Οικονομία

Αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον Moody’s

Αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον Moody’s
"Σταθερές οι προβλέψεις των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της χώρας" σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.

Στην αναβάθμιση του outlook των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών από “αρνητικό” σε “ουδέτερο” προχώρησε την Τρίτη ο Moody’s, με τον οίκο αξιολόγησης να τονίζει πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας έχουν σταθερές προοπτικές για τους επόμενους 12 με 18 μήνες. 

“Αναμένουμε ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα θα επιστρέψουν σε οριακή κερδοφορία το 2016-2017 εξαιτίας των σημαντικά χαμηλότερων προβλέψεων για επισφαλή δάνεια, του μειωμένου κόστους χρηματοδότησης και των συγκρατημένων λειτουργικών δαπανών” σημειώνεται από τον οίκο.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να ανακτήσουν την πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά repo, μειώνοντας τον ELA και βελτιώνοντας τα προφίλ ρευστότητας και χρηματοδότησης. Ωστόσο, ο Moody’s σημειώνει πως είναι πιθανό να παραμείνουν εξαρτημένες από την χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας.

Στην έκθεση τους, οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν πως αναμένουν υποχώρηση του ποσοστού των επισφαλών δανείων στο 40% μέχρι το τέλος του 2017 από 45% που είχε διαμορφωθεί τον Ιούνιο του 2016.

Ακόμα, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές προς την κυβέρνηση Τσίπρα, οι αναλυτές σημειώνουν πως οι τράπεζες δεν έχουν να περιμένουν καμία στήριξη από την κυβέρνηση, καθώς “η κυβέρνηση έχει περιορισμένη οικονομική «δυναμη» λόγω της πλήρης εξάρτησης της από τους δανειστές”, όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση.

Για την Ελλάδα, ο Moody’s προβλέπει πως το ΑΕΠ της χώρας θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 1,8% το 2017 από μηδενική ανάπτυξη για το τρέχον έτος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments