Πολιτική

Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικες

Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικες

Πηγή Φωτογραφίας: [362687] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΤΡΑ/EUROKINISSI)

«Η σωστή και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της φιλελεύθερης δημοκρατίας», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Να δοθεί ώθηση στο κράτος δικαίου φιλοδοξεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, συμπληρώνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «οι υποθέσεις να τελεσιδικούν μέσα σε 600 έως 650 μέρες».

«Η σωστή και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της φιλελεύθερης δημοκρατίας», τόνισε, σημειώνοντας πως το νομοσχέδιο που ψηφίζεται είναι τομή, καθώς οι δικαστικές αποφάσεις θα εκδίδονται συντομότερα κατά περίπου 30%.

«Ερχόμαστε και σε αυτό το θέμα στον 21ο αιώνα», τόνισε, δίνοντας όλη τη διάσταση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει «από την εισαγωγή της ΑΙ μέχρι την κατασκευή δικαστικών μεγάρων».

«Μία απλή και μόνο ανάγνωση του νομοσχεδίου διαψεύδει όσα άκουσα από την αντιπολίτευση περί αντιδράσεων. Θα πετύχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα. Οι υποθέσεις θα πάψουν να στοιβάζονται και θα μοιράζονται πρακτικά σε περισσότερους λειτουργούς», σημείωσε.

Τόνισε ότι «ενισχύονται οι δικαστικοί σχηματισμοί με περισσότερους δικαστές», υπογραμμίζοντας ότι «το θεμέλιο αυτού του νομοσχεδίου είναι η ενοποίηση των δύο βαθμών στο πρώτο επίπεδο».

Αναφερθείς στο Μάτι, είπε: «Υστερα από 6 χρόνια εν μέσω διαμαρτυριών, καθώς η χρονοτριβή ανοίγει πάντοτε τον δρόμο της αμφιβολίας, θα περιοριστώ σε τρεις επισημάνσεις. Πρώτον, τα αδικήματα κρίθηκαν με βάση ευμενέστερο πλαίσιο το οποίο ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ. Αν κρινόντουσαν με το πλαίσιο το οποίο εμείς ψηφίσαμε, οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες. Δεύτερον, πράγματι υπήρξε μεγάλη αργοπορία. Τρίτον, η εμπιστοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί. Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές ούτε τελεσίδικες. Μπορούν, εφόσον η δικαιοσύνη το κρίνει, να επανεξεταστούν. Θα πρέπει να περιμένουμε με τη σκέψη οι εθνικές τραγωδίες να μη γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Τα διδάγματα από το Μάτι δεν έχουν μόνο ποινική διάσταση. Έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να επανιδρύσει την πολιτική προστασία και να θέσει σε λειτουργία το 112, οργανώνοντας για πρώτη φορά τη θωράκιση και τις εκκενώσεις και προτάσσοντας τη διάσωση ανθρώπινων ζωών», υπογράμμισε.

Ξεκινώντας την ομιλία του και αναφερθείς στον χρόνο καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης, κάλεσε τους πάντες «να συμφωνήσουμε ως προς τη διάγνωση του προβλήματος» και επικαλέστηκε τον αείμνηστο καθηγητή Σταύρο Τσακυράκη, ο οποίος μιλούσε για «ευρείας έκτασης αρνησιδικία».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν υπολείπεται δικαστών, άρα κάτι παράξενο συμβαίνει, έχουμε πολλούς δικαστές και μεγάλη καθυστέρηση στη δικαιοσύνη».

«Εχουμε πολλούς δικαστές και μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Στον α’ βαθμό έχουμε δύο τύπους δικαστηρίων. Ποια η συνέπεια; Τα 154 ειρηνοδικεία να γίνονται παράγοντας άνισης κατανομής των δικαστικών υποθέσεων. Το 44% του δικαστικού δυναμικού ασχολείται μόλις με το 20% της δικαστικής ύλης. Οι ειρηνοδίκες αναλαμβάνουν πολύ μικρό αριθμό την ώρα που ο πρωτοδίκης αναλαμβάνει 300 υποθέσεις», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το θεμέλιο του νέου δικαστικού χάρτη είναι η ενοποίηση των δυο βαθμών. «Αφήνουμε πίσω τη λογική του 1950 ή του 1960 όταν δικαστήρια ιδρύονταν με βάση οδικές ή ακτοπλοϊκές συνδέσεις ή τις πιέσεις των κομματαρχών. Ερχόμαστε στον 21ο και στην Ευρώπη και στο ζήτημα αυτό», υπογράμμισε.

Είπε ότι η μεταρρύθμιση έχει «αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα» και υπηρετεί «τον πολίτη και τη χώρα». Και παρατήρησε: «Η Δικαιοσύνη που αργεί γίνεται άδικη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments