Γεωπολιτικά

Η Χαμάς συμφώνησε με το σχέδιο ανταλλαγής ομήρων – Τι προβλέπει η πρώτη φάση εκεχειρίας με το Ισραήλ

Η Χαμάς συμφώνησε με το σχέδιο ανταλλαγής ομήρων – Τι προβλέπει η πρώτη φάση εκεχειρίας με το Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Palestinian group Hamas' top leader, Ismail Haniyeh speaks during a press conference in Tehran, Iran, March 26, 2024. Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS/File Photo

Το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Al-Qahera News της Αιγύπτου επιβεβαίωσε επίσης την άφιξη της αντιπροσωπείας της Χαμάς στο Κάιρο.

Διαπραγματευτές της Χαμάς έφτασαν στο Κάιρο το Σάββατο για εντατικοποιημένες συνομιλίες σχετικά με μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα που στοχεύει την επιστροφή ομήρων στο Ισραήλ, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς, με τον διευθυντή της CIA να είναι παρών.

Το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Al-Qahera News της Αιγύπτου επιβεβαίωσε επίσης την άφιξη της αντιπροσωπείας της Χαμάς στο Κάιρο.

«Τα αποτελέσματα σήμερα θα είναι διαφορετικά. Έχουμε καταλήξει σε συμφωνία σε πολλά σημεία και απομένουν λίγα σημεία», δήλωσε στο Reuters μια αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος με γνώση των μεσολαβητικών προσπαθειών εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρώτη αυτή φάση αφορά την ανταλλαγή ομήρων και αποτελεί το πρώτο βήμα για μία συμφωνία που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε μία τελική συμφωνία για εκεχειρία.

Η Χαμάς θα ανακοινώσει σύντομα ότι συμφώνησε με την αιγυπτιακή πρόταση μεσολάβησης, αναφέρουν δημοσιεύματα αραβικών ΜΜΕ, ενώ η παλαιστινιακή εφημερίδα Al-Quds ανέφερε ότι η ανακοίνωση θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τι προβλέπει η πρόταση

Η πρόταση προβλέπει κατάπαυση του πυρός 40 ημερών και την απελευθέρωση παλαιστίνιων φυλακισμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που απήχθησαν κατά την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα αυτού του πολέμου.

Η Χαμάς ωστόσο, επιμένει να ζητά οριστική κατάπαυση του πυρός, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση του Ισραήλ, απειλώντας να διατάξει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα (νότια), – στο «τελευταίο» οχυρό των ταγμάτων της, όπου όμως έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών.

«Θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο για να νικήσουμε, για να συντρίψουμε τον εχθρό μας, μη εξαιρουμένης της Ράφας», επανέλαβε αυτή την εβδομάδα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που διαμηνύει ότι η επιχείρηση θα γίνει «με ή χωρίς συμφωνία» για κατάπαυση του πυρός.

Για τον Χουσάμ Μπαντράν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, οι δηλώσεις του κ. Νετανιάχου για την επίθεση στη Ράφα «έχουν ξεκάθαρα στόχο να ακυρώσουν κάθε πιθανότητα συμφωνίας».

Αντίθετα, για τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν «το μοναδικό εμπόδιο» για την κατάπαυση του πυρός «είναι η Χαμάς».

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου σε νοσοκομεία έκαναν λόγο για ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Ράφα και στη γειτονική Χαν Γιούνις, που έχει ισοπεδωθεί σχεδόν όλη έπειτα από τις σφοδρές μάχες με τη Χαμάς που ακολούθησαν την ισραηλινή χερσαία επιχείρηση εκεί.

Μία εβδομάδα διορία από το Ισραήλ για συμφωνία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal, που επικαλέστηκε αιγυπτιακές πηγές, το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να δώσει μια εβδομάδα ακόμη στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα προχωρήσει στην επιχείρηση που απειλεί εδώ κι εβδομάδες ότι θα διεξαγάγει στη Ράφα.

«Στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε λουτρό αίματος», προειδοποίησε χθες ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος προετοιμάζει σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης καθώς σε τέτοια περίπτωση θα καταγραφόταν πελώρια «αύξηση του αριθμού των τραυματιών και των νεκρών».

Το σχέδιο αυτό «δεν είναι παρά επίδεσμος», τόνισε ο Ρικ Πέπερκορν, αντιπρόσωπος του ΠΟΥ στα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Το σύστημα υγείας, που έχει ήδη γονατίσει, δεν θα μπορέσει να αντέξει το δυνητικό εύρος της καταστροφής που θα προκαλούσε η εισβολή», πρόσθεσε.

Μπροστά στις συχνά ανυπέρβλητες δυσκολίες στη διανομή βοήθειας οδικώς, αρκετές χώρες προχώρησαν σε ρίψεις τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας από αέρος, ενώ ο στρατός των ΗΠΑ κατασκευάζει τεχνητό λιμάνι ανοικτά των ακτών της για να διευκολυνθεί η μεταφορά βοήθειας διά θαλασσίων οδών, μέσω Κύπρου.

Ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, έχουν ζητήσει να καταρτιστεί «αξιόπιστο» σχέδιο για την προστασία των αμάχων αν προχωρήσει τέτοια επιχείρηση. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν είπε χθες πως δεν έχει παρουσιαστεί τέτοιο στην Ουάσιγκτον και προειδοποίησε πως με δεδομένο αυτό το στοιχείο, η επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε πολύ πιο βαριές απώλειες από αυτό που θα ήταν «αποδεκτό», κατ’ αυτόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments