Αθλητισμός

Στο ΟΑΚΑ… ΠΑΟ Final-4, εκτός έδρας… δεν ΠΑΟ πουθενά!

Στο ΟΑΚΑ… ΠΑΟ Final-4, εκτός έδρας… δεν ΠΑΟ πουθενά!
Σε άλλο ένα εντός έδρας παιχνίδι ο Παναθηναϊκός έδειξε πως μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε, με τον θρίαμβο επί της Ρεάλ, την ώρα που «παραπατάει» μακριά από το ΟΑΚΑ. Το SDNA δείχνει με αριθμούς τα δύο πρόσωπα των «πράσινων».

Μετά από δύο εκτός έδρας στραπάτσα, ο Παναθηναϊκός επιστρέφοντας στο ΟΑΚΑ, κατάφερε να υποτάξει τη «βασίλισσα» και πρωτοπόρο της Euroleague Ρεάλ και να δείξει για άλλη μια φορά πως όταν παίζει στο «σπίτι» του, ενώπιον του κοινού, μεταμορφώνεται προς το καλύτερο και έχει τη δυνατότητα να νικήσει οποιονδήποτε, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει εκτός ΟΑΚΑ, όπου μπορεί να ηττηθεί από οποιονδήποτε!

Με λίγα λόγια εντός έδρας η ομάδα του Πασκουάλ είναι επιπέδου Final-4, αφού πιάνει απόδοση υψηλού επιπέδου κι έχει την ικανότητα να παίρνει τα παιχνίδια ακόμα κι αν της… στραβώνουν (σ.σ. με Μακάμπι, Εφές, Ούνικς), με την ίδια ευκολία όπου εκτός έδρας μπορεί να χάσει έστω κι αν το ματς είναι στα μέτρα της (σ.σ. με Ούνικς, Ζαλγκίρις)!

Εξάλλου, πριν από μόλις μία εβδομάδα είχε υποχρεωθεί σε άλλη μία εκτός έδρας ήττα, στο Κάουνας από την Ζαλγκίρις, καταδεικνύοντας την αδυναμία του όταν δεν παίζει μπροστά στον κόσμο του. «Στο ΟΑΚΑ νιώθουμε πιο άνετα, με τον κόσμο να φωνάζει για εμάς. Είναι πάντα ωραίο να παίζεις στο σπίτι σου», έχουν παραδεχθεί κατά καιρούς οι παίκτες των κυπελλούχων Ελλάδας και πιθανότατα έχουν δίκιο!

Η «πράσινη» συγκομιδή εντός κι εκτός έδρας αποδεικνύει περίτρανα του λόγου το αληθές, αφού στο ΟΑΚΑ η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ μετράει 12 νίκες σε 13 αγώνες, έχοντας ηττηθεί μόνο από τον Ολυμπιακό (77-79), ενώ εκτός έδρας τα δεδομένα είναι αντίστροφα, καθώς μετράει μόλις τρία «διπλά» σε 13 αγώνες (σε Μπάμπεργκ, Μιλάνο και Πόλη με την Γαλατά)!

Είναι χαρακτηριστικό πως βάσει των εντός έδρας επιδόσεων ο Παναθηναϊκός είναι πρώτος μαζί με την ΤΣΣΚΑ, ενώ μόλις μία ήττα έχει και η Ρεάλ (11-1), την ώρα που εκτός έδρας είναι μόλις δέκατος, με τρεις νίκες να μετρούν Μπάμπεργκ, Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, ενώ λιγότερα «διπλά» έχουν μόνο Ούνικς (2), Μιλάνο (1), Γαλατασαράι (1)!

Χάνει 12 πόντους εκτός έδρας! Ομως για να φανούν πιο ξεκάθαρα οι διαφορές στην αγωνιστική συμπεριφορά του Παναθηναϊκού ήταν καλείται να δοκιμαστεί σε αντίπαλη έδρα στην Euroleague, καταφύγαμε σε επιμέρους σύγκριση των «πράσινων» αριθμών εντός κι εκτός ΟΑΚΑ.

Με την πρώτη ανάγνωση… «βγάζει μάτι» η επιθετική και αμυντική επίδοση. Την ώρα που στο ΟΑΚΑ η ομάδα του Πασκουάλ σκοράρει 80,7 πόντους και δέχεται 72,8 (+7,9π.), εκτός έδρας τα δεδομένα αντιστρέφονται κι αυτό γιατί σκοράρει 74,1 πόντους και δέχεται 78,6 (-4,5), με την διαφορά να αγγίζει εντός κι εκτός να αγγίζει τους 12,4 πόντους!

Αυτοί οι αριθμοί προκύπτουν φυσιολογικά βάσει του ρεκόρ στο ΟΑΚΑ και μακριά από αυτό, ωστόσο για να φτάσουμε εκεί, συντελούν οι επιμέρους στατιστικοί δείκτες.

Κόντρα στο… ρεύμα Κι όμως, οι «πράσινοι» δεν τα καταφέρνουν εκτός έδρας παρότι βάσει αριθμών σουτάρουν καλύτερα έξω από τη γραμμή των 6,75μ. (37,2% έναντι 35,2%), αλλά και αισθητά καλύτερα στις βολές (75,3% έναντι 67,3%), με τα δίποντα αντίθετα να έχουν απόκλιση 5%, αφού στο ΟΑΚΑ είναι στο 47,6% και εκτός στο 47,6%.

Από εκεί και πέρα, οι μόνοι «πράσινοι» δείκτες που είναι βελτιωμένοι εκτός έδρας είναι οι ασίστ και τα ριμπάουντ. Η δημιουργία του Παναθηναϊκού στην έδρα του είναι στις 14,5 ασίστ, που ανεβαίνουν στις 15,7 εκτός, ενώ στα ριμπάουντ οι «πράσινοι» είναι οριακά καλύτεροι εκτός έδρας στο σύνολο, όπου βέβαια… χάνουν, καθώς είναι χαμηλά στον σχετικό τομέα.

Συγκεκριμένα, μαζεύουν 2,8 λιγότερα ριμπάουντ σε σχέση με τους αντιπάλους τους στο ΟΑΚΑ, σε σχέση με τα 2,7 λιγότερα εκτός έδρας, ενώ είναι καλύτεροι εκτός έδρας και στον αριθμό των επιθετικών ριμπάουντ που… επιτρέπουν στους αντιπάλους τους, οι οποίοι παίρνουν 11 επιθετικά στο ΟΑΚΑ και 9,4 όταν τον υποδέχονται.

Στα υπόλοιπα… χειρότερος Ενας πολύ σημαντικός τομέας για τον Παναθηναϊκό είναι τα λάθη. Οι «πράσινοι» είναι η καλύτερη ομάδα της Euroleague σε αυτόν τον τομέα, αφού με 10,7 ανά αγώνα κάνουν τα λιγότερα εκ των 16 της διοργάνωσης και είναι καθοριστικό για την ομάδα του Πασκουάλ πως κάνει σχεδόν δύο παραπάνω λάθη εκτός έδρας. Στο ΟΑΚΑ υποπίπτει σε 9,8 λάθη, ενώ εκτός κάνει 11,6!

Επιπλέον, στο «σπίτι» του αναγκάζει τον αντίπαλο να κάνει 13,9 λάθη, ενώ όταν παίζει στις αντίπαλες έδρες, ο γηπεδούχους κάνει 12,3. Είναι αξιοσημείωτο πως η μοναδική ομάδα που κατάφερε να κάνει μονοψήφιο αριθμό λαθών στο ΟΑΚΑ, είναι και η μοναδική που έφυγε νικήτρια από την «πράσινη» έδρα, αφού ο Ολυμπιακός είχε κάνει μόλις έξι στην αναμέτρηση της 18ης Νοεμβρίου.

Παράλληλα, η ομάδα του Πασκουάλ… κλέβει λιγότερο μακριά από το ΟΑΚΑ, αφού έχει 6,2 κλεψίματα, σε σχέση με τα 7,5 που κάνει στην Αθήνα, τομέας που έχει άμεση συνάρτηση με τα λάθη.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τα δύο πρόσωπα του Παναθηναϊκού, εντός κι εκτός έδρας, για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα:

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE ΤΟΜΕΑΣ    ΕΝΤΟΣ    ΕΚΤΟΣ ΕΠΙΘΕΣΗ    80,7    72,8 ΑΜΥΝΑ    74,1    78,6 2Π. (%)    52,7    47,6 3Π. (%)    35,2    37,2 ΒΟΛ. (%)    67,3    75,3 ΡΙΜΠ. (+-)    -2,8    -2,7 ΕΠ. ΡΙΜΠ. ΑΝΤΙΠ.    11    9,4 ΑΣ.    14,5    15,7 ΚΛ.    7,5    6,2 ΛΑΘΗ    9,8    11,6 ΛΑΘΗ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ    13,9    12,3

πηγή:  sdna.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments