Πολιτική

Τα όπλα του ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

Τα όπλα του ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

Πηγή Φωτογραφίας: [365210] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το αφήγημα του σοβαρού, εναλλακτικού πόλου διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στο αφήγημα της σοβαρής εναλλακτικής εξουσίας απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ θα συνεχίσει να επενδύει η Χαριλάου Τρικούπη μπαίνοντας στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών αμέσως μετά το Πάσχα.

Στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο την ήδη υψηλή συγκέντρωση ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, προσελκύοντας παράλληλα τους κεντρώους πολίτες που επέλεξαν τη ΝΔ στις τελευταίες εκλογές και τους κεντροαριστερούς από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αποχή.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει επίσης μια σειρά περιοδειών, με αφετηρία την Κρήτη, για να αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα περιοδεύσει στους τέσσερις νομούς του νησιού, ξεκινώντας από τα Χανιά και καταλήγοντας στο Λασίθι, από την Τετάρτη του Πάσχα έως την Κυριακή του Θωμά.

Σε ό,τι αφορά το σενάριο των ευρωεκλογών, ο επικεφαλής του κόμματος έχει δύο βασικά επιχειρήματα.

Το πρώτο από αυτά είναι ότι οι επερχόμενες κάλπες θα κρίνουν αν μια σοβαρή και ισχυρή αντιπολίτευση μπορεί να ανακόψει την κλιμακούμενη αλαζονεία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επιπλέον, ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί να παρουσιάσει τον αγώνα του στις ευρωεκλογές ως το πρώτο βήμα για να ανοίξει την πόρτα της εξόδου της κυβέρνησής του στις εγχώριες εκλογές.

Το δεύτερο επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ αφορά τον ανταγωνισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος φαίνεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Ως εκ τούτου, ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να παρουσιάσει το κόμμα του ως προοδευτική, ρεαλιστική και σοβαρή επιλογή, δηλαδή ως τη μόνη δύναμη που μπορεί να κρατήσει την προοπτική διακυβέρνησης για ένα προοδευτικό κόμμα.

Συμπληρώνοντας αυτό το επιχείρημα, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρεται ενίοτε στην ανάγκη ανασύνθεσης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και τονίζει τη δική του διάθεση να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, σε αντίθεση προς τον Στέφανος Κασσελάκη, ο οποίος δεν φαίνεται πειστικός για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Με βάση τα παραπάνω, το ΠΑΣΟΚ στοχεύει σε τρεις βασικές δεξαμενές. Η μία είναι η βάση του κόμματος με 670.000 ψηφοφόρους στις εθνικές εκλογές, ένα στοίχημα για την αποφυγή διαρροών λόγω αποχής, παρά το υψηλό ποσοστό του συνδυασμού στις δημοσκοπήσεις. Η δεύτερη δεξαμενή αφορά τους κεντρώους πολίτες που ψήφισαν ευκαιριακά τη ΝΔ και έχουν αρνητική διάθεση ως προς το εάν η ψήφος τους έπιασε τόπο. Η τρίτη ομάδα ψηφοφόρων περιλαμβάνει μια μεγάλη αλλά κατακερματισμένη βάση κεντροαριστερών ψηφοφόρων, πολλοί από τους οποίους είτε επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο έτος είτε απείχαν λόγω απογοήτευσης.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογες παραμένει το βασικό διακύβευμα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η επίτευξη του οποίου ενδεχομένως να αποκτήσει διαστάσεις υπαρξιακού χαρακτήρα για το μέλλον του κόμματος. Και αυτό διότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα έχει μια καλύτερη ευκαιρία να επανέλθει ως πρωταγωνιστής του προοδευτικού χώρου, δεδομένων των διαλυτικών φαινομένων που προηγήθηκαν τον τελευταίο χρόνο στην Κουμουνδούρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments