Κόσμος
pagenews.gr / Κόσμος / Νότιο Σουδάν: Νεκρός Αμερικανός δημοσιογράφος
Νότιο Σουδάν: Νεκρός Αμερικανός δημοσιογράφος | Pagenews.gr
Pagenews Team

Ο Κρίστοφερ Άλεν, ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος και φωτογράφος που εργαζόταν για πολλά διεθνή μέσα όπως το al Jazeera, η Telegraph, το Vice News και η Independent, είχε φτάσει πρόσφατα στο Νότιο Σουδάν, αφού κάλυψε εκτενώς τη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία.

Εδώ και μερικές ημέρες ακολουθούσε τους αντάρτες και σκοτώθηκε στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων που ξέσπασαν στην πόλη Κάγια, στο νότο της χώρας, στα σύνορα με την Ουγκάντα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

"Εντοπίστηκαν 16 πτώματα: 15 αυτοχθόνων και ενός λευκού και αποφασίσαμε να μεταφέρουμε το πτώμα του λευκού (στη Τζούμπα) για ταυτοποίηση", δήλωσε η εκπρόσωπος του στρατού του Νότιου Σουδάν, ο συνταγματάρχης Σάντο Ντομίκ Τσολ.

"Χθες το βράδυ (Σάββατο) ενημερώθηκαν ότι ο λευκός φαίνεται να είναι ένας Αμερικανός που εργαζόταν ως φωτογράφος", πρόσθεσε.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Τζούμπα επιβεβαίωσε τον θάνατο του Κρίστοφερ Άλεν. "Είναι ένας Αμερικανός πολίτης", δήλωσε ο Τζερεμάια Νάιτ, εκπρόσωπος της πρεσβείας.

Δυόμιση χρόνια μετά την ανεξαρτησία του τον Ιούλιο του 2011, το Νότιο Σουδάν βυθίστηκε τον Δεκέμβριο του 2013 σε εμφύλιο πόλεμο, στη διάρκεια του οποίου έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι, ενώ περίπου 4 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Επιπλέον σχεδόν οι μισοί από τους 12 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια.


2017