Παιδί

Χαμόγελο του Παιδιού: Ο σχολικός εκφοβισμός δεν υπάρχει μόνο μέσα στη σχολική κοινότητα

Χαμόγελο του Παιδιού: Ο σχολικός εκφοβισμός δεν υπάρχει μόνο μέσα στη σχολική κοινότητα
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, το www.pagenews.gr βρέθηκε στη διαδραστική συνάντηση που διοργάνωσε το Χαμόγελο του Παιδιού, με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α’ Λυκείου από το ΓΕΛ Θρακομακεδόνων υπό το συντονισμό του Yousmile με θέμα το Σχολικό Εκφοβισμό, το «bullying».

Ο Σχολικός εκφοβισμός & η ενδοσχολική βία υπάρχουν τόσο στη σχολική κοινότητα όσο κι έξω απ’ αυτήν, διαμηνύει ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος στο "Χαμόγελο του παιδιού".

Γράφει η Έπη Τρίμη

Ο κ. Γιαννόπουλος δημιούργησε το Χαμόγελο του Παιδιού, προσπαθώντας να εκπληρώσει το όνειρο του γιου του Ανδρέα, που έφυγε από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο, σε ηλικία μόλις 10 ετών. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, το www.pagenews.gr βρέθηκε εχθές στη διαδραστική συνάντηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α’ Λυκείου από το ΓΕΛ Θρακομακεδόνων υπό το συντονισμό του Yousmile με θέμα το Σχολικό Εκφοβισμό, το «bullying», όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιείται διεθνώς για να περιγράψει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Ο όρος, προέρχεται από το ρήμα «bully» που σημαίνει «πληγώνω ή τρομοκρατώ ή υποχρεώνω κάποιον με τη βία να κάνει κάτι που δε θέλει.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος εκφοβίζει τους άλλους. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχει υποστεί ο ίδιος εκφοβισμό και να εκτονώνει κατά κάποιο τρόπο το θυμό του εκφοβίζοντας άλλους. Ή μπορεί μέσα απ’ αυτό να νιώθει ανώτερος απ’ τους άλλους, να αισθάνεται ότι έχει ισχύ και εξουσία. Ίσως ακόμη να το κάνει για να τραβήξει την προσοχή, πιστεύοντας ότι θα γίνει δημοφιλής ή ότι θα τον βοηθήσει να ενταχθεί σε κάποια παρέα. Κάποιοι bullies δεν έχουν αυτοσκοπό να τρομοκρατήσουν τους «αδύναμους» συμμαθητές τους, αλλά το κάνουν για να «πατήσουν» σ’ αυτούς προκειμένου να πείσουν τους πάντες ότι αυτοί είναι οι αρχηγοί. Σκοπός τους είναι, δηλαδή, να κάνουν όλους τους άλλους να φοβούνται, για να τους σέβονται και να τους υπηρετούν.

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος

«Η εμπειρία μας, τόσο μέσα από την καθημερινή μας παρουσία σ’ όλα τα σχολεία πανελλαδικά όσο και από τις κλήσεις που λαμβάνουμε, μάς έχει δείξει ότι ο Σχολικός εκφοβισμός και η Ενδοσχολική βία υπάρχουν τόσο στη σχολική κοινότητα όσο κι έξω απ’ αυτήν. Δυστυχώς δεν είναι μια «μόδα» που περνάει αλλά ένα φαινόμενο που αποκτά όλο και περισσότερες μορφές. Εσείς αντέχετε στη σκέψη ότι το παιδί σας δε θέλει να πάει σχολείο ή δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ γιατί κάποιος το «πειράζει»; Αντέχετε στη σκέψη ότι κάποια παιδιά δεν ανέχονται άλλο τα «αστεία» ή το διασυρμό και θέλουν να δώσουν ένα τέλος στη ζωή τους για να σταματήσει το μαρτύριό τους; Εμείς στο Χαμόγελο δεν το αντέχουμε και γι’ αυτό βρισκόμαστε δίπλα στα παιδιά τόσο σε προληπτικό / συμβουλευτικό επίπεδο όσο και θεραπευτικό. Ας αρχίσουμε να αποδεχόμαστε ότι τα παιδιά μας έχουν τη δική τους φωνή κι ας τα ακούσουμε, ας τα παρατηρήσουμε, ας τα θωρακίσουμε για να γίνουν οι ενήλικες που θα κάνουν την κοινωνία μας καλύτερη».

Οι πιο συνηθισμένες εκδηλώσεις ενδοσχολικής βίας είναι:

-Χειρονομίες, σπρωξιές, ξυλοδαρμοί-Φραστικές επιθέσεις, βρισιές, απειλές, προσβολές-Εκβιασμοί, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων-Κλοπές-Σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση-Αποκλεισμός από παρέες, παιχνίδια, δραστηριότητες

Ενδείξεις που πιθανόν να υποδηλώνουν ότι ένα παιδί έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού είναι:-Μειωμένη διάθεση ή άρνηση να πάει στο σχολείο με πρόσχημα αδιαθεσία-Αδικαιολόγητες απουσίες-Απροσδόκητη μαθησιακή πτώση που αποτυπώνεται με βαθμούς που πέφτουν-Στα διαλείμματα περνά το χρόνο του γύρω από τους εκπαιδευτικούς και τα γραφεία-Αλλάζει τις διαδρομές από και προς το σχολείο-Τα ρούχα του είναι συχνά κατεστραμμένα-Έχει σημάδια και μελανιές στο σώμα ή άλλες ενδείξεις επίθεσης και αποφεύγει να εξηγήσει πώς συνέβησαν-Χάνει συχνά τα πράγματά του-Ζητάει συχνά λεφτά-Αρνείται να συμμετέχει σε σχολικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες-Υπάρχουν επίμονες ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή του-Παραπονιέται για ψυχοσωματικά προβλήματα

Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν θύματα εκφοβισμού;

-Τα μοναχικά. Μερικά παιδιά που δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά στις κοινωνικές επαφές απομονώνονται και γίνονται εύκολος στόχος -Όσα θεωρούνται διαφορετικά, ίσως λόγω της εμφάνισης, της φυλής, της θρησκείας τους ή ακόμα και κάποιας αναπηρίας-Όσα δεν έχουν αυτοπεποίθηση

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να μιλήσουν οι ίδιοι οι έφηβοι και οι έφηβες για τις εμπειρίες τους και για τις συμπεριφορές που παρατηρούν μέσα κι έξω από τη σχολική κοινότητα. 

Ψυχολόγος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βασίστηκε στο video που δημιούργησαν και πρωταγωνίστησαν μαθητές εθελοντές του YouSmile με τίτλο: «Το Bullying δεν υπάρχει πια! Εσύ τι λες;» και πραγματοποίησε μια διαδραστική συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες να μοιράζονται τα δικά τους βιώματα και τις δικές τους απόψεις. 

Κλείνοντας τη συνάντηση προβλήθηκαν τα έργα μαθητών και μαθητριών από όλη την Ελλάδα, με κεντρικό σύνθημα «Μίλα τώρα», όπου με ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο παρουσιάζουν τα μηνύματα τους για το Σχολικό Εκφοβισμό. Η συγκεκριμένη ενέργεια πραγματοποιείται για 5η συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους. Φέτος συμμετείχαν περισσότερα από 40 σχολεία και περισσότεροι από 1.200 μαθητές και μαθήτριες, από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο! Όλα τα έργα προβάλλονται στο https://milatora.gr/schools/

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», έχοντας την προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (European Antibullying Network) θέτει όλες τις υπηρεσίες του στη διάθεση των παιδιών στην Ελλάδα, αναπτύσσει δράσεις και εργαλεία τόσο σε επίπεδο πρόληψης αλλά και δράσεις σε επίπεδο παρέμβασης και θεραπείας για κάθε παιδί–θύμα εκφοβισμού. Το 2017 πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης με θεματική την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό σε 14.502 μαθητές, 1.533 γονείς και 167 εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο επισκέψεων σε σχολεία όλης της Ελλάδας. Ενώ η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για παιδιά 116 111» παρείχε συμβουλευτική στήριξη σε 289 παιδιά που κάλεσαν για θέματα εκφοβισμού. 

Με αφορμή την 6η Μαρτίου, Σχολική Ημέρα ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργανώνει από τη Δευτέρα 5 Μαρτίου έως και την Κυριακή 11 Μαρτίου μια εβδομάδα Ευαισθητοποίησης & Κινητοποίησης μαθητών, γονέων κι εκπαιδευτικών σχετικά με το φαινόμενο. Η εβδομάδα Ευαισθητοποίησης & Κινητοποίησης σε μαθητές, γονείς & εκπαιδευτικούς περιλαμβάνει:

● Επικοινωνιακό υλικό της καμπάνιας ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ -Στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=QuIQtDYQdTM-Στο Facebook: https://www.facebook.com/hamogelo.org/videos/1226516794150471/ -Στο Twitter : https://twitter.com/hamogelo/status/970656216761425926 Μοιραστείτε τα και στα δικά σας Social Media με τα hashtag #ΜίλαΤώρα #StopBullying milatora.gr 

● Μηνύματα μαθητών από σχολεία της Ελλάδας Με κεντρικό μας σύνθημα ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ σχολεία από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν και δημιουργούν με το δικό τους μοναδικό τρόπο το μήνυμα. Οι ενέργειες προβάλλονται από τα Ψηφιακά Μέσα του Οργανισμού. Δείτε τα έργα των παιδιών: https://milatora.gr/schools/ 

● Διαδραστικές παρεμβάσεις σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείςΠαράλληλα στα σχολεία πραγματοποιούνται από Ψυχολόγους του οργανισμού πανελλαδικά (όπως γίνεται και κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου) διαδραστικές παρεμβάσεις στους μαθητές με βάση μία κοινωνική ιστορία ενός παιδιού που του ασκούν Bullying. Αξίζει να σημειωθεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της σχολικής κοινότητας στην Πρόληψη πραγματοποιεί οργανωμένες διαδραστικές, βιωματικές δράσεις που απευθύνονται στους μαθητές και στις μαθήτριες, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και κηδεμόνες. Οι παρεμβάσεις γίνονται από εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων του οργανισμού σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια πανελλαδικά. 

Η δράση υλοποιείται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο Συμφώνου Συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από το 2009, το οποίο επικαιροποιήθηκε πρόσφατα, και σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους, τους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας, τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Πώς να ενισχύσετε το έργο του «Χαμόγελου του παιδιού»:    

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στηρίζεται αποκλειστικά στις χορηγίες σε είδος ή οικονομικές των επιχειρήσεων καθώς και στις δωρεές των ιδιωτών.

Όλα τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού, τα οποία και δημοσιοποιούνται, ελέγχονται ετησίως από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών της Ernst and Young.Για τις δωρεές σας με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό είναι απαραίτητη η ενημέρωση μας στο τηλέφωνο 210 33 06 140 ή με fax στο 210 38 43 038 ή με αποστολή e-mail στο [email protected]. Η ενημέρωση θα πρέπει να γίνει μετά τη δωρεά σας προκειμένου να αποσταλεί η σχετική απόδειξη και ευχαριστήρια επιστολή.

Το Χαμόγελο του Παιδιού δε βγαίνει ποτέ στο δρόμο, ούτε από πόρτα σε πόρτα για να κάνει έρανο. Οι χρηματικές δωρεές για την ενίσχυση των σκοπών του γίνονται μόνο με κατάθεση σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, στα γραφεία του ή στους χώρους του. Επισημαίνει ότι για κάθε δωρεά, ανεξαρτήτως ποσού, ή για οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή, εκδίδεται νόμιμη απόδειξη με το λογότυπο του Συλλόγου.

Μπορείτε να στηρίξετε το έργο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποκτώντας τα είδη μας, πολλά από τα οποία κατασκευάζονται από τους εθελοντές μας. Αποκτήστε τα είδη μας μέσω του ηλεκτρονικού μας καταστήματος ή επισκεφτείτε το Εθελοντικό Δημιουργικό Εργαστήρι.

Πληροφορίες: E-mail: [email protected] – Τηλέφωνο: 210 7647760 & 211 7709980

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments