Οικονομία

Απατηλό το “όνειρο” Μοσκοβισί για τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup(;)

Απατηλό το “όνειρο” Μοσκοβισί για τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup(;)
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών σημειώνουν πρόοδο αλλά υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες για μια τεχνική συμφωνία, τόνισε ο Γάλλος επίτροπος.

Με… πολιτική λύση φαίνεται τελικά, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, πως θα “κλειδώσουν” ορισμένες από τις εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης, καθώς πέρα από τις Βρυξέλλες και ο Γάλλος Επίτροπος το επιβεβαιώνει. Οι ελπίδες για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πέφτουν πάνω σε νάρκες, ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το “καυτό” μέτωπο τωβ εργασιακών θα κλείσει με σημαντικούς συμβιβασμούς από την Αθήνα.

“Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών σημειώνουν πρόοδο αλλά υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες για μια τεχνική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις”, υπογράμμισε ο Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

“Οι συζητήσεις συνεχίζονται, υπάρχει προσέγγιση αλλά έχουμε ακόμη δουλειά”, συμπλήρωσε ο Γάλλος Επίτροπος.

“Μία τεχνική συμφωνία θα επέτρεπε στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, που συνεδριάζουν τη Δευτέρα, να ξεκινήσουν συζητήσεις και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους, που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018”, σημείωσε ο ίδιος.

Λίγα 24ωρα πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου οι Βρυξέλλες μιλούν πια για συμφωνία σε ανώτερο, πολιτικό επίπεδο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε χθες ότι αν και το τελευταίο διάστημα οι εξ’΄αποστάσεως διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών γίνονται σε πολύ καλό κλίμα, ωστόσο οι εκκρεμότητες στα εργασιακά σχηματίζουν “βουνό”.

Η ίδια πηγή επεσήμανε πως δεν διαβλέπεται συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως προς τα εργασιακά, οπότε το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές θα πρέπει να καλυφθεί με πολιτική λύση. 

Την ίδια ώρα η 31χρονη Έφη Αχτσιόγλου βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου έχει επαφές με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό η υπουργός Εργασίας είχε τετ-α-τετ με τον Τζιάνι Πιτέλα.

Λίγο μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρόεδρος της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών δήλωσε σχετικά με τη διαπραγμάτευση πως συμμερίζεται την άποψη ότι “πρέπει να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει καμία «τιμωρητική» εφαρμογή του μνημονίου για την Ελλάδα. 

“Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει την εξαίρεση στην ΕΕ όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πιτέλα και προσέθεσε ότι “οι συλλογικές συμβάσεις είναι ένα σημαντικό κεκτημένο, το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments