Οικονομία
pagenews.gr / Οικονομία / Έκλεισε η συμφωνία – Στα 5.685 το αφορολόγητο – 9% μείωση στις συντάξεις
Έκλεισε η συμφωνία – Στα 5.685 το αφορολόγητο – 9% μείωση στις συντάξεις | Pagenews.gr
Pagenews Team 2 Μαΐου 2017, 03:59 2 Μαΐου 2017, 3:59

Χρειάστηκαν περίπου 12 ώρες διαπραγματεύσεων προκειμένου να έρθουν σε συμφωνία η ελληνική πλευρά με την πλευρά των δανειστών, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει λίγο πριν τις 6 το πρωί πως «Υπάρχει άσπρος καπνός, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για όλα τα θέματα».

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι πρόκειται για μια «προκαταρκτική τεχνική συμφωνία», η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος και τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

«Από αύριο η κυβέρνηση δουλεύει σε όλα τα επίπεδα δουλεύει και για την εφαρμογή του προγράμματος αλλά και για τη συμβολή του στο δεύτερο σκέλος αν συζητηθεί, δηλαδή σε αυτό του χρέους», σημείωσε. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να επικαλούνται πλέον το γεγονός ότι δεν υπάρχει συμφωνία», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος αναφορικά με την διαδικασία για τα πλεονάσματα και το χρέος.

Στη μείωση προσωπικών διαφορών σε κύριες αλλά και επικουρικές η συμφωνία προβλέπει μέση μείωση συντάξεων 9% αλλά και πλαφόν στη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες αλλά και επικουρικές συντάξεις στο 18%.

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις «θα νομοθετήσουμε την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2018, δεν θα υπάρχει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων, δεν θα νομοθετηθεί το «λοκ άουτ».

Για το θέμα των Κυριακών είπε ότι υπάρχει διεύρυνση και στον αριθμό των Κυριακών κατά τις οποίες τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά αλλά και στις περιοχές που θα ορίζονται ως τουριστικές.

Επιπλέον ο κ. Τσακαλώτος έκανε σαφές ότι οι αποφάσεις για τα έτη διατήρησης πλεονάσματος στο 3,55 του ΑΕΠ αλλά και για τις παρεμβάσεις στο χρέος τα κείμενα του μνημονίου, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο Eurogroup.

Αναφορικά με τα μέτρα και τα αντίμετρα του 2019 -2020 τα προσδιόρισε σε 3,8 δισ. ευρώ και προανήγγειλε μάλιστα ότι τα νομοσχέδια θα κατατεθούν την άλλη εβδομάδα στη Βουλή.

Ετικέτες: 


2017