Ελλάδα

Τα ΕΛΤΑ ρίχνουν τις ευθύνες στην ιδιωτική εταιρεία για τα “τρομοδέματα”

Τα ΕΛΤΑ ρίχνουν τις ευθύνες στην ιδιωτική εταιρεία για τα “τρομοδέματα”
Ευθύνες για κενό ασφαλείας επιρρίπτουν στην ιδιωτική εταιρεία που έχει την ευθύνη για τα δέματα στο αεροδρόμιο, επιρρίπτουν τα ΕΛΤΑ για τα τρομοδέματα που απεστάλησαν σε Παρίσι-Φρανκφούρτη.

Τα ΕΛΤΑ κάνουν λόγο για “ενδεχόμενες αβλεψίες” από πλευράς της εταιρείας η οποία διαχειρίζεται τον εξοπλισμό ασφαλείας του κέντρου διαλογής των ΕΛΤΑ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Πρόκειται για την εταιρεία Mega Sprint Guard Security η οποία πραγματοποιεί τους ελέγχους για λογαριασμό των ΕΛΤΑ. Η εξειδικευμένη εταιρεία είναι πιστοποιημένη, σύμφωνα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, και την πιστοποίησή της αναλαμβάνει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τις ως τώρα εκτιμήσεις, το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στη ρύθμιση του εύρους ευαισθησίας των μηχανημάτων, από όπου περνούν όλα τα ταχυδρομικά αντικείμενα. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα τρομοδέματα δεν είχαν πυροκροτητή, ενώ περιείχαν μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης και μάλιστα μη ανιχνεύσιμη, προέκυψε το κενό ασφαλείας. 

Τα μηχανήματα ανίχνευσης έχουν ένα εύρος ευαισθησίας το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί χειροκίνητα. Εκτιμάται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο εξοπλισμός είχε ρυθμιστεί στον χαμηλότερο βαθμό ευαισθησίας, ώστε να μη «χτυπάει» σε κάθε ταχυδρομικό αντικείμενο που διέρχεται από το μηχάνημα. Ετσι περιορίζεται ο χρόνος της διαδικασίας ελέγχου και ο όγκος δουλειάς των υπαλλήλων της εταιρείας, αφήνουν να εννοηθεί από τα ΕΛΤΑ.

Το δέμα προς τον Σόιμπλε (προφανώς και εκείνο προς τα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι) συγκεντρώθηκε στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, όπου ταξινομούνται τα δέματα και οι επιστολές ανάλογα με τον προορισμό τους. Στη συνέχεια, το δέμα κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» όπου πέρασε μέσα από ακτινοσκοπική συσκευή (X-ray) ελέγχου αεροπορικού φορτίου, καθώς και από συσκευή ανίχνευσης ιχνών εκρηκτικών (Explosives Trays Detector). Ολο το ηλεκτρονικό σύστημα και ο εξοπλισμός ελέγχου των ΕΛΤΑ είναι γερμανικής κατασκευής και ανανεώθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 2017. 

Η ανακοίνωση των ΕΛΤΑ

“Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό για την ανίχνευση εκρηκτικών μηχανισμών, αφού ο χειρισμός του εξοπλισμού γίνεται από εξειδικευμένη εταιρία, η οποία διαθέτει την απαραίτητη πιστοποίηση.

Πρόκειται για ηλεκτρονικό σύστημα που αποτελείται από ακτινοσκοπική συσκευή X-RAY ελέγχου αεροπορικού φορτίου, και συσκευή ανίχνευσης ιχνών εκρηκτικών (Explosives Trays Detector), το οποίο είναι εγκεκριμένο από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή, για πιστοποίηση τεχνολογικού εξοπλισμού ελέγχου στην αεροπορική ασφάλεια.

Ο προαναφερόμενος εξοπλισμός ελέγχου είναι Γερμανικής κατασκευής, ο πλέον σύγχρονος που υπάρχει στην Ελλάδα, ανανεώθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2017 από τα ΕΛΤΑ, είναι εγκατεστημένος και λειτουργεί στο αεροδρόμιο ‘’Ελ. Βενιζέλος’’. Ο χειρισμός του εξοπλισμού γίνεται από εξειδικευμένη εταιρία, η οποία διαθέτει την απαραίτητη πιστοποίηση που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Οι έλεγχοι διενεργούνται από την εν λόγω εταιρία, από πιστοποιημένο προσωπικό της, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου και παραδίδονται οι ταχυδρομικές αποστολές πριν τη φόρτωσή τους στα αεροσκάφη. Έπειτα από απόφαση των Ελληνικών Ταχυδρομείων διενεργείται εξονυχιστική έρευνα για να διαπιστωθούν οι ενδεχόμενες αβλεψίες από πλευράς της εταιρίας η οποία έχει αναλάβει, σύμφωνα με όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, τον έλεγχο για τις ταχυδρομικές αποστολές που διακινούνται αεροπορικώς προς το εξωτερικό. Παράλληλα συνεργάζονται με τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές ασφαλείας για την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού και η διαδικασία είναι σε προανακριτικό στάδιο.

Σε κάθε περίπτωση τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης, θα ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρία. Τονίζουμε ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες από την Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση καθώς και τους κανονισμούς ασφαλείας διακίνησης ταχυδρομικών αεροπορικών αντικειμένων.

Οφείλουμε ωστόσο να υπενθυμίσουμε ότι, παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί σε πολλά ταχυδρομεία στον κόσμο”.

Γεωργιάδης: Απεδείχθη τι μπάχαλο υπάρχει Ευθύνες στα ΕΛΤΑ και στις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες για ανεπαρκή έλεγχο του εκρηκτικού δέματος που εστάλη στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επέρριψε, μέσω του ΣΚΑΪ, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναγράφεται ως αποστολέας του φακέλου. «Ο φάκελος εντοπίστηκε εκεί όπου έγινε σοβαρός έλεγχος και απεδείχθη τι μπάχαλο υπάρχει στα ΕΛΤΑ και στις άλλες υπηρεσίες από όπου πέρασε», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Το χειρότερο είναι ότι κάποιοι το παίρνουν για αστείο, ενώ δεν είναι καθόλου αστείο και εκθέτει τη χώρα», είπε.

Στο μεταξύ, από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το πώς ένας φάκελος με εκρηκτικά πέρασε τις διαδικασίες ανίχνευσης και ελέγχου για να καταλήξει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεσα εξονυχιστική έρευνα για τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα μας και να αποδοθούν ευθύνες»

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν λάβρος κατά της Mega Sprint Guard

Η εταιρεία «Mega Sprint Guard» έχει βρεθεί παλαιότερα στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συλλογικοτήτων και οργανώσεων. Τον Απρίλιο του 2014 4 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη βουλευτή και υποψήφια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Χαραλαμπίδου με ερώτησή τους προς τους τότε υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών κατήγγειλαν τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που επικρατεί στον κλάδο των security, ο οποίος επιβραβεύεται με δημόσιες συμβάσεις για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων φορέων του Δημοσίου, όπως ανέφεραν.

Και στην ερώτησή τους οι 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονταν στη περίπτωση της εταιρείας «Mega Sprint Guard» Α.Ε, η οποία σύμφωνα με τους βουλευτές “αυθαιρετεί σε βάρος των εργαζομένων της, επιβάλλοντας σε αυτούς μια επαίσχυντη επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας. Επιπλεόν, το προσωπικό της εταιρείας επί το πλείστον παραμένει απλήρωτο από 3 έως 5 μήνες, ενώ η διοίκηση αρνείται εδώ και 4 χρόνια να καταβάλλει στους εργαζόμενους επιδόματα και άδειες”.

Όπως τόνιζαν τότε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι φανερό ότι μια επιχείρηση η οποία δρα ανεξέλεγκτη, καταστρατηγώντας κάθε έννοια εργατικού δικαίου, αντί να υφίσταται τις ανάλογες κυρώσεις, επιβραβεύεται με κρατικά συμβόλαια και συμβάσεις έργου με Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου και Υπουργεία».

Τέλος, ζητούσαν από το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει σε ενέργειες, προκειμένου να καταβληθούν όλες οι οφειλές της επιχείρησης «Mega Sprint Guard» προς τους εργαζομένους, και να λάβει μέτρα ώστε να ελεγχθούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των υπηρεσιών ασφαλείας και φύλαξης.

Το 2013 η συλλογικότητα Αυτόνομη Παρέμβαση, κατήγγειλε εππίσης την εταιρείας και την τότε ηγεσία του υπ. Εργασίας ότι έχουν συνάψει “αμαρτωλή επιχειρησιακή σύμβαση”.

Οπως υποστήριζαν “συμβόλαια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ έχει συνάψει το ελληνικό Δημόσιο με την εταιρεία MEGA SPRINT GUARD, για την φύλαξη εγκαταστάσεων. Η συγκεκριμένη εταιρεία επεδίωξε να θεσμοθετήσει, μέσω επιχειρησιακής σύμβασης, την αποπληρωμή των δεδουλευμένων μετά από 90 ημέρες. Ωστόσο, μετά και το σάλο που προκλήθηκε η επίμαχη διάταξη απαλείφθηκε, αν και είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας”.

Τόνιζαν δε ότι η MEGASPRINT GUARD έχει αναλάβει από τις 2 Ιανουαρίου 2013 τη φύλαξη του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφέροντας μάλιστα ως ανάγκες φύλαξης τις εργατικές διαδηλώσεις, ενώ της έχει ανατεθεί επίσης η φύλαξη κτιρίων του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείο Οικονομικών και Αττικό Μετρό.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση στηλιτεύει την «ισχυρή διαπλοκή μεταξύ επιχειρήσεων και κυβέρνησης για την χωρίς ηθικούς φραγμούς αισχρή εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και με επίδικο την –με κάθε τρόπο και κάθε μέσο – διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments