Πολιτική

Υπόθεση Novartis: Οι κόντρες, τα “γαλλικά” και το θερμό επεισόδιο στο εντευκτήριο της Βουλής

Υπόθεση Novartis: Οι κόντρες, τα “γαλλικά” και το θερμό επεισόδιο στο εντευκτήριο της Βουλής
Έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση και ψηφοφορία που διήρκησαν λίγο περισσότερο από 21 ώρες συνολικά, η Βουλή απεφάνθη ότι και τα 10 πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Nοvartis τίθενται πλέον στην "ευχέρεια" προανακριτικής εξέτασης. "Πρώτος" στις ψήφους αναδείχτηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ενώ η Άννα Βαγενά πρωταγωνίστησε σε επεισόδιο στο εντευκτήριο της Βουλής.

Τα 10 πολιτικά πρόσωπα, που φέρονται να εμπλέκονται σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες στο σκάνδαλο Novartis ψηφίστηκαν από τη Βουλή ότι πρέπει να οδηγηθούν σε προανακριτική εξέταση. 

Η Βουλή συνεδρίαζε περισσότερες από 18 ώρες και περίπου στις 03.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η μαραθώνια διαδικασία μέσα από μία θυελλώδη ημέρα γεμάτη κόντρες, αντεγκλήσεις, εντάσεις, συγκινήσεις και ευτράπελα.

Στις 05.37 τα ξημερώματα της Πέμπτης έγινε η ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, με την όλη διαδικασία να συμπληρώνει τις 20 ώρες. Και τα 10 πολιτικά πρόσωπα ψηφίστηκαν για να πάνε σε προανακριτική εξέταση, για την υπόθεση Novartis. Έτσι οι Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμένος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Ιωάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Κουτρουμάνης ψηφίστηκαν για την προανακριτική.

Η καταμέτρηση ξεκίνησε στις 04.30 και κράτησε περισσότερο από μία ώρα. Λίγο μετά τις 5.30 η Βουλή απεφάνθη ότι και τα 10 εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα θα παραπεμφθούν σε προανακριτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η πολύκροτη υπόθεση

Το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε περίπου στις 05:40 και έτσι οι Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμένος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Ιωάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Κουτρουμάνης ψηφίστηκαν για να παραπεμφθούν σε προανακριτική επιτροπή (θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες) για την υπόθεση Novartis. 

Η ΝΔ είπε «ναι» στην προανακριτική αλλά απείχε από την ψηφοφορία, ενώ Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι ψήφισαν «ναι» αλλά με άκυρα ψηφοδέλτια.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας:

Δημήτρης Αβραμόπουλος (ψήφισαν 218)

Έγκυρα 192, άκυρα 26Υπέρ 188, παρών 4

Ευάγγελος Βενιζέλος (ψήφισαν 217)Έγκυρα 191, άκυρα 26Υπέρ 185, παρών 6

Άδωνις Γεωργιάδης (ψήφισαν 218)

Έγκυρα 192, άκυρα 26Υπέρ 186, παρών 6

Γιώργος Κουτρουμάνης (ψήφισαν 217)Έγκυρα 192, άκυρα 25Υπέρ 180, κατά 1, παρών 11

Ανδρέας Λοβέρδος (ψήφισαν 217) Έγκυρα 190, άκυρα 27Υπέρ 186, παρών 4

Ανδρέας Λυκουρέντζος (ψήφισαν 218)

Έγκυρα 190, άκυρα 28Υπέρ 180, κατά 2, παρών 8

Παναγιώτης Πικραμμένος (ψήφισαν 218)Έγκυρα 180, άκυρα 28Υπέρ 170, κατά 8, παρών 12

Μάριος Σαλμάς (ψήφισαν 218) Έγκυρα 192, άκυρα 26Υπέρ 159, κατά 17, παρών 16

Αντώνης Σαμαράς (ψήφισαν 218)Έγκυρα 191, άκυρα 27Υπέρ 182, κατά 3, παρών 6

Γιάννης Στουρνάρας (ψήφισαν 218)Έγκυρα 190, άκυρα 28Υπέρ 182, κατά 2, παρών 6

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά της ψηφοφορίας ο κ. Αβραμόπουλος συγκέντρωσε τις περισσότερες παραπεμπτικές ψήφους (188). Ακολούθησαν οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος με 186, ενώ ο κ. Μάριος Σαλμάς έλαβε τις λιγότερες (159). 

Επίσης, αν και η ψηφοφορία ήταν μυστική, φαίνεται ότι στις περιπτώσεις των κ.κ. Πικραμμένου και Σαλμά υπήρξαν διαφοροποιήσεις από το στρατόπεδο της πλειοψηφίας.

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι η προανακριτική να έχει διάρκεια ένα μήνα, αλλά η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα αντέδρασαν και ζήτησαν τουλάχιστον 3 μήνες.

Συνολικά ψήφισαν 218 βουλευτές. Η ΝΔ, παρέστη στην ψηφοφορία, ωστόσο δεν προσήλθε στις κάλπες. Η ψηφοφορία ήταν μυστική όμως σύμφωνα με τις δηλώσεις των κομμάτων σχετικώς με την τοποθέτησή τους στην ψηφοφορία:

– Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζε υπέρ για όλα τα πρόσωπα

– Οι ΑΝΕΛ θα ψήφιζαν υπέρ για όλα τα πρόσωπα., με τον Πάνος Καμμένο να δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά, αλλά ανέφερε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση

– Η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι θα έριχναν σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που αναγράφει "Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)", το οποίο καταμετράται ως άκυρο

– Η ΧΑ θα ψήφιζε υπέρ για όλα τα πρόσωπα

-Το ΚΚΕ θα ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα

– Η Ένωση Κεντρώων, θα ψήφιζε"παρών"

Οι κάλπες όπως έχει ανακοινωθεί δεν έφεραν τα ονόματα των αναφερόμενων στην δικογραφία προσώπων, αλλά αριθμούς. Αυτές αριθμήθηκαν ως εξής: η κάλπη με το Νο 1 ήταν για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Νο2 κάλπη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η Νο 3 για τον ‘Αδωνη Γεωργιάδη, η Νο4 για τον Γιώργο Κουτρουμάνη, η κάλπη με το Νο5 για τον Ανδρέα Λοβέρδο , η Νο 6 κάλπη για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, η κάλπη Νο 7 για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο, η Νο 8 κάλπη για τον Μάριο Σαλμά, η κάλπη Νο 9 για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και η κάλπη με το Νο 10 για τον Γιάννη Στουρνάρα. Τα αναφερόμενα στην κυβερνητική πρόταση πρόσωπα, δεν ψήφισαν στις κάλπες, που τα αφορούν.

Τα παρελκόμενα

Δεν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Ο λόγος; Η αλλαγή του ονόματος του τέσσερις φορές, όπως είπε, στον κατάλογο των ομιλητών.

«Τώρα μου ανακοινώθηκε ότι μου αλλάζετε για 4η φορά στη σειρά των ομιλητών. Δεν θα κάνω ομιλία, θα την καταθέσω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Είναι προσβλητικό όχι μόνο για εμένα, αλλά και για το σημαντικό θέμα που συζητάμε να έχουμε μια διαδικασία κλωτσοσκούφι»

Οι απώλειες

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος, είπε στη Βουλή, ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Μάριου Σαλμά, προκειμένου να τον διευκολύνει να καταθέσει ως μάρτυρας όσα γνωρίζει για την υπόθεση Novartis, και στην Ελλάδα, και στις ΗΠΑ.

"Εμείς προτείνουμε στον κ. Σαλμά να πάει να καταθέσει και εδώ και στην Αμερική. Και δεν θα τον εμποδίσουμε με την ιδιότητα του εξεταζομένου" είπε ο κ. Καμμένος.

"Δηλώνω ότι θα ψηφίσουμε υπέρ της σύστασης της Επιτροπής και θα υπηρετήσουμε την Επιτροπή. Παράλληλα δηλώνω ότι όσον αφορά στον Μάριο Σαλμά, μετά την ομιλία του και την απόδειξη ότι συνεισέφερε ο ίδιος την υπόθεση αυτή στην ελληνική Δικαιοσύνη και τις ΗΠΑ, προσωπικά εγώ – κατά συνείδηση θα ψηφίσουν οι βουλευτές – δεν θα ζητήσω την παραπομπή του για να διευκολύνω το έργο του ως μάρτυρας να καταθέσει για αυτή τη βρώμικη υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα" πρόσθεσε.

Και τα ευτράπελα

Από την αρχή της συνεδρίασης φάνηκε ότι όλα θα κυλούσαν με τα απαραίτητα ευτράπελα να αποτελούν σημαντικό μέρος της συνεδρίασης.Το "Άει στο διάολο¨" της Τασίας Χριστοδουλοπούλου στον Βουλευτής της ΝΔ κ. Αθανασίου αλλά κυρίως η άρνησή της ότι το είπε και το αίτημά της να σβηστεί από τα πρακτικά γιατί ήταν αγένεια…για όποιον το είπε, ήταν μόνο η αρχή.

Ακολούθησαν τα γέλια Πολάκη στη φορτισμένη ομιλία του κ. Πικραμμένου που πυροδότησε το κλίμα αλλά και την αντίδραση του Βασίλη Κικίλια, οι απειλές του Άδωνι Γεωργιάδη περί φυλακής αλλά και το "παραχέσαμε" που ακούστηκε 3-4 φορές προκειμένου και αυτό να σβηστεί από τα πρακτικά.

Θερμό επεισόδιο και στο εντευκτήριο

Ωστόσο, θερμό επεισόδιο είχαμε και στο εντευκτήριο της Βουλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά. Όλα ξεκίνησαν όταν μπήκε μέσα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά και είπε: «Δεν έχουν καταλάβει ότι η κατάσταση έχει αλλάξει και δεν είναι αφεντικά του λαού ….».

«Εσύ ποια είσαι;» τη διέκοψε κάποια παριστάμενη, με την κ. Βαγενά να απαντά: «Εγώ είμαι εκλεγμένη του ελληνικού λαού, εσύ ποια είσαι;» απάντησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που επέμενε για ώρα να συνεχίζει να την ρωτά ποια είναι.

«Μπράβο, αυτή είναι η δημοκρατία σας, να ζητάτε στοιχεία» επενέβη κάποιος άλλος προκαλώντας αυτή την φορά την αντίδραση άλλης παρέας στο βάθος της αίθουσας.

«Δεν μας αφήνετε να ακούσουμε» αναφώνησαν δύο άνδρες που φέρεται να ανήκουν στη Ν.Δ..

Αυτή τη φορά παρενέβη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης. «Οι κύριοι είναι βουλευτές και βρίσκονται εδώ;».

Χρειάστηκε να επέμβει η ασφάλεια για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, με τον έναν εκ των δύο κυρίων να υποστηρίζει πώς έχει μάρτυρες ότι ο κ. Γάκης τον αποκάλεσε «καραγκιόζη» και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να το αρνείται.

Τότε, στην αίθουσα μπήκε ξανά η Άννα Βαγενά που φώναξε: «νομίζω ότι απέξω γράφει εντευκτήριο βουλευτών και ευρωβουλευτών…».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments