τις υποσχέσεις του Παναθηναϊκού και τη συνεχή μη τήρηση των διακανονισμών. Αγωνιζόμενος, πλέον, στην Περσίμπα της Ινδονησίας και με την τελευταία του συμμετοχή να χρονολογείται πριν δύο μήνες, στις 4 Σεπτεμβρίου, ο Εσιέν "πονάει" τον Παναθηναϊκό περισσότερο απ’ όσο "πονούσαν" τα γόνατά του τον καιρό που φορούσε τα πράσινα. Και μένει να δούμε αν θα του δώσει την χαριστική βολή…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments