Διεθνή

Λονδίνο: Τουλάχιστον έξι νεκροί, δεκάδες τραυματίες και αγνοούμενοι στον πύργο Γκρένφελ (pics & vids)

Λονδίνο: Τουλάχιστον έξι νεκροί, δεκάδες τραυματίες και αγνοούμενοι στον πύργο Γκρένφελ (pics & vids)
Αυτός είναι ο πρώτος απολογισμός της βρετανικής αστυνομίας, η οποία αναφέρει ότι ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. 20 άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ εκατοντάδες παραμένουν και οι αγνοούμενοι. Κανείς δεν επέζησε στους τρεις τελευταίους ορόφους. Συγκλονιστικές μαρτυρίες: Ένοικοι πηδούσαν από τα παράθυρα, πετούσαν τα παιδιά τους να σωθούν. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από έκρηξη ψυγείου σε διαμέρισμα. Δείτε LIVE εικόνα.

Μία από τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της Βρετανίας θεωρείται αυτή που ξέσπασε στον 27οροφο πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου. Από τη φωτιά που ξεκίνησε από έκρηξη ψυγείου σε διαμέρισμα του 2ου ορόφου και μέσα σε 15 λεπτά εξαπλώθηκε σε όλο το κτίριο έχει επιβεβαιωθεί ότι έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 64 έχουν τραυματιστεί, ενώ η αστυνομία αναφέρει ότι κανείς δεν έχει επιβιώσει από όσους έμεναν στους τρεις τελευταίους ορόφους. 

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στον πύργο Grenfell στο Λονδίνο και αναμένει ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί. 

Ο αριθμός των ατόμων που τραυματίστηκαν από τη φωτιά έχει ανέβει στους 64, συμπεριλαμβανομένων 20 τραυματιών σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Λονδίνου.

«Οι σκέψεις μας είναι με όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτή την πραγματικά συγκλονιστική πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ. Μπορώ να επιβεβαιώσω έξι θανάτους αυτή τη στιγμή, αλλά αυτός ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας Stuart Cundy, τονίζοντας ότι η διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι Αρχές τις επόμενες μέρες είναι πολύπλοκη. «Πολλοί άλλοι λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη», ενημέρωσε επίσης.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοίνωσε λίγο μετά τις 13.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) ότι «Τα πληρώματά μας εξακολουθούν να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά στο #GrenfellTower και πραγματοποιούν ενδελεχείς έρευνες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική. «Τα ειδικά πληρώματά μας αστικής έρευνας και διάσωσης και ένας στατικός μηχανικός έχουν ελέγξει το κτίριο και ανακοίνωσαν ότι δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει και ότι είναι ασφαλές για τα πληρώματά μας να βρίσκονται εκεί».

Η τρομακτική φωτιά ξεκίνησε από ψυγείο που που εξερράγη σε διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου και γρήγορα πήρε τεράστιες διαστάσεις και εξαπλώθηκε σε όλο το κτίριο, προς τα πάνω. Ο ακριβής αριθμός νεκρών και εγκλωβισμένων είναι άγνωστος μέχρι στιγμής.

 

Δείτε live εικόνα από το SkyNews:

nnn

Το κτίριο των 24 ή 27 ορόφων (η πυροσβεστική μίλησε για 24όροφο, αλλά βρετανικά ΜΜΕ επιμένουν ότι πρόκειται για 27όροφο κτίριο) εκτιμάται ότι είχε πάνω από 126 διαμερίσματα και οι ένοικοι που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο την ώρα που ξέσπασε η φωτιά εικάζεται ότι ήταν από 200 έως 600.

Η φωτιά ξέσπασε λίγα λεπτά πριν τη μία τη νύχτα και μόλις οκτώ ώρες μετά, η πυροσβεστική έκανε λόγο για νεκρούς. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία εκφράζονται φόβοι για δεκάδες νεκρούς (καθώς η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής περιορίστηκε να πει ότι υπάρχουν απλά νεκροί από τη φωτιά χωρίς να διευκρινίσει πόσοι), υπάρχουν δεκάδες τραυματίες, πάνω από 50, με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία του Λονδίνου και πολλοί εγκλωβισμένοι.

Εκατοντάδες οι αγνοούμενοι

Επικεφαλής οργάνωσης που συμμετέχει στην επιχείρηση εντοπισμού των θυμάτων ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, αποκάλυψε, σύμφωνα με τη Daily Mail, ότι κανείς από τους ενοίκους των τριών τελευταίων ορόφων δεν μπορεί να έχει επιβιώσει. «Εχουμε μια λίστα με αγνοούμενους, υπάρχουν τόσο πολλοί. Είναι πιθανό να ξεπερνούν τους 50, πιθανότατα εκατοντάδες», είπε.

Οι παγιδευμένοι, αρκετοί από τους οποίους θεωρείται ότι είναι ακόμη εγκλωβισμένοι ακούστηκαν να ικετεύουν για τη ζωή τους, ενώ κουνούσαν λευκές πετσέτες και έκαναν σήματα με φακούς και κινητά τηλέφωνα σε μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή των πυροσβεστών.

Ένα μωρό το οποίο η μητέρα του το πέταξε από το 10ο όροφο επέζησε με μόνο μερικά σπασμένα κόκαλα και μώλωπες, καθώς το έπιασαν από κάτω άτομα που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης και διάσωσης.

Βίντεο-ντοκουμέντο από το εσωτερικό του πύργου: Εγκλωβισμένος ζητάει βοήθεια

Στη δημοσιότητα δόθηκε ένα βίντεο, στο οποίο αποτυπώνεται η απόλυτη φρίκη που ζουν οι Λονδρέζοι τις τελευταίες ώρες, από όταν και ξέσπασε η πυρκαγιά στον 24οροφο πύργο στα δυτικά της πόλης.

Στο βίντεο φαίνεται το κτήριο να φλέγεται με έναν εγκλωβισμένο που δεν ξέρει πώς να σωθεί. Απέξω, στέκονται απελπισμένοι άνθρωποι του μιλάνε, του φωνάζουν, ακούγονται να του λένε «Κράτα, ερχόμαστε, πες μας τον όροφό σου». Στη συνέχεια το βίντεο δείχνει πλάνα μέσα από το κτήριο!

nnn

nnn

nnn

Το βίντεο τραβούν δύο άνδρες έξω ακριβώς από το πολυόροφο κτίριο και ένας από τους ενοίκους που τους βλέπει, ζητάει βοήθεια. Η ζέστη και οι καπνοί δεν του επιτρέπουν να φωνάξει δυνατά με αποτέλεσμα να μην ακούγεται. Οι δύο πολίτες του ζητούν να φωνάξει. Μάλιστα ακούγεται ο ένας από τους δύο να λέει «πες μας που είσαι, μίλα πιο δυνατά», στη συνέχεια σε μία προσπάθεια να του δώσει κουράγιο του φωνάζει «μην τα παρατάς, κράτα γερά».

Τελικά ο ένοικος καταφέρνει και τους λέει πως είναι εγκλωβισμένος στον 8ο όροφο και οι δύο άνδρες σπεύδουν να ενημερώσουν τους πυροσβέστες και τους διασώστες. Ο άντρας που μαγνητοσκοπεί αναφέρει πως είναι κάτοικος της περιοχής και προσπαθεί να εντοπίσει παγιδευμένα άτομα μέσα στο κτήριο, ώστε να ενημερώσει τους πυροσβέστες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά επεκτάθηκε από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου προς τα πάνω. Στο σημείο βρίσκονται 40 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και 200 πυροσβέστες που προσπαθούν κάτω από δύσκολες συνθήκες να κατασβέσουν τη φωτιά και να εκκενώσουν την περιοχή από κατοίκους καθώς υπάρχει κίνδυνος από τα συντρίμμια του πύργου.

nnn

nnn

Όπως μεταδίδει το BBC η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι υπάρχει άγνωστος αριθμός νεκρών! Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 50 τραυματίες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Ερωτήματα για την ασφάλεια του κτιρίου

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε ότι πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του κτιρίου. Κάποιοι κάτοικοι δήλωσαν ότι τους έγιναν συστάσεις να παραμείνουν μέσα στα διαμερίσματά τους στην περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ ο σύλλογος ενοίκων του κτιρίου είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν για τον κίνδυνο να ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά.

«Τα ερωτήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να απαντηθούν», υπογράμμισε ο Καν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC. «Σε όλο το Λονδίνο υπάρχουν πάρα πολλά πολυώροφα κτίρια κατοικιών και δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση στην οποία τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ανθρώπων διότι δίνονται λανθασμένες συμβουλές ή, αν ισχύουν οι καταγγελίες, επειδή δεν γίνεται η κατάλληλη συντήρηση στα κτίρια», πρόσθεσε.

 

Η ανακοίνωση της πυροσβεστικής για νεκρούς

nnn

nnn

nnn

nnn

Η πυροσβεστική ανακοίνωσε λίγο πριν από τις 08.00 το πρωί (τοπική ώρα) ότι υπάρχουν νεκροί, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι. «Λυπάμαι πολύ που επιβεβαιώνω ότι υπάρχει αριθμός νεκρών. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τον αριθμό για την ώρα, λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του κτιρίου. Θα ήταν τελείως λάθος για μένα να κάνουμε περαιτέρω υποθέσεις» τόνισε εκπρόσωπός της Πυροσβεστικής.

nnn

nnn

Αναλυτικά οι πρώτες δηλώσεις του: «Πρόκειται για ένα περιστατικό άνευ προηγουμένου. Στα 29 χρόνια που είμαι πυροσβέστης δεν έχω ξαναδεί κάτι αντίστοιχης κλίμακας. Πρόκειται για μια μεγάλη πυρκαγιά που εξαπλώθηκε σε όλους τους ορόφους του 24όροφου κτιρίου από τον δεύτερο όροφο και πάνω. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν πάνω από 200 πυροσβέστες και αξιωματικοί, με 40 πυροσβεστικά οχήματα και μια σειρά από εξειδικευμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 14 μονάδων διάσωσης. Επιχειρούν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, φορώντας ειδικές αναπνευστικές συσκευές για να διασώσουν ανθρώπους και να θέσουν υπό έλεγχο την τεράστια πυρκαγιά.

nnn

nnn

Η πρώτη κλήση για το μείζον περιστατικό ήρθε στις 00:54 (σ.σ. 02:54 ώρα Ελλάδος). Τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα έφτασαν επί τόπου, σε λιγότερο από 6 λεπτά. Η υπηρεσία Ασθενοφόρων του Λινδίνου επιβεβαίωσε ότι 50 άνθρωποι έχουν διακομισθεί σε 5 νοσοκομεία.

nnn

nnn

Λυπάμαι πολύ που επιβεβαιώνω ότι υπάρχει αριθμός νεκρών. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τον αριθμό για την ώρα, λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του κτιρίου. Θα ήταν τελείως λάθος για μένα να κάνουμε περαιτέρω υποθέσεις. Επίσης η αιτία αυτής της φωτιάς δεν είναι γνωστή σε αυτό το στάδιο.

nnn

nnn

Εργαζόμαστε πολύ στενά με τους συναδέλφους μας στην Μητροπολιτική Αστυνομία και την Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Λονδίνου για να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο. Περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες σύντομα συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών για όσους ανησυχούν για εκείνους που εργάζονται και ζουν εδώ».

64 τραυματίες 

Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 64 σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Όλοι τους έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία του Λονδίνου με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

 

Άγνωστος αριθμός αγνοουμένων 

nnn

Δημοσιογράφος του SkyNews μίλησε με την Karleen Reid ένοικο του πύργου, η οποία δήλωσε ότι φιλικό της πρόσωπο κατάφερε να βγει από αυτόν, ωστόσο η 13χρονη κόρη του αγνοείται. Σύμφωνα με την ίδια ένοικο, στον πύργο πριν λίγους μήνες είχε γίνει ανακαίνιση κόστους 10 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών.

nnn

Στο κτήριο ζουν περισσότεροι από 200 άνθρωποι. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για κραυγές που ακούγονται από το κτήριο καθώς υπάρχουν φόβοι για εγκλωβισμένους. «Μπορούμε να δούμε ανθρώπους στα παράθυρα. Ένας από αυτούς κουνούσε μια κουβέρτα. Από διπλανά κτήρια του φώναζαν “βγάλε το κεφάλι σου από το παράθυρο”. Ένας άνδρας μου είπε ότι νωρίτερα είχε δει μια μητέρα με ένα παιδί» περιγράφει δημοσιογράφος του Guardian.

nnn

nnn

nnn

Ο πύργος (Grenfell Tower) βρίσκεται στην αριστοκρατική περιοχή (Lancaster West Estate) στα δυτικά της βρετανικής πρωτεύουσας χτίστηκε το 1974, διαθέτει 120 διαμερίσματα και υπολογίζεται ότι σε αυτόν κατοικούν περίπου 200 άνθρωποι.

nnn

nnn

«Ένας αριθμός ανθρώπων δέχεται ιατρική βοήθεια για τραυματισμούς, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης του πύργου», σύμφωνα με την αστυνομία.

nnn

nnn

nnn

nnn

Η αιτία που προκάλεσε την φωτιά δεν έχει διευκρινιστεί, ενώ ακόμα παραμένει άγνωστο αν έχουν εγκλωβιστεί ένοικοι μέσα στον φλεγόμενο πύργο. Ωστόσο μάρτυρες έκαναν λόγο για κραυγές που ακούγονταν μέσα από το κτίριο, με την Daily Mail παράλληλα να δημοσιεύει εικόνες ενοίκων των υψηλότερων ορόφων να φτιάχνουν αυτοσχέδια σχοινιά με σεντόνια προκειμένου να καταφέρουν να κατέβουν στο έδαφος.

nnnn

Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής ανακοίνωσε ότι πυροσβέστες που εργάζονται υπό πολύ δύσκολες συνθήκες για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. «Είναι ένα πολύ σοβαρό γεγονός και έχουμε αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις. Δεν γνωρίζουμε πώς ξεκίνησε η φωτιά» συμπλήρωσε.

nnn

nnn

nnn

nnn

nnn

Η πυροσβεστική ανακοίνωσε, επίσης, ότι υπάρχει και ένας αριθμός ατόμων που έχουν υποστεί διάφορα τραύματα. Η Daily Mail μεταδίδει εικόνες με ενοίκους υψηλότερων ορόφων να φτιάχνουν αυτοσχέδια σκοινιά με σεντόνια προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν στο έδαφος.

Η αστυνομία έχει δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας εκατοντάδων μέτρων καθώς αρχίζουν να πέφτουν συντρίμμια από το πολυόροφο κτήριο που βρίσκεται στην οδό Λάτιμερ.

Το κτήριο, που έχει κατασκευαστεί το 1974, πρόσφατα είχε υποστεί ανακαίνιση ύψους 10 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών για την εγκατάσταση, μεταξύ άλλων, διπλών τζαμιών και νέου συστήματος θέρμανσης.

nnn

nnn

Ψυγείο που έσκασε η αιτία της πυρκαγιάς; Η αιτία που προκάλεσε την φωτιά δεν έχει διευκρινιστεί. Ωστόσο σύμφωνα με μαρτυρία μπορεί να ξεκίνησε από ψυγείο που εξερράγη σε διαμέρισμα του δευτέρου οφόρου. Σε κάθε περίπτωση η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα στους πάνω ορόφους πιάνοντας στον ύπνο πολλούς από τους κατοίκους.

Οι τρεις θεωρίες για την εκδήλωση της πυρκαγιάς

Μια από τις θεωρίες είναι η πυρκαγιά να οφείλεται σε έκρηξη αερίου, καθώς ένας από τους διασωθέντες σχολίασε πως είδε μπλε φλόγες, κάτι που υποδηλώνει αέριο. Ακόμη, πρόσφατα είχαν γίνει εργασίες για παροχή αερίου στα διαμερίσματα.

Μια άλλη θεωρία προκύπτει από αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι αποκάλυψαν πως ένας από τους ενοίκους είπε σε κάποιον γείτονα του πως το ψυγείο του, το οποίο είχε πρόβλημα, προκάλεσε την πυρκαγιά.

Μια τρίτη θεωρία σχετίζεται με το γεγονός πως το κτήριο δεν τηρούσε τους κανόνες ασφαλείας και μάλιστα, από τον περασμένο Νοέμβριο είχαν γίνει παράπονα και κάποιοι είπαν πως «μόνο ένα καταστροφικό γεγονός θα αποκάλυπτε τα προβλήματα». Ένα από τα βασικά προβλήματα του κτηρίου ήταν η κακή ηλεκτρολογική καλωδίωση και αναφέρθηκε πως πριν τέσσερα χρόνια αποτράπηκε μια καταστροφή που συσχετιζόταν με αυτό το ζήτημα.

 

Δεν σήμανε συναγερμός, δεν λειτούργησε η πυρασφάλεια

Η «Ομάδα Δράσης Grenfell» που εκπροσωπεί τους ενοίκους του κτιρίου λέει ότι προειδοποίησε αρκετές φορές στο παρελθόν τις αρχές για τον κίνδυνο πυρκαϊάς. «Όλες οι προειδοποιήσεις μας έπεσαν στο κενό. Είχαμε προβλέψει ότι ήταν αναπόφευκτη μια καταστροφή σαν κι αυτή κι ήταν θέμα χρόνου».

nnn

nnn

Κάτοικος που ζει στους επάνω ορόφους του πύργου κατήγγειλε ότι δεν σήμανε συναγερμός όταν ξέσπασε η πυρκαϊά. «Άκουσα το συναγερμό του γείτονά μου για καπνό να σημαίνει και σκέφτηκα ότι δεν είναι τίποτε. Μετά άκουσα έναν γείτονα να φωνάζει… Είμαι τυχερός που είμαι ζωντανός – πολλοί δεν έχουν βγει ακόμη απ’ το κτίριο. Έχασα όλο το βιος μου.»

nnn

nnn

Ο κάτοικος κατήγγειλε ότι «ήταν αναμενόμενο να συμβεί» το κακό κι ότι δεν υπήρχε αρκετός χώρος στη βάση του ουρανοξύστη για να πλησιάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα. «Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός. Η αστυνομία δεν ήρθε να μας μιλήσει. Σε κανέναν δεν μπορέσαμε μέχρι στιγμής να δώσουμε τα ονόματά μας. Πάνε πέντε ώρες τώρα. Υπάρχουν άνθρωποι εδώ που δεν ξέρουν αν είναι νεκροί ή ζωντανοί οι δικοί τους».

nnn

nnn

Συγκλονιστικές μαρτυρίες – Πετούσαν τα παιδιά τους από τα παράθυρα για να σωθούν

 

Μιλώντας στο PA η Samira Lamrani δήλωσε ότι είδε μία γυναίκα να προσπαθεί να σώσει ένα μωρό πετώντας το από ένα παράθυρο το οποίο βρισκόταν στον ένατο ή στο δέκατο όροφο, σε πολίτες που περίμεναν κάτω από το κτίριο.

«Ήταν μία άλλη γυναίκα που ούρλιαζε “το μωρό μου, το μωρό μου. Πρέπει να βγω. Πρέπει να σώσω το μωρό μου”. Αλλά κοιτούσαμε απλά ψηλά. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Δεν υπήρχε τίποτα να μπορούμε να κάνουμε», συνέχισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments