Πολιτική

Πολύ κοντά σε συμφωνία για το Σκοπιανό – Κρίσιμες οι επόμενες 20 μέρες

Πολύ κοντά σε συμφωνία για το Σκοπιανό – Κρίσιμες οι επόμενες 20 μέρες
Σε περίοδο εντατικών διαπραγματεύσεων σε ανώτατο επίπεδο και με την άμεση εμπλοκή των Βρυξελλών έχει εισέλθει η συζήτηση για την ονοματολογική διαφορά ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, με σκοπό να υπάρξει συμφωνία μέσα στον Ιούνιο για το Σκοπιανό.

Όπως επιβεβαιώθηκε και από τις χθεσινές επαφές, αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις –αν και σε διαφορετικό τόνο– των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, οι δύο πλευρές έχουν διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης όσον αφορά το Σκοπιανό. Η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι έτοιμη πριν από τις 28 Ιουνίου, όταν είναι προγραμματισμένη η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο τη διεύρυνση.

Επίσης, χθες, έγινε απολύτως σαφές ότι στην ΠΓΔΜ θα πρέπει να υπάρξουν εντός των επόμενων δύο-τριών εβδομάδων, άμεσες κινήσεις εξασφάλισης της συναίνεσης σε πιθανή συμφωνία, προκειμένου μια νέα συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στις αρχές Ιουνίου να έχει κάποιο νόημα. Ενδιάμεσα πιθανολογείται και νέα συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Παρ’ όλα αυτά και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία ορόσημο, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Ο κ. Τσίπρας μίλησε, για «τελευταία δύσκολα μέτρα», ενώ ο κ. Ζάεφ επισήμανε ότι υπάρχει μια συμφωνία την οποία θα πρέπει να συζητήσει στο εσωτερικό, ώστε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πολιτική συναίνεση στην ΠΓΔΜ. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε, χθες το απόγευμα, ότι είχαν πολύωρες διμερείς συζητήσεις οι οποίες διήρκεσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή τους το πρωί.

Τι γράφει ο ξένος Τύπος

«Ο Τσίπρας και ο Ζάεφ προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο στη διαμάχη για την ονομασία των Σκοπίων», γράφει η διαδικτυακή Die Zeit. Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ «έχουν βρει μια λύση για την κρατική ονομασία της Μακεδονίας», γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου, επικαλούμενη τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ για «μια εκδοχή που μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», ωστόσο θα πρέπει να προηγηθούν διαβουλεύσεις στο εσωτερικό των δύο χωρών, όπως διευκρίνισε.

Η Die Zeit επισημαίνει ότι «η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αρκέστηκε να κάνει λόγο στη Σόφια για προόδους στη διαδικασία επίλυσης της αντιπαράθεσης» και να δηλώσει ότι «αμφότερες οι χώρες κατέστησαν σαφές ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ο στόχος. Θα ήταν εξαιρετικά ευκταίο να μπορέσει να διευθετηθεί το ζήτημα της ονομασίας επειδή ειδικά για τη Μακεδονία εξαρτώνται βεβαίως πάρα πολλά από αυτό».

«Η Αθήνα φοβάται ενδεχόμενες εδαφικές αξιώσεις»

Η γερμανική εφημερίδα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, επισημαίνει ότι η διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων διαρκεί από το 1991 και σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπλοκάρει εξαιτίας της διαμάχης την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. «Οι αριστερίζουσες κυβερνήσεις των δύο χωρών μπήκαν ωστόσο στη διαδικασία να διευθετήσουν αυτή τη διαμάχη», γράφει η Die Zeit.

«Η Ελλάδα και η Μακεδονία αναγγέλλουν προόδους στη διαμάχη για την ονομασία», γράφει το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το δημοσίευμα παραθέτει τις δηλώσεις που πραγματοποίησαν μετά τη συνάντησή τους ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ και σημειώνει: «Από την ανεξαρτητοποίηση της Μακεδονίας από τη Γιουγκοσλαβία πριν από 27 χρόνια η Ελλάδα προβάλλει αντιστάσεις στο γεγονός ότι η γειτονική της χώρα έχει το ίδιο όνομα με την περιφέρεια της Μακεδονίας στον ελληνικό Βορρά. Η Αθήνα φοβάται το ενδεχόμενο να τεθούν αργότερα εδαφικές αξιώσεις (…)».

Τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σχολιάζει και η ψηφιακή Welt σε άρθρο της για τη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια. Όπως παρατηρεί, «σε μια μακροχρόνια αντιπαράθεση (σ.σ. μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων) διαφάνηκε εν τω μεταξύ μια σημαντική επιτυχία».

Μέι: Η επίλυση του ονοματολογικού θα αποφέρει οφέλη και στις δύο χώρες

Επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποίησε την Πέμπτη, μετά τη σύνοδο στη Σόφια, η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

Η κ. Μέι δήλωσε, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ, πως η πΓΔΜ έχει δεσμευτεί σε λύση στο θέμα του ονόματος, υπογράμμισε πως η λύση αυτή θα αποφέρει καθαρά οφέλη και στις δύο χώρες και εξέφρασε την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε από την πλευρά του πως η φιλία μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας μεγαλώνει, «οικοδομείται εμπιστοσύνη και πιστεύω ειλικρινά ότι μπορούμε να βρούμε λύση».

Η εκδοχή η οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις δύο πλευρές είναι μια συνολική λύση και όχι τμηματικές λύσεις, ανέφερε ο Ζάεφ και υπογράμμισε πως με την συνέχιση των διαβουλεύσεων στο εσωτερικό των δύο χωρών «επιθυμούμε να διαπιστώσουμε αν πράγματι μπορεί να γίνει αποδεκτή η λύση από τις δύο πλευρές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίπρας και Ζάεφ "άγγιξαν" τη λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments