Διεθνή

John le Carré: Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας των κατασκόπων

John le Carré: Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας των κατασκόπων
John le Carré: Ο συγγραφέας του «Ο άνθρωπος που γύρισε από το κρύο», έφυγε από την ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Ο John le Carré θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο συγγραφέας του ψυχρού πολέμου. Έργα του έγιναν ταινίες που συνάντησαν επίσης την επιτυχία. Μέσα από τους κατασκόπους και τις ιστορίες του ξεπρόβαλε η δυσωδία ενός συστήματος διαφθοράς και κυνισμού, διαπλοκής με την οικονομική εξουσία, τα παιχνίδια των κυβερνήσεων. Ο μεγάλος Βρετανός συγγραφέας David Cornwell, που έγινε γνωστός ως ο John le Carré, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 89 ετών.

«Προς μεγάλη μου θλίψη πρέπει να μοιραστώ μαζί σας την είδηση ότι ο David Cornwell, γνωστός στον κόσμο ως John le Carré, απεβίωσε έπειτα από σύντομη ασθένεια (σ.σ. δεν είχε σχέση με την COVID-19) στην Κορνουάλη, το απόγευμα του Σαββάτου» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Curtis Brown, που εκπροσωπούσε τον εκλιπόντα.

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται στους τέσσερις γιους του, στις οικογένειές τους και στην αγαπημένη του σύζυγο Τζέιν» κατέληξε.

Το μήνυμα της οικογένειας

Η οικογένεια του θανόντα, με σύντομο μήνυμα που μετέφερε ο ατζέντης του συγγραφέα, αναφέρεται στην απώλεια «μίας μεγάλης μορφής της βρετανικής λογοτεχνίας», που διακρινόταν για τη «μεγάλη ευστροφία», την «ευγένεια» και το «χιούμορ» του.

«Με μεγάλη μας θλίψη είμαστε υποχρεωμένοι να επιβεβαιώσουμε ότι ο David Cornwell -ο John le Carré- απεβίωσε εξαιτίας πνευμονίας το βράδυ του Σαββάτου» συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Το έργο που τον καταξίωσε

Ο John le Carré γνώρισε παγκόσμια επιτυχία με το μυθιστόρημα «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» (The Spy Who Came In from the Cold, 1963). Το έγραψε στα τριάντα του διότι «βαριόταν» τη δουλειά του διπλωμάτη στη βρετανική πρεσβεία στη Βόννη (στην τότε δυτική Γερμανία).

Το βιβλίο, παγκόσμιο μπεστ σέλερ -πούλησε πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα σε διεθνές επίπεδο- αφηγείται την ιστορία του Alec Limas, βρετανού διπλού πράκτορα, που πάει στην Ανατολική Γερμανία υποδυόμενος τον αυτόμολο. Η μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη, με τον Richard Burton στον πρωταγωνιστικό ρόλο, σήμανε την αρχή της μακράς συνεργασίας του Cornwell με μεγάλες εταιρείες κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών.

Η καριέρα του Cornwell ως μυστικού πράκτορα τερματίστηκε από τον βρετανό διπλό πράκτορα Kim Philby, ο οποίος αποκάλυψε τα ονόματα πολλών συμπατριωτών του που δούλευαν στις μυστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου στην KGB, την υπηρεσία πληροφοριών της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Ο άνθρωπος που θα γνώριζε τεράστια επιτυχία ως λογοτέχνης είχε αναγκαστεί τότε να παραιτηθεί από την MI6.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments