Γεύση

Μπακλαβάς, ο παραδοσιακός

Μπακλαβάς, ο παραδοσιακός
Σήμερα φτιάχνουμε μπακλαβά με τη συνταγή της γιαγιάς.

Ο κλασσικός μπακλαβάς με το φιστίκι αποτελεί ένα αγαπημένο γλυκό σε πολλούς.

Υλικά για 8 άτομα

40 φύλλα κρούστας250 γρ. βούτυρο πρόβειο (σε βάζο)250 γρ. βούτυρο αγελάδας300 γρ. φιστίκι Αιγίνης (σε ψίχα, χωρίς το κέλυφος)

Για το σιρόπι

600 γρ. ζάχαρη450 γρ. νερόχυμό από 1/4 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Αρχικά κόβουμε τα φύλλα κρούστας με μαχαίρι στις διαστάσεις του παραλληλόγραμμου ταψιού μας 30×40 εκ. ή όποιο μεγάλο ταψί διαθέτουμε.Σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το πρόβειο βούτυρο και το βούτυρο αγελάδος. Προσέχουμε απλώς να λιώσουν και να μην βράσουν.Στο μούλτι ή σε μπλέντερ αλέθουμε το φιστίκι όσο πιο ψιλό γίνεται. Αν το φιστίκι είναι χοντροκομμένο, θα ξεκολλάνε τα φύλλα του μπακλαβά.Βουτυρώνουμε το ταψί. Απλώνουμε μέσα ένα ένα τα μισά φύλλα κρούστας, ραντίζοντάς κάθε φύλλο με λιωμένο βούτυρο.Προσθέτουμε το αλεσμένο φιστίκι σε όλο το ταψί και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα με τον ίδιο τρόπο.Εναλλακτικά, μπορούμε να πασπαλίζουμε ένα-ένα τα βουτυρωμένα φύλλα με το φιστίκι, αντί να βάλουμε όλη τη γέμιση στη μέση.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150οC στον αέρα. Βάζουμε για 30 λεπτά το ταψί στο ψυγείο ή ιδανικά στην κατάψυξη, μέχρι να παγώσει καλά το βούτυρο, για να μπορέσουμε να το κόψουμε πιο εύκολα.Κατόπιν, κόβουμε τον μπακλαβά με κοφτερό μαχαίρι σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ελάχιστο νερό, ώστε να μην χωριστούν τα φύλλα στο ψήσιμο.Ψήνουμε τον μπακλαβά για περίπου 2 – 2½ ώρες. Πέντε λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Για το σιρόπι

Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τον χυμό πορτοκαλιού για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.Ξεφουρνίζουμε τον μπακλαβά. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε καλά, ανασηκώνουμε τις γωνίες με τη λάμα του μαχαιριού.Ο μπακλαβάς πρέπει να έχει ρόδινο χρώμα μέχρι κάτω και όλα τα φύλλα να έχουν χρυσορόδινο χρώμα.Περιχύνουμε λίγο λίγο τον καυτό μπακλαβά με το καυτό σιρόπι. Ο μπακλαβάς απορροφά γρήγορα το σιρόπι, γι’ αυτό προσθέτουμε το σιρόπι σε δόσεις.Αφήνουμε το γλυκό κατά μέρος να κρυώσει και να απορροφηθεί το σιρόπι πλήρως, πριν σερβίρουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νηστεία: Ποιες είναι οι δημοφιλείς τροφές και ποιες αποκλείονταιΣαρακοστή: Πώς η νηστεία επηρεάζει την υγεία μαςΔιαλειμματική νηστεία: Απώλεια βάρους μέσα σε λίγες εβδομάδεςΝηστεία το Πάσχα: Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments