Πολιτισμός

Ενός αιώνα γίνεται το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Ενός αιώνα γίνεται το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών
100 χρόνων αγώνες με μετερίζι, το ''σανίδι'' ή την κάμερα.

Με έκθεση σπάνιου υλικού από πλούσιο αρχείο και η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Μαρτίου, εγκαινιάαζεται, σήμερα στις 6μιση το Πολιτιστικό Κέντρο ”Μελίνα”, συνοδεύοντας την 100ή επέτειο λειτουργίας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Το ΣΕΗ αποτελεί το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο για τους καλλιτέχνες, τόσο του θεάτρου όσο και του κινηματογράφου. Τα μέλη του, δεν ήταν απλά επαγγελματίες ή καλλιτέχνες του χώρου, αλλά και πρωταγωνιστικά, πολλές φορές, πρόσωπα σε κρίσιμες και ιστορικές περιόδους του έθνους. Κάτι, βέβαια, που είχε και το ανάλογο κόστος, ενίοτε δυσβάσταχτο για τους ηθοποιούς, οι οποίοι πολλάκις υπήρξαν μπροστάρηδες σε αγώνες, κυρίως ελευθερίας, ανεξαρτησίας και δημοκρατίας.

Το ΣΕΗ διαλύθηκε από τη χούντα, αλλά τα μέλη του, σχεδόν το σύνολο των ηθοποιών, αγωνίστηκαν για την ανατροπή της μέσα από διάφορες παράνομες οργανώσεις. Κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι ηθοποιοί του διαλυμένου ΣΕΗ κατάφεραν να συντονιστούν και να οργανώσουν απεργία, κλείνοντας όλα τα θέατρα και καλώντας τους θεατές να συγκεντρωθούν στο Πολυτεχνείο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments