Οικονομία

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν τον φόρο σε πέντε δόσεις, την πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου. Οι βεβαιώσεις του φόρου φτάνουν συνολικά τα 3,2 δισ. ευρώ και από αυτά υπολογίζεται ότι 2,65 δισ. θα μπουν στα ταμεία του κράτους.

Τα "ραβασάκια" του ΕΝΦΙΑ για το 2017, άρχισαν να αναρτώνται από την Κυριακή στο Taxisnet. 

Παρά το γεγονός ότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την ανάρτηση των εκκαθαριστικών προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προχώρησε στην ανάρτηση από σήμερα προκειμένου και οι φορολογούμενοι να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να αφομοιώσουν το εκκαθαριστικό της φετινής χρονιάς.

Η πληρωμή θα γίνει σε πέντε δόσεις: η πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως το τέλος του Ιανουαρίου του 2018. Οι βεβαιώσεις του φόρου φτάνουν συνολικά τα 3,2 δισ. ευρώ και από αυτά υπολογίζεται ότι 2,65 δισ. θα μπουν στα ταμεία του κράτους. 

Μόνο τον Σεπτέμβριο το Δημόσιο περιμένει να εισπράξει δύο δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. 

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι φορολογούμενοι θα καταφέρουν και φέτος να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με δεδομένο ότι έχουν ήδη δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται από 35% έως 40% την περίοδο 2010-2016. 

Από το στατιστικό σημείωμα που συνοδεύει την ανάρτηση της πληροφορίας προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Το τελικό ποσό που βεβαιώθηκε στους φορολογούμενους είναι 3,153 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να τα πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα και τα 448 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα.

2. Ο συμπληρωματικός φόρος ανέρχεται φέτος στα 629 εκατ. ευρώ (382 εκατ. ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και 247 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα)

3. Ο κύριος φόρος είναι 2,612 δις. ευρώ: 2,411 δισ. ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και 201 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα

4. Οι μειώσεις και οι απαλλαγές περιορίζονται στα 88,9 εκατ. ευρώ και αφορούν σε 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, εκ των οποίων τα 1,24 εκατ. έχουν έκπτωση 50% και μόλις 66.000 πλήρη απαλλαγή 100%. 

Tα στατιστικά σε μορφή PDF

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments